אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להגדיל חשיפה לקרנות מניות חו"ל

להגדיל חשיפה לקרנות מניות חו"ל

בשנה האחרונה עלו הקרנות המשקיעות במניות בחו"ל ב־2.5%, בשעה שהקרנות המקומיות מחקו 22%

06.03.2012, 07:38 | צבי סטפק ורוני אפטר

תופעת ה־HOME BIAS היא תופעה שבה משקיעים בשוק ההון מוטים בהשקעותיהם לנכסים מקומיים. היא מתקיימת בכל שוק, ונובעת מתחושת ההיכרות ויכולת הניתוח והתמחור הטובה יותר של נכסים פיננסיים מקומיים אל מול זרים. ואכן, עיקר האחזקות של המשקיעים הישראלים, ובכלל זה הגופים המוסדיים, מוטה באופן מובהק לניירות ערך שהונפקו בישראל, ולכן הם פחות חשופים לשווקים בחו"ל.

לפני כחמש שנים לקרנות הנאמנות המתמחות במניות בחו"ל ובאג"ח בחו"ל היה נתח שוק של יותר מ־10% בתעשיית הקרנות המקומית, בעוד שכיום מדובר על נתח של פחות מחצי - 4% בלבד. מי שסבלו בעיקר הן הקרנות המתמחות במניות בחו"ל שספגו פדיונות כבדים של 5 מיליארד שקל מ־2006 ואילך, ונתח השוק שלהן ירד מ־7% ל־1.8% בלבד, נכון לסוף 2011. גם קרנות אג"ח חו"ל סבלו מפדיונות ענק בתקופה זו שהסתכמו בכ־6 מיליארד שקל.

אך כידוע, שוק המניות המקומי רשם תשואות יתר בשנים 2007–2010 על פני מרבית השווקים המפותחים וגם על פני חלק מהשווקים המתפתחים. אלו גרמו למשקיעים בקרנות לצמצם את החשיפה המנייתית שלהם לחו"ל ולדבוק בתופעת ה־HOME BIAS.

קרנות אג"ח חו"ל השיגו בשלוש השנים האחרונות תשואה חיובית של 10.2%, וזאת לאחר שבשנה החולפת הן זינקו ב־6%. מנגד, קרנות אג"ח כללי בישראל רשמו תשואת יתר בשלוש השנים החולפות עם זינוק של %22 ותשואת חסר ב־12 החודשים החולפים כאשר עלו ב־0.1% בלבד. להתנהגות שער החליפין דולר־שקל תרומה משמעותית לביצועים, אך לא רק: האג"ח הקונצרניות בחו"ל רשמו גם ב־2011 תשואות חיוביות בעוד שבשוק המקומי נרשמו ירידות שערים באג"ח הקונצרניות.

כשבודקים את נתוני הקרנות המנייתיות, ישנו יתרון לקרנות מניות בחו"ל: ב־36 החודשים האחרונים הן רשמו זינוק של 71.5%, מעט מעל לקרנות מניות בישראל שזינקו ב־%62.4. זאת, בזכות תשואתן העדיפה ב־2011 ובתחילת 2012. ב־12 החודשים האחרונים רשמו קרנות מניות בחו"ל ירידה קלה יחסית של 2.5% לעומת נפילה של 22% בקרנות מניות בישראל.

נתונים אלה שכנעו כנראה את המשקיעים הישראלים להשקיע במניות דרך קרנות הנאמנות, ועם תחילת השנה אנו עדים לתהליך מחודש של הסטת כספים לקרנות חו"ל. המלצתנו היא להמשיך להגדיל את רכיב המניות של חו"ל על חשבון הישראלי, בדגש על שוק המניות האמריקאי בפיזור של 60% בשוק המקומי ו־40% בחו"ל. בצד האג"ח אנו ממליצים להשקיע 85%-90% באג"ח מקומיות, ו־10%-15% מתיק האג"ח בקרנות אג"ח בינלאומיות שמשלבות פיזור מטבעי ממגוון נרחב של שווקים בחו"ל. התשואה לפדיון באג"ח קונצרניות בישראל אטרקטיבית יותר לעומת אג"ח בחו"ל.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

תגיות