אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאומי: הירידה בהתחלות הבנייה תוביל למחסור בדירות ולעליית מחירן צילום: בועז אופנהיים

לאומי: הירידה בהתחלות הבנייה תוביל למחסור בדירות ולעליית מחירן

"בנייה בהיקף נמוך מהתוספת השנתית של משקי הבית, עשויה להוביל למחסור בהיצע הדירות ולכן ללחצים מחודשים לעליית המחירים", כתב גיל בפמן, הכלכלן הראשי בבנק לאומי

07.03.2012, 18:31 | שהם לוי

"היקף התחלות הבנייה אמנם היה במגמת עלייה מאז 2008, אך מרמה נמוכה התחלתית מאוד. רק בשנת 2011, בה ירדו הביקושים במהירות, היה היקף התחלות הבנייה גבוה מהביקוש לדירות חדשות. כיום חזר המלאי הבלתי מכור של דירות חדשות לרמה בה היה ב-2007, אז התאפיין שוק הדירות בהופעתם של לחצים לעליית מחירים שהלכו וגברו מאוד בהמשך", כך פותחים כלכלני בנק לאומי את סקירת המאקרו השבועית, בה הם רומזים כי הירידה בהיקף התחלות הבנייה שנרשמה לאחרונה יחד עם גורמים נוספים, תוביל לבסוף לעלייה במחירי הדירות.

מנתוני השלכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו השבוע, עלה שהיקף התחלות הבנייה בשנת 2011 הסתכם ב-43.6 אלף דירות חדשות, זאת בהשוואה ל-39.9 אלף דירות ב-2010.

בבנק לאומי רואים לנכון להצביע על מגבלות ענף הבנייה להיענות להגדלת היצע הדירות בצורה אגרסיבית לאור "החמרת המגבלות מצד ההיצע על הפעילות, בעיקר בכל הקשור בקשיי מימון ובמחסור בעובדים מקצועיים". את ההתייחסות הזאת מספקים בבנק לאומי בהתבסס על סקר החברות של בנק ישראל.

באשר לצד ביקוש הדירות, בלאומי מציינים שבחודשיים האחרונים נרשמה עלייה בביקוש לדירות חדשות, שעשויה להצביע על התייצבות, או אף על התחדשות מסוימת במגמת העלייה של הביקוש לדירות לרכישה. "באשר להיצע, החברות בענף צופות ירידה בהיקף פעילותן ברביע הראשון של 2012", מציינים בלאומי כגורם שיתמוך בעליית מחירי הדירות.

מנתוני בנק לאומי עולה שהתוספת השנתית הממוצעת של משקי בית מאז שנת 2002 עומדת על 39,000 משפחות, כאשר מספר זה משמש כאינדיקציה מינימלית לרמת הביקוש הפוטנציאלית בשוק.

הנקודה המעניינת שמציגים בבנק לאומי היא "שהביקוש לדירות כתוצאה מתוספת של משקי בית, אינו מושפע מיכולת המימון של רכישת דירה שכן גם אם תחול ירידה בשיעור הבעלות על דירות למגורים, ומעבר לשוק הדירות להשכרה, עדיין נדרש גידול במלאי הדירות הקיים לשם השכרתן".

בפועל מציעים בבנק לאומי גישה שונה הטוענת שהביקושים לדירות בפועל, גבוהים משמעותית מהיצירה של משקי הבית: "בנוסף לביקוש בסיסי זה הנובע מתוספת של משקי בית, ישנו ביקוש מצד משקי בית המשפרים את רמת החיים שלהם ועוברים מדירה קטנה לדירה גדולה, ביקוש לשם רכישת דירות כהשקעה (אלטרנטיבה להשקעה פיננסית), וכן ביקוש מצד תושבי חוץ שלעיתים אינם מתגוררים בדירה שרכשו וגם אינם מציעים אותה לשכירות".

בשורה התחתונה, גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מציג גישה שונה לגבי כיוון המחירים בשוק הדיור. "מאחר ומדובר בשוק בו ההתאמה של צד ההיצע הנה ממושכת, נשאלת השאלה מהו הגידול ההולם להיצע בשוק הדיור כיום. נראה שבנייה בהיקף נמוך מהתוספת השנתית הממוצעת של משקי בית, עשויה להוביל למחסור בהיצע הדירות ולכן ללחצים מחודשים לעליית המחירים. מסקנה זו צריכה לשמש כנושא לטיפול על ידי קובעי המדיניות הכלכלית-חברתית בישראל, ולקביעת מדיניות ארוכת טווח, זאת בכדי להימנע ממחסור בדירות, עליית מחירים ופגיעה במשקי בית", מסבירים בלאומי.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
תגובה ל1..2...
שום דבר לא ברור מתי תבינו שאין "יושבים על הגדר" פשוט אין כספ מעמד הביניים כבר נשחק מעבר למצופה משכורות של 20 אלפ בשקל לא מספיקים לקנות דירה ולקחת משכנתא כל הקבלנים כבר מורידים מחירים כי הבנק כבר לוחצ עליהם לכותב הכתבה ברור שיש אינטרס לעלית מחירים כי אחרת הבנק שלו יקרוס או שהוא יתחיל להכנס קבלנים לכונס נכסים וכמו כן אין לבנק שלו רווחים מלקיחת משכנתאות לקנית דירות כבר ברור לכולם שאחוז לקחית המשכנתאות ירידה דרסטית.
מחירי הדירות  |  08.03.12
לכל התגובות