אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: למה אירופה מתלהבת מהאייפון הרבה פחות? צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: למה אירופה מתלהבת מהאייפון הרבה פחות?

הסירוב של חברות סלולר לסבסד את המכשיר, רתיעת הצרכנים מהתחייבות וגם המשבר הכלכלי - כל אלה יוצרים בעיה עבור אפל. וגם: פייפאל מאיימת לא לספק שירות לחנות המציעה ספרים אירוטיים

27.02.2012, 14:19 | יוסי גורביץ

אין סבסוד? לא קונים אייפון

 

אחד הסודות הגלויים של אפל הוא שהאייפון מספק לה רווחים נאים כל כך, משום שהחברה הצליחה לגלגל חלק גדול מעלותו אל פתחן של ספקיות הסלולר. הן מסבסדות את הגרוטאה בכ-400 ליחידה, בתקווה נואשת (ובדרך כלל חסרת בסיס) שיום אחד זה ישתלם להן. אפל עושה כאן שירות חשוב לציבור – גורמת לחברות הסלולר להבין איך זה מרגיש כשעושקים אותך – ועל כן יש להכיר לה תודה.

אבל באירופה האסטרטגיה הזו לא כל כך מצליחה. קודם כל, חלק מהחברות שם מסרבות לשלם את הסובסידיות הגבוהות של אפל, ואפל צריכה למכור את המכשיר במחיר מלא לציבור. לקוחות לא מעטים מסרבים לרצוע את עצמם לחברת סלולר בחוזה של שנתיים ויותר, מה שמלכתחילה לא מאפשר להם לקבל סובסידיה. וכמובן, יש איזה משבר כלכלי קטן באירופה, לא משהו רציני.

התוצאה היא שרק 5% מכלל הסמארטפונים שנמכרו ביוון ב-2011 היו אייפונים, והשיעור המקביל בפורטוגל עומד על תשעה אחוזים בלבד. גם בספרד ודנמרק חברות הסלולר מגלות עייפות משיטת הסובסידיות של אפל, שרק מזיקה להן. בארה"ב ובריטניה, לעומת זאת, הסובסידיות תופסות חזק - והאייפונים נמכרים היטב בהתאם.

לתוך הוואקום הזה משתחל בעליצות אנדרואיד, שמחיריו נמוכים משמעותית מזה של האייפון. אפילו הסמסונג גלקסי אס 2 עולה באירופה פחות מאשר האייפון הזול ביותר (זה, כמובן, לא נכון בישראל, שבה האס 2 הושק רשמית בחברות הסלולר עם תווית המחיר המדהימה של 5,000 שקל). כתוצאה מכך, 60% מהסמארטפונים שמכרה חברת הסלולר הגדולה ביוון, קוסמוט, היו אנדרואיד.

השקת האייפון 4S בלונדון. בבריטניה זה עדיין עובד, צילום: בלומברג השקת האייפון 4S בלונדון. בבריטניה זה עדיין עובד | צילום: בלומברג השקת האייפון 4S בלונדון. בבריטניה זה עדיין עובד, צילום: בלומברג

גרטנר וחברות מעקב אחרות כבר אמרו לנו, לפני יותר משנה, שעד 2015 האייפון יוחזק רק על ידי מיעוט קטן של בעלי סמארטפונים. זה מתחיל לקרות, לפחות באירופה.

ומאפל לחברה שכנראה מנסה לחקות אותה...

 

נכנסים לך למוח

ספקית שירותי הסליקה הפופולרית פייפאל, מקור הרווח העיקרי של איביי, הסתבכה במאבק שממנו היא כנראה לא תצא טוב: היא הודיעה לחברת Smashwords שהיא חושבת שהעסקים שלה מלוכלכים, ושאם היא לא תשנה אותם - פייפאל תפסיק לספק לה שירותי סליקה.

מה? ובכן, סמאשוורדז היא מתחרה של אמזון שמוכרת ספרים דיגיטליים. לאחרונה היא שלחה מכתב לכל הסופרים, הסוכנים, המו"לים ושאר צורות החיים המקובלות בתעשיית הדפוס, ולפיו אם היא לא תסיר כמה סוגים שנויים במחלוקת של ארוטיקה מהמדפים שלה, פייפאל תפסיק לעבוד איתה.

בקיצור, פייפאל החליטה שהיא רוצה לשחק את תפקיד הצנזור ולהחליט איזה סוג של תוכן יהיה על מדפי החנויות שעושות בה שימוש. עכשיו זו ארוטיקה בעייתית – טוב, פורנוגרפיה דוחה – ומחר אלה יהיו ספרים שיקראו תגר על המוסר המקובל (למשל, יעמידו בספק את זכותן של חברות ענק לדפוק עסקים קטנים ולקוחות). ואז לאן נגיע?

