אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיוחד ל"כלכליסט": וויסקי, נפט ואנרגיה ירוקה יקנו לסקוטלנד עצמאות מבריטניה צילום: בלומברג

מיוחד ל"כלכליסט": וויסקי, נפט ואנרגיה ירוקה יקנו לסקוטלנד עצמאות מבריטניה

סקוטלנד התאחדה עם אנגליה לפני כ־300 שנה ויצרה איתה את האימפריה הבריטית. עם מיתון כפול והורדת דירוג אפשרית המאיימים על לונדון, פתאום חוזרים הקולות הישנים הקוראים להיפרדות מבריטניה ולהקמת מדינה חדשה בגוש היורו

28.02.2012, 08:57 | יואב בורנשטיין, לונדון

בריטניה, לפחות במתכונתה הנוכחית, נמצאת בסכנה. בשנת 1707 התאחדו אנגליה וסקוטלנד כדי ליצור את "בריטניה הגדולה" - ממלכה מאוחדת שבירתה לונדון ומושב הפרלמנט שלה בווסטמינסטר. כבר אז נשמעו קולות שהתנגדו לאיחוד וטענות שהחותמים על האמנה שאפשרה אותו "נקנו בזהב האנגלי". דווקא עכשיו, כשהמדינה מתמודדת עם הסכנה של מיתון כפול והורדת דירוג אפשרית, מתגלעים סדקים עמוקים באיחוד בין אנגליה לסקוטלנד, איחוד שהפך מאז המאה ה־18 לעובדה מוגמרת.

המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP), שדוגלת בהפרדת סקוטלנד מבריטניה והפיכתה למדינה עצמאית, ניצחה בבחירות לפרלמנט הסקוטי ב־2007 ושוב ב־2011. במצב הזה, לא היתה לממשלה המרכזית בלונדון ברירה אלא להסכים לדרישת המפלגה לקיים משאל עם על עצמאות בסקוטלנד. מאז מקדמים במרץ במפלגה הלאומית תוכנית כלכלית לסקוטלנד עצמאית, שכוללת וויסקי, נפט ואנרגיה ירוקה. בתחילת החודש נפגש ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון עם מנהיג המפלגה הלאומית הסקוטית, אלכס סלמונד. קמרון הבטיח ש"ישקול להגדיל את האוטונומיה של סקוטלנד אם הסקוטים יבחרו להישאר בבריטניה".

"כסקוטלנד עצמאית תהיה לנו ממשלה שתתאים יותר לערכים של העם הסקוטי", אמרה ל"כלכליסט" חברת הפרלמנט הסקוטי מ־SNP, קלייר אדמסון. לדבריה, "זה זמן רב שסקוטלנד מפסידה מהאיחוד עם אנגליה בעקבות החלטות דמוקרטיות שהתקבלו על ידי הרוב בבריטניה אבל לא על ידי הרוב בסקוטלנד. כך למשל הסקוטים לא קיבלו את הממשלה שאותה בחרו בווסטמינסטר. אנחנו חושבים שסקוטלנד תוכל למצוא את מקומה בעולם כאומה צפון אירופית כמו דנמרק, שתוכל לתרום לאיחוד האירופי".

פיצול מורכב של החוב

הסוגיה הכלכלית היא מהותית ביותר בהקשר של משאל העם על עצמאות סקוטלנד. לפי סקר של "הסאנדיי טיימס", 47% מהסקוטים תומכים בעצמאות ואילו 53% מתנגדים לה. אולם משאל אחר גילה ששני שלישים מהסקוטים יתמכו בעצמאות אם יובטח להם שירוויחו עוד 500 ליש"ט (כ־3,000 שקל) בשנה. רק חמישית מהנשאלים הצהירו על תמיכתם בעצמאות אם יפסידו את אותו הסכום.

אחרי שלוש מאות של איחוד, קשה להכריע אם מצבה הכלכלי של סקוטלנד יהיה טוב יותר או רע יותר כמדינה עצמאית. הפרדת בריטניה מסקוטלנד תדרוש הליך מורכב של פיצול החוב הלאומי ומשאבי הטבע. הדבר ייצור תקדים גם באיחוד האירופי, שמדינה חברה בו מעולם לא פוצלה לשתי מדינות חברות. מבחינה היסטורית, שיעור הצמיחה של בריטניה כולה היה ברוב השנים גבוה יותר מזה של סקוטלנד. בשנות האלפיים, שיעורי הצמיחה הסתנכרנו, בעיקר הודות לצמיחה במגזר הפיננסי.

המיתון האחרון בסקוטלנד היה מצומצם יותר. המגזר הפיננסי בסקוטלנד, שרובו נמצא באדינבורו הבירה, מנהל 650 מיליארד ליש"ט ומעסיק אחד מכל עשרה עובדים בסקוטלנד. "אנחנו מעוניינים שבנקי השקעות יגיעו לאדינבורו כיוון שזה יעזור לנו לפתח כלכלה ירוקה יותר", אמרה חברת הפרלמנט אדמסון.

