אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבחירות ברוסיה: גם "ההצלחות הכלכליות" של פוטין מוטלות בספק צילום: אלכס קולומויסקי

הבחירות ברוסיה: גם "ההצלחות הכלכליות" של פוטין מוטלות בספק

רוב אזרחי רוסיה בטוחים שיהיו זיופים בבחירות שיתקיימו מחר למרות האבטחה המתקדמת, ומתכוננים ליום שאחרי הזכייה הוודאית

03.03.2012, 21:07 | אולגה ויניאר

כ־97 אלף קלפיות ייפתחו בבוקר ברוסיה ואזרחי המדינה יצאו לבחור את נשיאם הבא, ששמו ידוע מראש כבר חודשים ארוכים. למרות תנועות המחאה הפעילות והתחזקות האופוזיציה, לאיש אין ספק כי האדם שינהיג את רוסיה בשש השנים הקרובות — לאחר מנוחה קצרה בתפקיד ראש הממשלה — יהיה ולדימיר פוטין.

בימים האחרונים נתלו ברחבי רוסיה מודעות סרקסטיות שבהן נכתב כי "ב־4 במרץ יתקיימו במדינה הבחירות לנשיאות של ולדימיר פוטין. ההתייצבות חובה, נגד מי שייעדר יינקטו צעדי ענישה משמעתיים במקום העבודה". מדובר אמנם בחיקוי של מודעות ועדת הבחירות, אך הן משקפות היטב את הלכי הרוח ברוסיה של ימינו.

לאחר גל המחאה שהתעורר בעקבות חשד לזיוף נרחב בבחירות לפרלמנט בדצמבר האחרון, הוחלט להתקין 182 אלף מצלמות אבטחה שיתעדו את המתרחש בקלפיות וישדרו את התמונות לאתר אינטרנט. למרות אמצעי האבטחה המתקדמים כביכול, מעל למחצית אזרחי רוסיה לא מאמינים בשקיפות הבחירות ומשוכנעים כי יהיו זיופים נרחבים. מסקר שערך מכון לחקר דעת הקהל עולה כי 50% משוכנעים כי יהיו זיופים, 24% מאמינים שהתוצאות נקבעו מראש, 17% לא מאמינים באפשרות של בחירות אמת ברוסיה, ורק 25% סבורים כי התוצאות ישקפו את רצון העם.

מאיימים על המעסיקים

 

במערב נותנים אף פחות אמון במערכת הבחירות הרוסית. ערוץ החדשות של רשת סקיי "חשף" את המנגנון שמגדיל את שיעורי התמיכה בפוטין ושפעל גם בבחירות לפרלמנט. מדובר בהצבעות בקלפיות במקומות העבודה, שם העובדים נדרשים להציג שיעור הצבעה מינימלי לפוטין. במקרה ששיעורי ההצבעה יהיו נמוכים יותר, הם צפויים לקנסות ואף לפיטורים. בסקיי הציגו מכתב שקיבלו 50 אלף עובדי חברת שיכון ממשלתית ודיווחו כי עובדים רבים בחברות שונות נתקלו בדרישה דומה. ברוסיה, יש לציין, מנגנון זה מוכר וידוע לכל. שיטה דומה שעליה מדבר הערוץ הבריטי היא תשלום לבכירים (סביב 200 ליש"ט) כאשר תמורת הכסף הם נדרשים להביא לקלפיות מספר מסוים של עובדיהם.

נתונים כלכליים מפוקפקים

 

לאור ריבוי המשקיפים בבחירות הנוכחיות והפעלת מצלמות אבטחה, שיטות אלה יהיו נפוצות ביותר מאחר שככל הנראה לא יתאפשר להביא מצביעים באוטובוסים ולהכניס פתקים נוספים לקלפיות — תופעה שהיתה נפוצה בבחירות האחרונות לפרלמנט. גם בארה"ב מטילים ספק בגבי אמינות הבחירות ומזכירים כי את הזיופים בספירת הקולות אף מצלמת אבטחה לא יכולה ליירט.

היות שתוצאות הבחירות ידועות מראש, הדבר היעיל ביותר שיכולים לעשות ברוסיה ובעולם הוא להתכונן ליום המחרת. באופוזיציה מפרשים את הביטוי פשוטו כמשמעו ומארגנים עצרת מחאה ב־5 במרץ במוסקבה.

במהלך שיחה שקיים ולדימיר פוטין בליל 1 במרץ עם עורכים ראשיים מכלי תקשורת מובילים בעולם, הוא הסביר שהחליט להתמודד על הנשיאות מפני שהתמיכה בו רחבה יותר מאשר בדמיטרי מדבדב, שלו הוא צפוי להציע את תפקיד ראש הממשלה. ב"צניעות אופיינית" הסביר פוטין כי התמיכה בו נובעת מהעובדה שהצליח לצמצם את העוני פי שניים במהלך שתי כהונותיו כנשיא, והכנסות הציבור באותה תקופה זינקו פי 2.4. באותה שיחה לא שלל פוטין שיתמודד גם בבחירות של שנת 2018.

הצלחותיו של פוטין בתחום הכלכלי, שבנו בעצם את המוניטין הפוליטי שלו, מוטלות בספק. הנתונים הסטטיסטיים מעידים כי הצהרותיו לא תמיד מדויקות ובמידה רבה בתקופות השלטון שלו הכלכלה דווקא נסוגה. כאשר התמנה לראשונה לנשיא בשנת 1999, הסחורות היוו 44.9% מסך היבוא הרוסי וכיום שיעור זה מגיע ל־69.2%. מוצרי התעשייה, לעומתם, ירדו מ־10.9% ל־4.5% מסך היצוא. במקביל, התלות של רוסיה ביצוא מכונות ומוצרי תעשייה גדלה, והיא מהווה כ־50% מכלל היבוא שלה, מה שמעיד על היעדר פיתוח כלכלי. 

תגיות