אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הורדת דמי הניהול: הגופים המנהלים נכנסים לכוננות ספיגה

הורדת דמי הניהול: הגופים המנהלים נכנסים לכוננות ספיגה

חברות הביטוח פרסמו אתמול אזהרות רווח על רקע אישור הנמכת התקרה לדמי הניהול בחיסכון הפנסיוני ל־1.05%. כלל, הראל והפניקס יהיו הנפגעות העיקריות. כלל: "כניסת התקנות עלולה להעלות את שיעורי הביטולים של ביטוחי המנהלים עם דמי ניהול גבוהים"

29.02.2012, 06:50 | רחלי בינדמן

חברות הביטוח ובתי ההשקעות כבר לא יכולים להתכחש לרפורמה בדמי הניהול של החיסכון הפנסיוני שאושרה שלשום בוועדת הכספים של הכנסת. אתמול נאלצו החברות לפרסם אזהרת רווח בכל הנוגע להשפעת הורדת תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים על הרווחיות שלהן. החברות לא נתנו אינדיקציה ברורה לגבי טיב הפגיעה הצפויה ברווחיות, אך בימים אלו עובדות פירמות רואי החשבון כדי לספק הערכות שווי ותחזיות שיצורפו לדו"חות הכספיים השנתיים של חברות הביטוח או לדו"חות הרבעון הבא.

מחיקת מוניטין תחילה

ההשפעה המיידית של הרפורמה שאמורה להיכנס לתוקף החל מ־2013 היא מחיקות אפשריות שיידרשו החברות לבצע בגין רכישות של קופות גמל שעליהן רשמו נכס מוניטין גבוה. מחיקות כאלו ישפיעו באופן מיידי על שורות הרווח ועל התכווצות ההון העצמי בדו"חות שלהן. הפגיעה בהכנסות וברווחיות תגיע בשלב מאוחר יותר, עת התקרות החדשות ייכנסו לתוקף.

הרפורמה בדמי הניהול שהוביל המפקח על הביטוח במשרד האוצר פרופ' עודד שריג תשפיע יותר על חברות עם פעילות גמל גדולה כמו כלל והראל, כיוון שתקרת דמי הניהול בקופות צפויה לרדת מ־2% ל־1.05% גם על התיק הקיים. זאת, בעוד שהורדת תקרת דמי הניהול בביטוחי המנהלים תחול רק על רוכשי פוליסות ביטוחי מנהלים חדשות החל מ־2013, כך שהפגיעה הצפויה בחברות הביטוח עלולה להיות במעבר של לקוחות קיימים בביטוחי המנהלים לחברות מתחרות שיציעו פוליסות בהתאם לתקרה החדשה או אפילו למוצרים מתחרים כמו קרנות הפנסיה.

לדוגמה ניקח את מגדל, חברת הביטוח הגדולה בישראל. היא מחזיקה בתיק ביטוחי המנהלים הגדול בענף, אך היקף קופות הגמל שבידיה נמוך (מחזיקה בעיקר בקרנות השתלמות שלא חוסות תחת הרפורמה) באופן שהיקף הפגיעה בה מתמתן. עיקר תיק ביטוחי המנהלים של מגדל הוא תיק ישן עם מקדמי קצבה נמוכים ואטרקטיביים (מבטיחים לחוסכים בהם קצבה גבוהה בהתאם ללוחות התמותה הישנים) שלא כדאי ללקוחות לעזוב. עיקר הפגיעה בה מצוי בערך העסקים החדשים, הגם שמגדל מחזיקה בקרן הפנסיה השנייה בגודלה בענף - מקפת. קרנות הפנסיה לא חוסות תחת הרפורמה ויכולות להוות אלטרנטיבה לחוסכים בביטוחי המנהלים ומנוע צמיחה משמעותי למגדל.

פגיעה ברווח עתידי

לדברי מגדל, תקנות דמי הניהול החדשות צפויות לגרום לפגיעה בהכנסותיה מתוכניות ביטוח חדשות, ובשל השלכה אפשרית על העדפת הלקוחות של החברה עלולה להיגרם פגיעה גם ברווח העתידי ממוצרים חדשים ואף בחלק מהמוצרים הקיימים. מגדל מתקשה בינתיים להעריך את התוצאה המצרפית של השפעת התקנות.

בדו"ח הערך הגלום (שווי) של המוצרים הפנסיוניים של מגדל שפרסמה החברה ל־2010, שהוא למעשה הערכת שווי למוצרים הפנסיוניים שלה ולמבחני הרגישות הקבועים בו, עמד השווי על 11.6 מיליארד שקל. הדו"ח קובע, עם זאת, כי אם תחול עלייה של 10% בשיעור הביטולים של ביטוחי המנהלים שלה, צפוי השווי להיפגע ב־328 מיליון שקל, ואילו ערך העסקים החדשים שלה יתכווץ בשיעור של 58 מיליון שקל.