לנפט ולגז בים הצפוני ולמחירם הגבוה יש תפקיד מרכזי בשאלת העצמאות. על פי ההערכות, ההכנסות מהקידוחים באזור יגיעו ל־56 מיליארד ליש"ט בשש השנים הקרובות. סקוטלנד העצמאית תזכה ל־80%.

"מבחינת עושר אין לי ספק שנהיה במצב טוב", מבטיחה אדמסון, "יש לנו הרבה נפט וגז, אנחנו שואפים להיות מרכז להנדסה ירוקה וגם היצוא של וויסקי התחזק מאוד בזמן האחרון, בעיקר לשוק הסיני. אני מאמינה שאפשר לפתח כאן גם את תעשיית המזון - משהו שלא ניצלנו כל כך עד עכשיו אבל נעשה מוכר יותר בכל העולם".

ממלכת בריטניה כוללת היום את אנגליה, סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד. משאל העם צפוי להתקיים בסתיו 2014 וכעת מתנהל משא ומתן על השאלה שתישאל בו ועל התשובות. ממשלת בריטניה מעוניינת שבמשאל יהיו שתי אפשרויות בלבד: תשובה שלילית או חיובית. המפלגה הלאומית הסקוטית מעוניינת להוסיף אפשרות שלישית, המכונה "האצלה מקסימלית". במקרה כזה סקוטלנד תקבל אוטונומיה בכל התחומים, מלבד ביטחון ומדיניות חוץ.

קלייר אדמסון, חברת הפרלמנט הסקוטי: מבחינת עושר, התנתקות מבריטניה תעשה לנו רק טוב. יש לנו הרבה נפט וגז, ויצוא הוויסקי שלנו התחזק מאוד הודות לסין", צילום: Allan milligan קלייר אדמסון, חברת הפרלמנט הסקוטי: מבחינת עושר, התנתקות מבריטניה תעשה לנו רק טוב. יש לנו הרבה נפט וגז, ויצוא הוויסקי שלנו התחזק מאוד הודות לסין" | צילום: Allan milligan קלייר אדמסון, חברת הפרלמנט הסקוטי: מבחינת עושר, התנתקות מבריטניה תעשה לנו רק טוב. יש לנו הרבה נפט וגז, ויצוא הוויסקי שלנו התחזק מאוד הודות לסין", צילום: Allan milligan

 

סכנת הסטטוס קוו

הממשלה יודעת שהתמיכה ברעיון הזה גבוהה ואם הדבר יעלה למשאל עם, זו כנראה תהיה האפשרות שתזכה. בכל מקרה, כל שינוי של הסטטוס קוו עלול לסכן את האיחוד של בריטניה כולה. במפלגה הלאומית של וויילס (Plaid Cymru), הדוגלת גם היא בעצמאות, יעקבו בעניין אחרי תוצאות משאל העם. אם סקוטלנד תיפרד מבריטניה, כוחם של הוולשים באיחוד יהפוך לפחות משמעותי ויגדל הסיכוי שגם הם יחפשו פתרון דומה.

"וויילס עצמאית היא הדרך היחידה שנוכל להשיג צדק חברתי וכלכלי לאנשים שחיים פה", אמרה ל"כלכליסט" ליאן ווד, המתמודדת על הנהגת המפלגה הלאומית של וויילס ונחשבת לפייבוריטית. "הקואליציה בווסטמינסטר מבצעת קיצוצים שמשפיעים הכי הרבה על האנשים החלשים ביותר בחברה שלנו. אני בטוחה שעוד בימי חיי נחזה בוויילס עצמאית".

ומה זה אומר לגבי העתיד של בריטניה?

"אם סקוטלנד תשיג עצמאות וגם וויילס, בריטניה תפסיק להתקיים. ובעוד שהמפלגה שלנו היתה מודעת לזה זמן מה, פוליטיקאים ממפלגות אחרות מתחילים להתעורר ולהבין את זה. האם העם בוויילס יהיה מוכן להיות חלק מסדר פוליטי שנשלט לחלוטין על ידי אנגליה והמפלגה השמרנית? אני לא חושבת שהם יסכימו. עצמאות לוויילס לא אומרת שננתק את עצמנו מאנגליה לחלוטין. היא תישאר שותפה חשובה בעתיד".

האם וויילס עצמאית תהיה חזקה או חלשה יותר מבחינה כלכלית?

"וויילס לא יכולה להגיע לפוטנציאל הכלכלי המלא שלה אם לא תהיה עצמאית. אנחנו חייבים לשים סוף לתלות שלנו באחרים. אי אפשר לסדר את הכלכלה החלשה של ויילס עד שנתחיל לעשות דברים בעצמנו".

תגיות