אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירון ביבי: "הווד"לים כבר עובדים חצי שנה ועוד לא ראינו מכרז אחד לדיור בר השגה" צילום: גיא אסיאג

ירון ביבי: "הווד"לים כבר עובדים חצי שנה ועוד לא ראינו מכרז אחד לדיור בר השגה"

ראש המינהל לשעבר הסביר כי היישום של התחום הוא קשה וזו הסיבה שבמהלך השנים לא הצליחו להוציא אותו אל הפועל; יו"ר החברה לפיתוח ותיירות בנתניה: "לא המצאנו את הגלגל. בכל העולם מיצוי כושר השתכרות הוא הקריטריון העיקרי בדיור בר השגה"

05.03.2012, 16:33 | דותן לוי

"אנחנו לא הראשונים בעולם שעושים דיור בר השגה, לא המצאנו את הגלגל בנושא הזה ובכל העולם הקריטריון של מיצוי כושר השתכרות הוא מרכזי. בישראל זה 'נשכח' - אני מוכנה לקבל שיש הבדלים בין האוכלוסיות, אבל עדיין צריך לתת לזה משקל", כך אמרה היום (ב') עו"ד שירי חגואל-סיידון, יו"ר החברה לפיתוח ותיירות בנתניה, בכנס הנדל"ן של "גלובס".

ירון ביבי, ראש מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, אמר כי בכל תקופת עבודתו במינהל הנושא של דיור בר השגה עלה מספר פעמים אך נותר על שולחן הדיונים: "הנושא עלה שוב ושוב אבל לא התרומם, עד כמה שראיתי הווד"לים עובדים כבר חצי שנה ובאף אחת מהתוכניות האלה לא מופיע דיור בר השגה וזה רק מראה כמה היישום של זה קשה" .

ראובן קוגן, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, התייחס לנושא התקציבי ואמר כי אין סיכוי שהמדינה תיתן הטבה של מאות אלפי שקלים למשפחה בעת ברכישת דירה. "מדובר כאן על מאות אלפי משקי בית. המדינה לא תוכל לתת הטבה בהיקף כזה ולתקצב אותה". עם זאת, קוגן הוסיף ואמר כי הוויכוח על הקריטריונים הסתיים והדבר "עומד לשחרר אל השוק כ-2,000 יחידות דיור".

חגואל-סיידון התייחסה לסירוב של ראש העיר פיירברג לבנות בנתניה דירות קטנות: "ראש העיר נתניה מדברת הרבה על דיור בר השגה, השאלה היא איך מגדירים אותו. במשך השנים נתניה יישמה את זה לא מעט. בפועל זה לא הוכיח את עצמו - השכונות האלה הפכו ברבות הימים לשכונות עניות ומוחלשות. צריך לשאול מה הם הצרכים של העיר. כשמדברים על דיור בר השגה חושבים ישר על דירות קטנות, בנתניה למעלה מ-50% מהדירות הן קטנות, של 75 מ"ר ומטה".

ראול סרוגו, מנכ"ל סרוגו חברה לבנין, אמר כי מי שמוביל את התחום לא יודע מה זה דיור בר השגה. "כששר השיכון מבדיל בין מחיר למשתכן לדיור בר השגה זה מראה שהוא לא מבין מה זה. גם כשהמחירים גבוהים בשמיים וגם כשהמחירים בתחתית צריכים דיור בר השגה, רואים את זה בארצות הברית, שם כשהנדל"ן ברצפה השוק הזה עדיין מגלגל הרבה מאד כסף. המטרה של הדיור הזה היא שלכל אחד תהיה אפשרות לקבל קורת גג".

עו"ד גיל גן מור, ראש תחום הזכות לדיור באגודה לזכויות האזרח וחבר הקואליציה לדיור בר השגה, הסביר כי "מקובל להגיד שדיור בר השגה הוא כזה שההוצאה שלו לא תהיה מעבר ל-30% מההכנסה הפנויה שלו. בדקו ומצאו שאם זה עובר את האחוז הזה זה בא על חשבון דברים אחרים".

היזם חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, התייחס לרפורמה לחוק התכנון והבנייה ולהקשר שלו עם דיור בר השגה: "הדפסתי את חוק התכנון והבנייה, חיפשתי את החלק שעוסק בדיור בר השגה ואין אף הגדרה כזו. אף אחד במדינת ישראל לא קרא את החוק הזה. באותה מידה יכלו לכתוב שם שמעבירים את המדינה לג'יהאד האיסלמי וזה היה עובר בצורה עיוורת בכנסת. יש כאן דילוג על סעיפים, יש כאן סלט ודייסה וזה ביזיון. בחמישי הקרוב היו צריכים להצביע בוועדת הפנים והגנת הסביבה על החוק הזה. החוק הזה לא יעבוד גם אם יתקנו את כל הליקויים בו".

תגיות