אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
5 סיבות לכישלון המאבק החברתי בשנה הקרובה

5 סיבות לכישלון המאבק החברתי בשנה הקרובה

עתיד המחאה מייאש, מתסכל ומדכא; רק אם נמצא פתרונות לכל הקשיים נוכל להגיע לצדק חברתי

09.03.2012, 08:17 | עופר ברקן

הכותרת מטעה - אופטימיסט חסר תקנה כמוני לא כותב מילים כאלה. זהירות - המאמר הזה מתסכל, מרגיז ומונה חמש נורות אזהרה לקראת שובו של המאבק החברתי. המאמר הקודם הציג 10 סיבות לשובו של המאבק, אבל בואו נודה באמת - לא מעט קשיים אורבים לאותו עם שדורש צדק חברתי.

1. שמאל-ימין-סמול - אמנם הפערים גדלים והמחירים עולים, אבל גם אחרי קיץ 2011 רובנו עדיין לא נחליט איך להצביע בקלפי לפי נושא הכלכלה. בטח בתקופה שבה איראן מאיימת, טורקיה מתחממת ומצרים מתהפכת. בינתיים הממשלה הקפיטליסטית תמשיך לרוקן לנו את הארנק, תמשיך למכור את הנכסים שלנו לטייקונים במחיר מציאה, ואנחנו כמו עדר כבשים נמשיך להצביע לאותן המפלגות רק על פי המצע הביטחוני-מדיני שלהן. אנשי ימין יגידו שהמאבק הוא מזימה של "סמולנים". אנשי שמאל יאמרו שקודם צריך שלום. פעילי המאבק החברתי ישארו תקועים בין הפטיש לסדן.

2. מאבקים פנימיים - זו הסיבה שתפיל כל שינוי חברתי ואפילו תרבויות, תאגידים, צבאות, קהילות ומשפחות. לאו דווקא הפילוגים המתוקשרים במחאה יפילו אותה, אלא ויכוח על כל דבר אפשרי, קואליציות פנימיות ובעיקר משחקי אגו. פעילים, ובעצם כל אזרח שמרגיש מחובר למאבק, מגיע טעון בתחושות ורגשות, ובעיקר ב"ידיעה" שרק הוא יודע ומבין את המצב. היה משהו מאוד מרגיע בקיץ כשכולם יצאו להקשיב, לדון, לשוחח, להעמיק. אבל מאז הקיץ, חזרה הגאוותנות הישראלית וחזר השיח הישראלי חם המזג.

3. ריח בחירות - המאבק הוא פוליטי, אך לאו דווקא מפלגתי. פוליטיקה בהגדרתה היא "יחסי הכוח בחברה". המאבק דורש שינוי ביחסי הכוח בין המעמד העליון לבין כל השאר; שינוי יחסי הכוח בין המגזר הפרטי לציבורי; שינוי יחסי הכוח בין השלטון לעם. אבל למאבק ככלל אין עמדה בעד או נגד מפלגה כלשהי, אלא בעד ונגד מדיניות וסדר יום מסויימים.

מפלגה היא רק כלי לשינוי. החסרון שלה - היא מפלגת, ומכאן שורש שמה. ככל שמתקרבות הבחירות, פוליטיקאים מקצועיים וחובבים, ותיקים וחדשים, ינצלו את המאבק יותר ויותר, מה שעלול לפלג עוד יותר את הפעילים ואת כלל הציבור.

4. המחאה בעולם הביאה תוצאות הפוכות - במצרים עלו האחים המוסלמים, בספרד המפלגה השמרנית-קפיטליסטית, יוון וסוריה בעיצומם של תהליכים קשים, ובארה"ב מה שהתחיל כתקווה גדולה הסתיים בגירוש הפעילים מהרחובות. אז מה איתנו? האם ישראל כל כך מיוחדת שדווקא כאן נביס את שלטון ההון?

5. התדמית הבורגנית-אשכנזית של פעילי המאבק - יוזמי המאבק ביולי יצרו תדמית לכלל הפעילים, תדמית של אשכנזים-תל-אביבים-שמאלנים-מפונקים. בפועל זה בדיוק ההפך - רבים מהפעילים הם אנשי פריפריה, יש לא מעט אנשי ימין, והרוב עובדים קשה למחייתם - כולל אלה ממרכז תל-אביב, מקרית שמונה או מבאר-שבע. אבל האמת לא משנה במציאות של המדיה, התדמית היא זו שקובעת. למרבה הצער אנשים נתפסים לתדמית כאילו היא אמת שברא אלוהים.

