אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - בלאקסטון רוצה את אבגול אבל מבלי לשלם פרמיה צילום: ראובן שוורץ

בלעדי ל"כלכליסט" - בלאקסטון רוצה את אבגול אבל מבלי לשלם פרמיה

הקרן מוכנה לשלם את מחיר השוק על רכישת השליטה באבגול, שנסחרת בבורסה לפי שווי של 854 מיליון שקל. בעלת השליטה, פטרוכימיים, דורשת פרמיה על מניות אבגול והפער בין הצדדים מעמיד בספק את העסקה

06.03.2012, 07:02 | גולן חזני

קרן בלאקסטון האמריקאית מנהלת מגעים לרכישת השליטה בחברת אבגול, כך נודע ל"כלכליסט". המגעים מתנהלים זה כחודש, אולם לא עלו על פסים מעשיים ובין הצדדים קיימים פערים מהותיים בשאלת המחיר. נראה כי הפער בין השוויים עומד על כ־200 מיליון שקל. אבגול נסחרת בבורסה לפי שווי של 854 מיליון שקל, ובלאקסטון מוכנה לשלם את מחיר השוק על העסקה, בעוד שמשפחת פדרמן, בעלת השליטה בחברה, מבקשת פרמיה.

בדצמבר האחרון דווח ב"כלכליסט" כי משפחת פדרמן מנהלת מגעים ראשוניים למכירת אחזקותיה בגרעין השליטה באבגול. באותה ידיעה דווח כי עדי פדרמן, בנו של דיוויד פדרמן, נפגש באותו השבוע באירופה עם קרן השקעות זרה שמעוניינת באבגול ואף הגישה הצעה לרכישת השליטה בחברה. עתה מתברר, כאמור, כי מדובר בבלאקסטון, שזה כמה חודשים מבקשת להיכנס לפעילות בישראל ובוחנת אפשרויות שונות.

רווח לפני מס של 60 מיליון שקל

אבגול, שעוסקת בייצור בדים לא ארוגים לשוק ההיגיינה, פועלת בארה"ב ובמזרח הרחוק, ומייצרת יותר מ־10% מחומרי הגלם לחיתולים בשוק העולמי. חברת פטרוכימיים שבשליטת דיוויד ועדי פדרמן, יעקב גוטשטיין ואלכס פסל, מחזיקה ב־23.8% ממניות אבגול, ששוויין הבורסאי מסתכם ב־200 מיליון שקל. בנוסף מחזיקה פטרוכימיים באופציה לרכישה של כ־16% נוספים מאבגול מידי חלק משותפיה לגרעין השליטה, במחיר של 1.9 שקלים למניה, לעומת מחיר של 6.25 שקלים שלפיו נסחרת המניה בבורסה. כך, מימוש האופציה צפוי להניב לפטרוכימיים רווח לפני מס של 60 מיליון שקל (בנוסף לרווח שתרשום במקרה של מכירת המניות לבלאקסטון).

השותפים עשויים להצטרף למכירה

גרעין השליטה באבגול כולל גם את יהושע גולדווסר (23.3%) שנמנה על מייסדיה, בנק לאומי (11.5%), המנכ"ל אחאי בונה (5.2%) ואברהם זילברפלד (2.2%), כשלא מן הנמנע כי למכירת השליטה יצטרפו גם בעלי מניות נוספים באבגול. דובר פטרוכימיים אמר כי נעשתה בדיקה מצד בלאקסטון, אולם המגעים לא הבשילו לכלל עסקה בשלב זה. גורמים אחרים המעורבים במגעים סיפרו כי הם נמשכים ולא נפסקו, אם כי העמדות של הצדדים רחוקות.

ל"כלכליסט" נודע עוד כי אפשרות אחרת שנבחנת, אם המגעים עם בלאקסטון לא יצליחו, היא למכור את השליטה באבגול לידי בזן, שבה מחזיקה פטרוכימיים בשליטה יחד עם החברה לישראל.

שלשום דיווחו החברה לישראל ופטרוכימיים, כי הגיעו להסכמות שלפיהן אם פטרוכימיים תקבל אשראי נוסף של עד 100 מיליון שקל מידי גורם מממן כלשהו, אזי החברה לישראל תשעבד לטובת הגורם המממן 80 מיליון מניות בזן (כ־3% מהון המניות של החברה) ששווי שוק שלהן עומד על כ־160 מיליון שקל. שעבוד זה יתווסף לשעבוד של 80 מיליון מניות של בזן על ידי פטרוכימיים וישמש כבטוחה לפירעון החוב העתידי.

פטרוכימיים, המנוהלת על ידי ערן שוורץ, נקלעה למצוקה תזרימית בשל חוסר היכולת למשוך דיבידנדים מבזן. האחרונה מנועה בשלב זה מלחלק דיבידנדים, בהתאם לאמות מידה פיננסיות שנקבעו להלוואות בנקאיות שנטלה בזן, למימון השקעות של 500 מיליון דולר בפרויקט של הקמת מתקן לייצור דלק נקי.

פטרוכימיים אמורה לקבל הלוואה של 120 מיליון שקל מידי קרן המנוף בראשית, המיועדת לפירעון עד לספטמבר 2016 ושתסייע בתשלומים של 285 מיליון שקל לבנקים ובעלי האג"ח ב־2012. לחברה מזומנים של כ־180 מיליון שקל וביחד עם הכסף שיתקבל מבראשית, פטרוכימיים תבטיח את העמידה בפירעונות השנה. אך למרות הצעדים שכבר ננקטו, מכירת אבגול טרם ירדה מהפרק. מיחזור ההלוואות כשלעצמו איננו מספיק אם ברצונם של בעלי השליטה להחזיר את אמון השוק, גם אם שלשום זינקו האג"ח של פטרוכימיים ב־8.5%.

תגיות