גם בכלל ביטוח שבשליטת קבוצת אי.די.בי התייחסו אתמול לרפורמה שעלולה לפגוע בשווי של קבוצת הביטוח, זאת במקביל למסקנות ועדת הריכוזיות שמחייבות את בעל השליטה נוחי דנקנר למכור את כלל בתוך ארבע שנים. לפי כלל, כניסת התקנות לתוקף עלולה להעלות את שיעור ביטולי פוליסות ביטוחי מנהלים קיימות עם דמי ניהול גבוהים רכישת פוליסות חדשות עם דמי ניהול נמוכים. התקנות ישפיעו גם על רווחיות החברה, על שווי העסקים החדשים שיימכרו בעתיד, על הערך הגלום של הפעילות ועל שווי פעילות קופות הגמל הרשום בספריה. כלל ביטוח, אגב, היא השחקן השני בגודלו בתחום קופות הגמל וקרוב לוודאי שהיא תידרש לבצע מחיקות של שווי הקופות בספרים.

לדברי כלל, היא בוחנת את ההשפעה של התקנות על הכנסותיה בשים לב לחוסר הוודאות באשר לקביעת רצפה לדמי הניהול. זאת לאחר ששלשום, במסגרת אישור התקנות, סוכם כי שר האוצר יוסמך לקבוע רף מינימום לדמי הניהול באופן שימתן את הפגיעה בחברות. כלל מציינת גם כי היא בוחנת את האופן שבו ישתנה גובה ההוצאות של החברה, בהתייחס, למשל, לצעדים שיינקטו על ידיה וליחסיה עם הגורמים המפיצים - ובמילים אחרות, כלל רומזת כי ייתכן שלא תהיה לה ברירה אלא לפתוח את החוזים עם סוכני הביטוח שלה ולהוריד את היקף העמלות המשולמות להם.

שינויים בכוח אדם

גם בחברת הביטוח הראל המחזיקה בחברת הגמל השלישית בגודלה בענף דיווחו אתמול כי למימוש הרפורמה צפויה השפעה מהותית על ההכנסות שלה ועל רווחיות הקופות שלה, וכי צפויה גם פגיעה בשווי פעילות קופות הגמל הרשום בספריה, שנרכשו מהמערכת הבנקאית בסכומים גבוהים. גם הראל מציינת כי לקביעה של דמי ניהול מינימליים צפויה להיות השפעה ממתנת על הפגיעה. הראל, אגב, זכתה באחרונה במכרז הביטוח הפנסיוני של משרתי הקבע שבו נעתרה להעניק לאותם חוסכים דמי ניהול אפסיים בשיעור של 0.0018%, כך שאם ייקבע רף מינימלי, דמי הניהול בתיק זה צפויים לעלות.

נפגעת נוספת מהרפורמה היא חברת הביטוח הפניקס, שבשליטת יצחק תשובה, שאף הוא יידרש למכור את חברת הביטוח כתוצאה ממסקנות ועדת הריכוזיות. אם לא די בכך, הפניקס רכשה לפני שנים ספורות את בית ההשקעות אקסלנס לפי שווי של כ־1.7 מיליארד שקל. חלק הארי מהפעילות של אקסלנס מרוכז בחברת הגמל שנרכשה מבנק מזרחי טפחות. דמי הניהול שגובה אקסלנס מלקוחות הגמל שלו גבוהים יחסית לתעשייה, כך שהתקנות צפויות לפגוע בו בצורה משמעותית. הפניקס מדווחת כי היא בוחנת שורה של צעדים שתנקוט כדי למתן את השפעת הפחתת דמי הניהול, כאשר על פי הערכות, מדובר בהליך התייעלות שיכלול גם שינויים בכוח האדם. גם הפניקס צפויה לבצע מחיקה משמעותית בשווי אחזקותיה באקסלנס על רקע הרפורמה, לאחר שב־2010 כבר ביצעה מחיקה של כ־50 מיליון שקל בשווי פעילות הגמל של בית ההשקעות.

אקסלנס הוציא אתמול דיווח נפרד שלפיו בית ההשקעות יבחן את משמעות הרפורמה ויינקטו צעדים בהתאם, ובכללם בחינת אופן תמחור המוצרים ושינויים במבנה ההוצאות (ובמילים אחרות, הליכי התייעלות וקיצוצים).

תגיות