פייפאל. מצנזרת פייפאל. מצנזרת פייפאל. מצנזרת

וגם אם זו רק פורנוגרפיה, צריך לזכור שהרבה מאוד קרבות על זכות הביטוי התחילו מניסיון לאסור פורנוגרפיה, ושפעם גם יצירות מופת כמו יוליסס נחשבו לתועבה. לעזאזל, אפל אסרה – עד שנסוגה תחת לחץ ציבורי – מכירת יצירות מופת של אוסקר וויילד, כי מצאה שהן אירוטיות מדי. כל הרעיון של חופש הביטוי הוא הגנה על זכות הדיבור של השונה, החריג, המזעזע, המפחיד והמטריד. אף אחד לא צריך להגן על זכות הדיבור של יאיר לפיד, למשל.

אז סמאשוורדז הניפה דגל לבן: פייפאל בנויה עמוק מדי אל תוך התשתית שלה מכדי שתוכל פשוט להחליף למסלקת אשראי אחרת. קחו את זה בחשבון, בפעם הבאה שאתם בונים עסק שנשען על פייפאל. בינתיים נסתפק במה שאמר לה הבלוג האגרסיבי והלא-נחמד Regretsy, שחשבונו בשירות נחסם בעבר: "לכי ת***ני, פייפאל".

איך פועל אנונימוס

ארגון הטרור המקוון אנונימוס ניסה לערוך התקפה רבתי על אתרים הקשורים לוותיקן באוגוסט האחרון. ההתקפה, שכונתה Operation Pharisee ("מבצע פרושי" – לפרושים יצא שם רע במסורת הנוצרית, כמעט שלא בצדק) היתה מתוזמנת לביקור מרכזי של האפיפיור במדריד, ונועדה למחות על מעורבותו של הוד קדושתו בטיוח פרשת הכמרים הפדופילים.

לגמרי לא במקרה, רוב התוקפים הגיעו מהעולם דובר הספרדית, שהוא קתולי מאוד ובהתאם מכיל אוכלוסיה אנטי-קתולית גדולה ותוקפנית (פתגם ספרדי ותיק אומר שהספרדי "הולך אחרי הכומר או עם נר, או עם אלה"). סרטונים נגד בנדיקטוס והכנסיה התחילו להופיע ביוטיוב סמוך למתקפה, וקישורים אליהם הופיעו במספרים גדולים בפייסבוק וטוויטר. אנונימוס יצא למבצע הגיוס שלו, כשהוא קורא למתנדבים שיעזרו לו, לדבריו, להפסיק את הפדופיליה המאורגנת של הכנסיה. איך? לא ממש ברור.

על פי דו"ח של חברת האבטחה הישראלית אימפרבה, הגיוס למבצע נמשך 18 ימים, אז הגיעו המארגנים למסקנה שיש להם די והותר תוקפים. אחר כך הגיע שלב הגישוש: שלושה ימים של חיפוש פרצות אבטחה באתר של "יום הנוער העולמי", הארגון הקתולי שמולו הופיע בנדיקטוס. לא נמצאו פרצות כאלה, ועל כן אנונימוס תקף בשיטה שהפכה לסימן ההיכר שלו, התקפת DDoS - שפשוטה יחסית לתפעול, מפילה את האתר - אבל לא חודרת אליו.

האפיפיור בנדיקטוס ה-16. על הכוונת הווירטואלית של אנונימוס, צילום: בלומברג האפיפיור בנדיקטוס ה-16. על הכוונת הווירטואלית של אנונימוס | צילום: בלומברג האפיפיור בנדיקטוס ה-16. על הכוונת הווירטואלית של אנונימוס, צילום: בלומברג

אנונימוס טוען שההתקפה, שנמשכה יומיים, הצליחה לשבש את פעילותו של האתר ובכמה מקרים להפיל אותו. על כך יש מחלוקת. בהמשך, תקף אנונימוס את האתר האישי של האפיפיור - והשחית אותו (Deface). חברת האבטחה אומרת שאתר הכנסיה, משום שבניגוד לסוני, למשל, הוא השקיע את הכסף הנדרש בתשתית יציבה מספיק כדי לעמוד בהתקפות.

אז הכל לא כל כך טוב ולא כל כך יפה, אבל יש להניח שאף ילד לא ניצל מהתעללות מינית בזכות הילדים המחוצ'קנים של אנונימוס. ככה זה, יש חיים מחוץ לרשת.