מייאש, מתסכל, מדכא, אבל מה עושים? צריך למצוא את הפתרונות לכל הקשיים האלה. חייבים למצוא דרך. אם יש לכם רעיונות, אתם מוזמנים להציע בטוקבקים, או בדוא"ל ofer_barkan@walla.com.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
בעיה מתחילה ומסתיימת בדת.. זה מה שמפר מאז קום המדינה שילטון דמוקראטי הוגן
הממשלה הנוכחית שהיא ממשלת חרד"לים ומתנחלים יודעת שיש לה את המיעוט הדרוש כדי להחזיק את מעמד הביינים שבוי על ידי מה שקבר עוד מעט לא יהיה מיעוט. פוליטיקאים סוגרים קומבינות עם רבנים תמורת תמיכה פוליטית ותקציבי רווחה - ששוב הולכים למקומות הלא נכונים. "ישראל היא מדינה יהודית" ידקלם לכם כל מסורתי (שזה בעצם דתי קטן אמונה) - ואפילו שכולם כאן גם ככה יהודי - אלו שמתחפשים ליותר יהודים מקבלים יותר תקציב. אין אף מדינה שכופה מימון שירותי דת על אזרחים לא דתיים - למעט אירן, סעודיה.. יקר לכם לחיות כאן - אז איך זה שאתם ממנים 2.5 חרדים כל משכורת? אתם הולכים לבית כנסת? איך זה שאתם משלמים על זה בארנונה בכל מקרה? דמיינו אדם שמרוויח 6000 שקל, ועובד 5 ימים בשבוע. עכשיו איזה רב מהביטוח הלאומי שבכל יום עבודה בא ולוקח לו (בכוח) שטר של 20 שקל. נראה לכם הזוי? תחשבו לבד. נמאס לכם מהמצב? אל תתביישו להודות לכל מסורתי או חרד"ל שתומך במערכת הזאת.
אפי  |  13.03.12
4.
הסיבה-רצו להיות נחמדים אם כולם
היתה סיבה אחת בלבד וזה כי רצו להיות בסדר אם כולם אם תל אביב וגם אם דימונה גם אם רמי לוי וגם אם אוסם לא הבינו שרק אם ראש הממשלה יבין שכסאו בסכנה הוא יעשה משהו דוגמה רק החרדים אימו שיפילו אותו אם לא יוסיף את ההקצבות שבית המשפט העליון פסק ותוך יום הוקמה ועדה ותוך יומיים הממשלה החליטה והכל הסתדר כולל שטייניץ שאמר שאין ברירה פה הקימו את ועדת טרכברברג וכבר מתחילם למרטו את הנוצות ולמה כי הממשלה לא מפחדת שהיא תיפול ככה זה שרוצים לבלוע את העוגה שותשאר שלמה
שלמה , רחובות  |  10.03.12
3.
נראה לי שהסיבה הראשונה הייתה
העובדה שלא הייתה אג'נדה אמיתית.. זאת הייתה מחאה לא לשם שינוי אלא לשם מחאה לשמה. אף אחד לא בא ואמר "צריך לעשות ככה" אבל כולם רק התלוננו על המצב וכמה שהוא קשה. יש בעיה במערכת השלטון בארץ, יותר מדי דעות (מה לעשות זה נכון מה שאומרים, יהודי אחד אלף דעות) ופיצול גדול מדי של הכוחות בכנסת. אם היו לנו שתיים-שלוש מפלגות אולי היינו מצליחים להשיג יותר במהלך קדנציה. אני חושב שהמדינה נבנתה מלכתחילה בדרך שגויה, אנחנו יותר מדי טובים עם כולם, אנחנו כמו גיבורי על בקומיקס: אף פעם לא הורגים את האיש הרע, מסתפקים בלשלוח אותו למשפט צדק, שבמהלכו הוא משחד את השופט ובורח לאי בודד שם הוא מתכנן להשמיד אותנו. בהרבה נושאים מדינת ישראל מתנהגת לא נכון לדעתי, וזה טוב ורע בו-זמנית, ולא חסרות דוגמאות שבהן אנו המדינה היחידה בעולם שעושה את המעשים האלה (קליטת פליטים סודנים, מתן קצבאות גדולות לאנשים שלא תרמו דבר למדינה, ונראה לי שרק בדיקטטורה שמצפון לנו יש כל כך הרבה ייצוג בשלטון למיעוטים במדינה כמו אצלנו). בקיצור, יש הרבה מה לעשות, אבל צריך לשנות את זה לאט לאט, ועכשיו כשכבר כל כך חרא וכולם רוצים לרדת, אז אולי האנשים למעלה יראו שצריך שינוי תפיסה.
טל , מרכז  |  09.03.12
לכל התגובות