אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביניש נפרדת: הפסיקה האחרונה - ביטול סעיף חוק

ביניש נפרדת: הפסיקה האחרונה - ביטול סעיף חוק

בבית המשפט העליון החלו להתאסף בכירי המערכת לדורותיהם, כדי לשמוע את הנשיאה דורית ביניש מקריאה בפעם האחרונה פסק דין. בהמשך יושבע מחליפה, אשר גרוניס, שנחשב שמרן יחסית. היועץ המשפטי לממשלה: כבוד האדם היה כוכב הצפון עבורה. החלטתה האחרונה כנשיאה: ביטול סעיף בחוק השולל את הזכאות לקצבת הבטחת הכנסה מבעלי מכוניות

28.02.2012, 10:47 | אביעד גליקמן, ynet

הנשיאה פושטת את הגלימה: נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש נפרדת היום (יום ג') ביום הולדתה ה-70 מכיסאה ומעבירה את השרביט למחליפה אשר גרוניס. בכירי המערכת המשפטית באו לטקס, במהלכו הכריז היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין: "כבוד האדם היה כוכב הצפון עבורה".

המשנה לנשיא, השופט בדימוס פרופסור יצחק זמיר, אמר עם הגיעו: "כהונתה הייתה כתקופת מלחמה, שבה בית המשפט העליון היה נתון בהגנה. היא הצליחה נוכח מתקפות שלא היו כדוגמתן לשמור על מעמד בית המשפט העליון ועל סמכויותיו". לשאלה איך ייראה בית המשפט לאחר תקופת הנשיאה, ענה זמיר: "בית המשפט העליון יישאר כפי שהיה. אופיו נקבע על פי מסורת ארוכת שנים ולא לפי נשיא כזה או אחר".

בית המשפט העליון בטקס הפרידה מביניש, צילום: גילי יוחנן יינט בית המשפט העליון בטקס הפרידה מביניש | צילום: גילי יוחנן יינט בית המשפט העליון בטקס הפרידה מביניש, צילום: גילי יוחנן יינט

בטקס בבית המשפט, בנוכחות כל שופטי העליון בעבר ובהווה, הקריאה ביניש את תקציר פסק הדין האחרון שלה. ביניש בחרה בעתירה נגד סעיף החוק השולל את הזכאות לקצבת הבטחת הכנסה מבעלי מכוניות - סעיף שבוטל פה אחד בהחלטת שבעה שופטים. בסביבתה הקרובה אומרים כי זכויות חברתיות היו תמיד קרובות ללבה, ולכן בחרה בפסק הדין הזה לאקורד הסיום של כהונתה הסוערת. "בפסק הדין לא חלקנו על כך שרכב יכול לשמש אמנם להכנסתו של אדם, אך קבענו כי אין להפוך אותו למרכיב עיקרי", אמרה ביניש. "הפגיעה בחוק אינה עומדת בתנאי ההגבלה. קבענו כי ניתן להגשים את תכליתו הראויה של הסעיף ומטעמים אלה מצאנו כי הסעיף פוגע בזכות קיום אנושי בכבוד".

וכן השופטים בדימוס מישאל חשין ואחרים. בנוסף, הגיעו לטקס גם בכירי מערכת אכיפת החוק. לאחר הקראת תקציר פסק הדין האחרון של הנשיאה, נשא היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, דברי פרידה. אחריו נפרדו מהנשיאה יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, שר המשפטים, יעקב נאמן, המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין, ולבסוף יישא דברים הנשיא הנכנס גרוניס. גם ביניש צפויה לשאת נאום פרידה קצר.  

בית המשפט העליון בטקס הפרידה מהנשיאה ביניש, צילום: גילי יוחנן יינט בית המשפט העליון בטקס הפרידה מהנשיאה ביניש | צילום: גילי יוחנן יינט בית המשפט העליון בטקס הפרידה מהנשיאה ביניש, צילום: גילי יוחנן יינט

"זהו רגע מיוחד ומרגש ודומה בעיניי כי לתחושת ההתרגשות שותפים מלבד הנוכחים הרבים בהיכל זה גם רבים מאוד מחוץ לו", אמר וינשטיין. "אומר לכם זה: על אף פועלה העצום של הנשיאה ביניש על כס השיפוט, כמי שצפה וחזה בה כטוענת בחסד, היא הייתה דוגמה ומופת לשיפוט. היא עשתה כן גם כאשר דרש הדבר אומץ רב, עבורה היה כבוד האדם כוכב הצפון", הדגיש.

