אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השווקים מתעוררים, המשקיעים עדיין לא

השווקים מתעוררים, המשקיעים עדיין לא

בשלושת החודשים האחרונים נפדו 41 מיליון שקל מקרנות השווקים המתעוררים - 8% מהסכום המנוהל בקטגוריה - זאת אף שמדד הייחוס MSCI שווקים מתעוררים זינק מתחילת השנה ב־16%, והתשואה הממוצעת של הקרנות בינואר לבדו עמדה על 9%

28.02.2012, 07:03 | בועז בן־נון

כשבוחנים את קרנות השווקים המתעוררים, רצוי לשים לב לנתון המעניין הבא: בשבוע השני של פברואר לבדו העבירו משקיעים בעולם סכום של 2.2 מיליארד דולר לקרנות "מתעוררות", וזאת על חשבון משיכת כסף מקרנות השווקים המפותחים. למעשה, 40% מהכסף שנמשך מהקרנות המתעוררות בשנה האחרונה (47 מיליארד דולר), הספיק לחזור ב־2012.

אולם בישראל, בניגוד למגמה בעולם, בשלושת החודשים האחרונים הצטמקה קטגוריית השווקים המתעוררים ב־41 מיליון שקל (8% מסך הקטגוריה) כאשר במהלך ינואר האחרון נרשמה מגמה קלה של עצירת הפידיונות. ייתכן שלמשקיעים אכן יש סיבה לשקול מחדש את המשך הוצאת הכספים, שכן נראה שהשווקים המתעוררים אכן מתחילים במגמת התעוררות.

מדד הייחוס של הקטגוריה - MSCI שווקים מתעוררים - עלה מתחילת השנה ב־%16, לאחר שהמשקיעים כבר תמחרו את הבעיות של אירופה והשוק האמריקאי. גם הקרנות הישראליות הציגו בינואר בלבד תשואה ממוצעת של 9% (לעומת 11.2% של מדד הייחוס).

קטגוריית השווקים המתעוררים בישראל מורכבת מארבע קטגוריות רשות ני"ע: מניות חו"ל שווקים מתעוררים, אסיה, סין ואגדי קרנות מניות חו"ל המתמחות בשווקים מתעוררים. מדובר בקטגוריה לא גדולה במיוחד - 511 מיליון שקל שמפוזרים בין 17 קרנות.

 

אנרגיה משתלמת

הקרן שמובילה את דירוג מורנינגסטאר ו"כלכליסט" ל־18 חודשים היא הראל פיא מניות שווקים מתעוררים עם תשואה של 10.1% בינואר 2012. הקרן, שמנהלת 23 מיליון שקל וגובה דמי ניהול שירדו לאחרונה ל־1.8%, הציגה תשואות של 2.8% ו־89.3% בשנה וחצי ובשלוש השנים האחרונות, בהתאמה.

יכולתה להיצמד למדד הייחוס נובעת מהיותה קרן הגנתית יותר מהמדד. השקעותיה מפוזרות בין חברות אנרגיה כמו פטרו צ'יינה וגזפרום הרוסית, (כ־15% מנכסיה מושקעים באנרגיה), חברות טכנולוגיה כגון סמסונג (15% בסך הכל בטכנולוגיה) וחברות תקשורת כמו אמריקה מוביל.

במקום השני בדירוג נמצאת רוטשילד אסיה המנהלת 18 מיליון שקל תמורת דמי ניהול של 2.8% והתשואות שלה הן 5.3% בשנה וחצי האחרונות ו־79% בשלוש השנים האחרונות. אסטרטגיית הקרן משלבת בין השקעות במדדי מדינות כגון טייוואן, דרום קוריאה ומלזיה, לבין השקעות בחברות גדולות ומבוססות כמו סמסונג, צ'יינה מובייל, לנובו והאצ'יסון.

השלישית, פסגות שווקים מתעוררים, נמצאת בפסגה בזכות תשואה (עודפת) נאה בשנה וחצי האחרונות - 5.6%. בשתי התקופות האחרות שנבחנות, ינואר השנה ושלוש שנים האחרונות, היא מציגה תשואות נמוכות ממדד הייחוס - 7.3% ו־61.2% בהתאמה.

שלוש קרנות בקטגוריה זוכות לחמישה כוכבים ממורנינגסטאר לשלוש שנים, רוטשילד אסיה, מגדל דקלה סין ומגדל הודו. מה שאומר, שמבחינת תשואה, הן נמצאות בעשירון העליון של הקרנות באירופה.

אגד הכי משתלם?

רוב הקרנות בקטגוריה משקיעות בכל השווקים המתעוררים, אך חלקן מתמחות ביבשת אחת כגון כלל אמריקה הלטינית, או בשוק מתעורר בודד כגון מגדל הודו. אגב, חמש קרנות קושרות את גורלן עם סין, כאשר את דירוג הליגה הסינית מובילה אדמונד דה רוטשילד סין עם תשואה של 6.1%- ו־60.8% בשנה וחצי ובשלוש השנים האחרונות בהתאמה.

אפשרות נוספת להשקעה בשווקים המתעוררים היא דרך אגד הקרנות, מוצר שנולד בעקבות הרפורמה בקרנות הנאמנות ב־2008 ומאפשר חשיפה לקרנות הנאמנות הגדולות בעולם.

קרן כזו היא דש שווקים מתעוררים־אגד חוץ, המחזיקה בשבע קרנות, רובן מתוצרת אברדין. דמי הניהול המוצהרים שלה עומדים אמנם על 2.45%, אבל אליהם נוספים דמי הניהול של הקרנות המושקעות, אף שאלו נמוכים למדי. הקרן מדורגת רביעית בקטגוריה עם תשואות של 8% ו־0.23% בינואר השנה ובשנה וחצי האחרונות, בהתאמה.

השורה התחתונה: מתחילת השנה הניבו הקרנות בקטגוריה תשואות גבוהה (9% בממוצע), אך לאורך זמן רובן מתקשות להכות את מדד הייחוס.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות