אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לכל דבר יש מחיר צילום: יואב אטד

לכל דבר יש מחיר

את מחירה של ירידת היחס בין החוב לתוצר המדינה משלם האזרח הישראלי

28.02.2012, 07:45 | אמנון אטד

מדיניות היד הקפוצה שמוביל שר האוצר יובל שטייניץ, בעידודו הפעיל של הנגיד סטנלי פישר, רשמה אתמול (ב') הישג יוצא דופן: היחס בין החוב הממשלתי לתוצר הצטמצם ב־2011 ב־1.6% וירד לנקודת שפל היסטורית של 73.3%. הדבר נובע משילוב של שני גורמים עיקריים: צמיחה גדולה יחסית של 4.8% שנרשמה בשנה החולפת, וביצוע חלקי, בשיעור של 97% מהתקציב המקורי, של משרדי הממשלה האזרחיים - מה שאפשר לממשלה ללוות פחות כספים בשוק ההון.

למי אכפת מדירוג האשראי?

יחס חוב־תוצר נמוך משפר את יכולתה של הממשלה לעמוד בהחזר חובותיה בעתיד, ומסיבה זו מסביר לנו משרד האוצר פעם אחר פעם כי נתון זה מהווה "אינדיקטור מרכזי בקביעת דירוג האשראי וביציבותה הפיננסית של המדינה". הכל נכון. אבל בשנה־שנתיים האחרונות נפל דבר גם בתחום דירוגי האשראי. דירוג האשראי מהווה אמנם אומדן לרמת הסיכון שלדעת חברת הדירוג גלום בהשקעה באיגרות החוב של הממשלה. אבל לשוקי ההון הבינ"ל יש דרכים משלהם לתמחר את רמת הסיכון של המשקים השונים. מסיבה זו, הקשר הישיר בין גובה הדירוג לבין שיעור הריבית מוטל כיום במידה רבה בספק.

הדוגמה הטובה ביותר לכך היא מה שקרה רק לפני ארבעה חודשים. חברת דירוג האשראי הגדולה בעולם, סטנדרט אנד פור'ס (S&P), הודיעה אז במפתיע על החלטתה להעלות את דירוג האשראי של ישראל לטווח ארוך במטבע חוץ מרמה A לרמה A+. אבל דווקא באותה תקופה פרמיית הסיכון של ישראל, הנמדדת כעלות הביטוח כנגד חדלות פירעון של אג"ח ממשלתיות ישראליות (CDS), עלתה בכ־0.3%.

שטייניץ. דוגל במדיניות היד הקפוצה, צילום: נועם מושקוביץ שטייניץ. דוגל במדיניות היד הקפוצה | צילום: נועם מושקוביץ שטייניץ. דוגל במדיניות היד הקפוצה, צילום: נועם מושקוביץ

 

החוב קטן כי ההוצאה על האזרח קטנה

אבל מה שבאמת מטריד בסיפור הוא צדה השני של המשוואה, כי בכלכלה כידוע לכל דבר יש מחיר. משרד האוצר עצמו דיווח לפני כמה שבועות לממשלה כי בשנת 2010 ניצבה ישראל במקום הרביעי מהסוף בטבלת הוצאות הממשלה האזרחיות של מדינות ה־OECD, עם הוצאה של 36% תוצר בלבד, לעומת הוצאה ממוצעת של 45% ב־OECD. והוצאות הממשלה האזרחיות הן למעשה כל אותם כספים שמעבירה הממשלה לאזרחיה כדי לממן פעילויות שונות בתחומים כמו חינוך, בריאות ורווחה.

אז ביחס שבין החוב לתוצר מצבנו טוב כעת יותר מזה של מדינות כמו גרמניה, צרפת וארצות הברית, אבל כדי לשמור על מקום זה נגזר עלינו כנראה להמשיך לקבל גם בשנים הקרובות רמת שירותים אזרחיים נמוכה בהרבה מהמקובל במערב. ותזכורת כואבת נוספת למחיר האובססיה של שר האוצר והנגיד נקבל כבר ביום חמישי הקרוב, כשנתחיל לשלם עבור כל ליטר בנזין לא פחות מ־8 שקלים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
חוב ע"ח ילדנו-לא רצוי,לא הוגן
את החוב יצרנו אנו כשמצבנו הכלכלי היה גרוע יותר וכשהיו מלחמות.האם אנו רוצים לקבל יותר מהממשלה ושאת החוב יפרעו ילדנו?מצב הוגן הוא כשכל דור פורע את חובותיו.זאת עוד לפני שנתייחס לצורך להשאיר אפשרות להלוואות חדשות אם המצב הכלכלי יתדרדר או תפרוץ מלחמה שכידוע עולה מיליארדים.
שמעון , מודיעין  |  02.03.12
4.
הממשלה הזו הורסת כל חלקה טובה שעדיין נשארה במדינה
הבלוף של ירידת החוב החיצוני מזכיר במידה רבה את הבלוף של ירידת האבטלה. אפשר להמשיך להוריד ולחסוך עוד ועוד, כל מה שצריך לעשות זה לצמצם עוד יותר את השירותים הבסיסיים לאזרחים, לעשות מיקור חוץ בכל דבר כולל מורים רופאים שוטרים שופטים והשד יודע מה (אבל חס וחלילה לא שרים וחכ"ים!), להפסיק את כל תשלומי העברה והקצבאות של המדינה וראו זה פלא החוב יקטן עוד יותר והאבטלה גם. מי שרואה את חזות הכל דרך החור שבגרוש - סופו שישאר בלי גרוש.
עוד בלוף של הממשלה נחשף ...  |  28.02.12
3.
המשמעות של הגדלת החוב היא פשוטה - אנו לוקחים הלוואה מהילדים שלנו
אפשר להקל היום על החיים, להגדיל את החוב ולהעביר את הבעיה ברבית דריבית לילדנו. מאחר והמגזר המיבורי רקוב ומושחת, ראיתי זאת מקרוב פעמים רבות אין טעם לשפוך שם עוד כסף, אם כבר צריך לפטר ולצמצם במגזר זה. השימוש הבטוח ביותר בכסף הוא לצימצום האוברדרפט
ניר , מרכז  |  28.02.12
1.
גם מערכת הבריאות הגרועה במערב היא תוצאה של מדינות הורדת החוב
כמו שמפרסם היום מיקי פלד, בישראל יש מספר אחיות ל-1000 שנופל ממחצית הממוצע ב-OECD. כך גם מספר המיטות ל-1000 נפש. הנתונים האלו נחשפים רק בגלל שהם אקטואליים לאור שביתת האחיות, אבל ידוע לכל שכך גם נראית מערכת החינוך, הרווחה והתשתיות הלאומיות. האזרחים נמקים בעוני וסובלים משירותים אזרחיים ירודים, העיקר ששטייניץ פישר ונתניהו מרוצים מנתוני היחס חוב/תוצר.
עמרם , ראשון לציון  |  28.02.12