לדברי וינשטיין, "בפסיקתה של ביניש עמדה ההכרה שבית המשפט ידע משקלו של השונה, של החלש, של החריג. שופטי ישראל אינם מורמים מעם. הם יושבים בתוכו. והדברים נכונים שבעתיים באשר לנשיאה ביניש. פסיקתה אינה נישאת בחלל ריק או במגדל השן, היא נטועה בחברה בישראל וקשורה אליה בזיקה עמוקה, היא נובעת מהכרות יומיומית רבת שנים ונובעת בראש ובראשונה מאהבת הארץ הזו".

שר המשפטים, יעקב נאמן, הוסיף כי "ההבנה וההסכמה והיכולת להגיע לדברים שאין בהם ויכוח אלא מקדמים את מערכת המשפט - זו התכונה החשובה ביותר שאני רוצה להצביע עליה. אני רוצה להודות לך על הדיונים המשותפים הרבים שהיו בינינו, דיוניים שהיו לגופו של עניין, הכול בחדר הסגור של לשכתך בלי מהומות, בלי רעמים, בלי ברקים - אלא דיון כדי לפתור את הביעות. אני חושב שזו הדרך הנאותה ואני מקווה שהיא תימשך גם להבא כדי לעזור למערכת המשפט לצמוח ולגדול ולמלא את ייעודה להשלטת הצדק במדינת ישראל".

השופט ריבלין סיפר כי "כשזכיתי להכירה גיליתי בה פנים שונות מן הציפיה הרגילה. חוסר נכונות מוחלט להשלים עם עוולות, חוסר נכונות מוחלט להתפשר לשם נוחות ובצד כל אלה רגישות רבה - אפילו ביישנות, סבלנות וסובלנות".  

גורמים בכירים במערכת המשפטית סיכמו את כהונתה של ביניש בשיחה עם ynet. "תם עידן ביניש,

שהיה העידן הסוער ביותר בתולדות המערכת המשפטית". לדברי הגורמים, אין ספק שתקופת גרוניס תחזיר קצת את היציבות למערכת המשפטית: "הנשיא גרוניס שונה לגמרי באופיו ובגישתו מהנשיאה ביניש ומקודמה בתפקיד, פרופ' ברק". אותם גורמים בירכו את הנשיאה ביניש ואמרו כי הגנה בתקופתה על בית המשפט העליון.

אחר הצהריים ייערך טקס בבית הנשיא, שבו יושבע גרוניס לנשיא בית המשפט העליון הבא. ynet יעביר משם שידור חי. בטקס זה יהיו נוכחים גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא המדינה, שמעון פרס, שאף צפויים לנאום. גם ביניש, השר נאמן וגרוניס יישאו דברים. בעלה, ילדיה ונכדיה של ביניש צפויים להגיע לטקסים וגם משפחתו הנרגשת של השופט גרוניס תלווה אותו ביום השבעתו.

עו"ד חסן ג'בארין, מנכ"ל עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי, אמר הבוקר בעקבות פסק הדין של הנשיאה ביניש: "אנו מברכים על פסק הדין ההיסטורי והחשוב הזה ומברכים את הנשיאה ביניש על כך שבחרה שפסק הדין המסיים שלה יהיה פסק דין המגן על כלל העניים והחלשים בישראל – יהודים וערבים כאחד. אנו תקווה כי פסק דין זה יהווה אבן יסוד לפסקי הדין העתידיים של מערכת המשפט בכל הנוגע להגנה על העניים. פסק הדין החשוב הזה מעביר את המסר לפיו חובת המדינה להגן על כבודו של האדם בכך שתבטיח לו מינימום של קיום אנושי, ואנו מקווים שמסר זה יופנם ויקבל ביטוי גם בשאר מוסדות ורשויות המדינה".

ביניש נפרדה בבכי: "יש זילות בחיי אדם בישראל"

"את דרכי המקצועית בכל תפקידי ראיתי כשליחות - שליחות שנטלתי על עצמי למלא בחברה הישראלית, אותה מילאתי על פי מצפוני. אני פורשת היום מבית משפט מצוין, מקצועי, בית משפט פלורליסטי אשר טובי השופטים בישראל מכהנים בו", כך נפרדה היום (ג') נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, השופטת דורית ביניש, מעמיתיה, חבריה ובני משפחתה. במהלך נאומה, הזילה כמה פעמים ביניש הנרגשת דמעה והתקשתה לדבר.

ביניש התייחסה לשינויים בחברה הישראלית. "בצד העשייה המפוארת וההישגים החשובים, עלינו להתמודד עם מצוקה הולכת ומתפשטת בשכבות השונות ועל העובדה כי שכבת הביניים הנושאת בעול חשה תחושת קיפוח ותחושה זו עלולה לערער את השלד הנושא בגוף כולו. בחברה הישראלית ניכרת תופעה לצערי של זילות בחייי אדם. יש בה אלימות רבה. אל לנו להתעלם מכך שחמישית מאזרחי המדינה הם ערבים שטרם עלה בידינו לממש את זכויותיהם. במגילת העצמאות. פניה של החברה נראים שונים היום, מושגי הפרטיות השתנו. נגד עינינו קמו משפחות חדשות. יהיה על בתי המשפט להתאים עצמם למציאות המשתנה. חזקה על חברי השופטים שימשיכו לפתור את הבעיות, יחד עם זאת לא הכל בידי בית המשפט - לפתרון הבעיות צריכים לחבור מוסדות נוספים.

"כדרכן של פרידות, הטקס היום אינו קל לי", הבהירה ביניש בפתח דבריה. "אני נפרדת מבית המשפט העליון שהיה ביתי משך למעלה מ-15 שנים. כידוע, בית המשפט אינו מקום עבודה והשיפוט אינו עוד מקצוע. המשפט הוא חלק מאישיותו וחייו של כל שופט. הוא מבטא ייעוד. הוא בגדר שליחות שדבקה בו באדם ואינה מרפה".

לדבריה, המשפט המבטא את הערכים והתפישות של החברה בה הוא פועל, אף שיש לו בסיס איתן ויציב, לעולם לא נשאר על עומדו. הוא זורם עמה ולמענה. בד בבד עם השינויים בתפישות החברתיות שהתחוללו כאן במהלך השנים, החל בית המשפט בשני העשורים האחרונים של המאה הקודמת לפתח את מנגוני האיזון שבין הצורך להגן על המדינה והכלל לבין ההגנה על הפרט ועל זכויותיו.  

"צעדתי בשבילים שכבשו קודמיי מתוך יראה וכבוד. לימים המשכתי את הצעידה האינסופית בעקבותיהם, בדרכי שלי, ובית המשפט כדרכו לעולם אינו עוצר מלכת. כשופטת בית המשפט העליון האמנתי שהחשוב ביותר הוא לשמור על עצמאותו של בית המשפט. על אי תלולתו ועל יכולתו ליישם את הערכים של הדמוקרטיה... על כל אדם בישראל לדעת כי בית המשפט הוא מבצרו. 

"מלאכתי ומלאכתנו לא תמה. כל אחד מאיתנו הוא חוליה בשרשרת הדורות וכך ראיתי עצמי לאורך הדרך. קיבלתי הלפיד מקודמיי ורצתי עמו, עתה אני מעבירה אותו לממשיך דרכי". 

כשפנתה למחליף, השופט אשר גרוניס שנחשב שמרן יחסית, היא איחלה הצלחה רבה. "הצלחתך היא הצלחתו של בית המשפט העליון ושל החברה בישראל. אין זה סוד שבתחומים מסוימים ואפילו מרכזיים גישותינו למשפט שונות. הדבר מעולם לא העיב על יחסינו. כשעלו מחלוקות נהגנו להיוועץ ולהחליף דעות זה עם זו. אשר הוא שופט בכל רמ"ח איבריו, מקפיד בקלה כחמורה".  

"עכשיו הכי קשה", הודתה ביניש בדמעות. "יקרה לי מכל משפחתי, אני מוכרחה לומר שלי אף פעם לא היה קשה באמת אבל להם לא היה קל. אם תרמתי ולו חוליה אחת בשרשרת הייחודית של שופטי ישראל - הרי נפלה זכות גדולה בחלקי. תודה". 

תגיות