קצרצרים

באפל לא אוהבים במיוחד תחרות, ועל כן ההערכות כרגע הן שבקרוב תפסול החברה את האפליקציה Evi, תחליף סירי מוצלח של חברת True Knowledge. הנציג הקבוע של אפל לענייני פסילת אפליקציות יצר קשר לאחרונה עם החברה, ואמר שאפל מתכוונת לפסול את אווי משום שהיא "דומה מדי" לסירי. יש לציין שאווי היתה באפסטור עוד קודם להופעתה של סירי, ושבדרך כלל אפל מבקשת מיוצר האפליקציה לערוך בה שינויים כדי שתוכל להישאר. לא הפעם.

התובעים הפדרליים שנאבקים במגה-אפלוד לגמרי לא מתלהבים משחרורו בערבות של מייסד אתר ההורדות, קים דוטקום – הוא לא נולד בשם הזה, למקרה שתהיתם. כעת הם עותרים באמצעות שלוחיהם בניו זילנד נגד השחרור. אבל רגע, בית המשפט כבר קבע שאין סכנה סבירה שדוטקום יברח מהמעצר! ובכן, לטענת התובעים, דוטקום מחביא כסף במקום כלשהו שהם לא יכולים להצביע עליו. באותה מידה הם יכולים לטעון שהוא מלווה בחד קרן ורוד ובלתי נראה.

קים דוטקום. איפה הכסף?, צילום: רויטרס קים דוטקום. איפה הכסף? | צילום: רויטרס קים דוטקום. איפה הכסף?, צילום: רויטרס

ל"וול סטריט ג'ורנל", אחד העיתונים של איל האזנות הסתר רופרט מרדוק, נמאס שגוגל ניוז עוקפת את חומת האש שלו ומעניקה לגולשים גישה אליו בשיטת "הקלקה ראשונה חינם". אז הוא החל למנוע את הגישה האוטומטית הזו למאמרים שחשובים לו מספיק כדי לדרוש עבורם תשלום. באופן אירוני משהו, המאמר הראשון שה"ג'ורנל" דורש עבורו תשלום הוא זה שהסביר איך גוגל עוקפת את הגנות הפרטיות של הדפדפן ספארי.

ה-FBI החל לציית לפסיקת בית המשפט העליון בארה"ב, שמצאה שמעקב באמצעות GPS מצריך צו בית משפט. השימוש בכאלף מתקני מעקב הוקפא, עד שתמצא עילה מספקת לשימוש בהם. חוק זה חוק. 

באיחור מסוים של שלוש שנים אחרי המדור, מגיע גם כתב הטכנולוגיה של ה"ניו יורק טיימס", ניק בילטון, למסקנה שגוגל גדולה מדי מכדי להיות לא-רעה, ושאם היה לה מצפון אי פעם היא משכנה אותו מזמן. הכתבה מעוטרת בדמותו של ד"ר רשע מסדרת אוסטין פאוורס, ותוהה האם גוגל תוכל להימנע מלהפוך לו. בילטון מסיים בכך ש"אני לא חושב שמר פייג' יושב בכסא גדול במגדל אפל, עונד טבעת גדולה על הזרת, ומלטף חתול נטול שיער בזמן שהוא זומם להשתלט על העולם (על כל פנים, אני מקווה שלא). אבל ככל שגוגל גדלה, והחברה רואה את האיום שמציבות לה אחרות באופק, נראה שהעיקרון 'לעשות את הדבר הנכון' הוקפא כדי למנוע ממנה מלהתפוגג כמו יאהו או AOL".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אם סמסונג ואורנג' היו חברות שונות הייתי מתפלא מהמחיר 5000 שח
אבל הם אותה החברה, של אותו בעל שליטה, סאני מחזיקה גם את פרטנר (= אורנג') וגם את הזכות הבלעדית לייבא את סמסונג לארץ.. אז מה הפלא שאורנג' מוכנה לשלם כל מחיר??? וסלקום, שחייבת לעמוד בתחרות, לא תשלם אותו הסכום?? באמת, אני גמור פה
עוז , תל אביב  |  27.02.12
3.
חסר משהו בנתונים
ביוון יש פחות כסף אז צפוי שהם יקנו מכשירים זולים יותר, אבל האם מכשירי האנדרואיד הם מסוג גלקסי 2 שיקר כמעט כמו אייפון או מכשירי אנרואיד זולים שניתן לקנות בפחות ממחצית המחיר? אם מדובר המכשירים הזולים, אז אין כאן שום בעיה מלבד העובדה הידועה שאפל לא מכוונת לשוק שאינו פרימיום.
27.02.12
לכל התגובות