אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית המשפט הפסיק דילים בין יזמים לעיריות צילום: shutterstock

בית המשפט הפסיק דילים בין יזמים לעיריות

ביהמ"ש שם סוף לדילים שבמסגרתם העיריות נתנו הנחה בהיטל השבחה בתמורה לביטול התנגדות להפקעה

05.03.2012, 08:34 | שי פאוזנר

בית המשפט המחוזי מרכז ביטל "עסקה" שבה עירייה הבטיחה ליזם הנחה בהיטל השבחה, כדי שתוכל להפקיע לו קרקע ללא התנגדות. מדובר בהפקעה משטח בגבעת שמואל שאותו רכש לפני שנים רבות משקיע זר משוויץ בשם אברהם בבזדה.

באמצעות עו"ד נחום הופטמן טען בבזדה כי זכויות הבנייה ניתנו על פי הסכמים עם עיריית גבעת שמואל ונועדו לפצות אותו בגין הפקעת יתר. אולם בית המשפט דחה את הערער של בבזדה על החלטת הוועדה המקומית לחייב אותו בתשלום של כ־1.4 מיליון שקל בגין זכויות בנייה של שטחים שנוספו לו בהיקף של 3,000 מ"ר, ואף הטיל עליו לשלם 20 אלף שקל לעירייה ו־20 אלף שקל נוספים לוועדה המקומית בגין הוצאות משפט. ביהמ"ש קבע כי דיני התכנון והבנייה אינם מכירים במושג "תוכנית מפצה". עם זאת, בדיקת "כלכליסט" מגלה כי לא מעט עיריות ממשיכות לחתום עם בעלי קרקעות על תוכניות כאלו.

לטענת בבזדה, הפגיעה שבגינה ניתן לו הפיצוי נעשתה במסגרת תוכנית ששיעור ההפקעה ממנה עמד על 68% מהשטח, בעוד שהחוק מאפשר הפקעה ללא פיצוי של 40% בלבד. בעקבות טענה זו צורפה עיריית גבעת שמואל לדיונים באמצעות עורכי הדין אלי וילצ'יק ותומר אזרחי ממשרד כהן, וילצ'יק קמחי ושות', שטענו כי העירייה לא הבטיחה לוותר על ההיטל, וכי הוא הוטל כדין. בבזדה ערער לבית המשפט המחוזי בתל אביב, אולם השופטת נגה אהד דחתה את הערעור.

בית המשפט קבע כי אין להתייחס להסכמים הפוטרים מתשלום היטל השבחה, בהתבססו על הלכה שקבע בית המשפט העליון ב־2006 בסיפור דומה מפרויקט ביבנה. השופטת קבעה כי אין בדעתה להכריע בהסכמים עם עיריית גבעת שמואל שאליהם הפנה בבזדה, מאחר שהוועדה המקומית הגובה היטל השבחה, ועדת הערר, וכן בית המשפט עצמו הדן בעניין - מנועים מלהתייחס להסכמים אשר בהם נקבע ויתור של הוועדה המקומית או העירייה על גביית היטל השבחה.

תגיות