אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה - "למשקיעים הזרים יש אובססיה אחת: איראן" צילום: תומי הרפז

השורה התחתונה - "למשקיעים הזרים יש אובססיה אחת: איראן"

הדר אשרת מדויטשה בנק, שגדל עד גיל 13 בתאילנד, מאמין שישראל היא הזנב של הכלב ושאירופה וארה"ב מכתיבות את התנהלות השוק המקומי

11.03.2012, 07:33 | יעל חלק

עד גיל 13 התגורר הדר אשרת, מנהל דסק המניות בדויטשה בנק הישראלי, בתאילנד יחד עם הוריו שהיו שליחים של משרד הביטחון. "לא היה פשוט לחזור לארץ, אבל השתלבתי. בקושי הסתדרתי עם המקצועות תנ"ך ולשון, אבל עם מספרים אף פעם לא היתה לי בעיה. כבר אז נמשכתי לעיסוק בשוק ההון".

מה משך אותך בשוק ההון?

"כילד התעניינתי בתחום ותמיד רציתי להגיע למסחר. זה נראה לי מעניין ויצירתי. תחום שאפשר לעשות בו הרבה ומתאים לאישיות שלי — אני מאוד אוהב סיפוקים מיידיים. הייתי מאוד מכוון מטרה, ולכן לא הלכתי ללמוד כלכלה או משהו תיאורטי אחר, אלא מינהל עסקים, כבר לתואר ראשון. זה תואר שעוזר מאוד לאנשים כמוני שרוצים מיד למצוא את המקום שלהם בשוק ההון. שני התארים שלי, שניהם במינהל עסקים, עזרו ותרמו לי לא רק בהיבט האקדמי — יצרתי קשרים שמאוד עזרו לי בהמשך הדרך".

הדר אשרת, צילום: תומי הרפז הדר אשרת | צילום: תומי הרפז הדר אשרת, צילום: תומי הרפז

ולאן פנית אחרי הלימודים?

"התחלתי כמבצע בבורסה, בבטוחה, בשנת 1991. מדובר בתפקיד מאוד דינמי ומעניין, בעיקר לבחור צעיר שרק סיים את התואר הראשון שלו. הבורסה פעלה עדיין בשיטה שבה נכנסים לזירה ויש הרבה צעקות ורעש. זו היתה תקופה מאוד מאתגרת. לאחר מכן, כעבור ארבע שנים, כשהבורסה תכננה את סגירת זירות המסחר ואת המעבר למסחר ממוחשב, עברתי למחלקה הבינלאומית בבטוחה. האנגלית שלמדתי בתאילנד היוותה יתרון עבורי, ושם התחלתי את קריירת הברוקראז' שלי".

"ישראל נדחקה לשוליים"

 

"כעבור 3–4 שנים הזרים התחילו להיכנס לישראל ולהביע העניין. כל הנושא של שווקים מתפתחים כאפיק השקעה התחיל לצבור תאוצה. כולם בחנו את השווקים האלה, וישראל — עם כל הפוטנציאל והדיבורים על שלום אזורי — נראתה אטרקטיבית במיוחד. אני שחיתי בזרם הזה. במשך ארבע שנים טיפלתי במשקיעים זרים, עד ש־UBS החליט להקים בישראל את הנציגות הראשונה לבנק זר. הם נתנו לי הצעה ועברתי לשם לנהל את הדסק במשך חמש שנים.

"ואז הגיע דויטשה בנק ורצה לבצע מהלך דומה. נמשכתי לשם והתבקשתי להקים את דסק המניות הישראלי בדויטשה בנק. מאז 2004 אני פה".

ספר על נקודה משמעותית בקריירה שלך.

"היו לא מעט תהליכים של התכווצות והתרחבות בבנקים מאז 2004 ושרדנו אותם בצורה מרשימה למדי — עד המשבר הנוכחי. המשבר בתחום שאני עוסק בו הוא תולדה של המעבר של ישראל משוק מתפתח לשוק מפותח.

"בהתחלה כולם התלהבו, ובצדק, משדרוג המעמד של ישראל — בטווח הארוך מדובר בשינוי חיובי. אבל בטווח הקצר המשקיעים המתפתחים עזבו את ההשקעות שלהם בישראל, והמשקיעים בשווקים המפותחים טרם הספיקו ללמוד את החומר ועוד לא נכנסו במלוא הכוח.

"המשקיע של השווקים המפותחים לא יודע להתמודד עם הסיכונים שטמונים במדינה כמו ישראל, שהיא אמנם מפותחת אבל יש לה מאפיינים מאוד מתפתחים. זו בעצם נקודת הכוח של ישראל — משק שצומח יותר מכל מדינה מהשוק המפותח. אבל המשקיעים המפותחים לא יודעים להתמודד עם הסיכון הגיאו־פוליטי ועל רקע המשבר באירופה — ישראל נדחקה לשוליים".

מה גילית על עצמך במהלך הקריירה?

"את הפטריוטיזם. תמיד נפעמתי מההשפעה שיש לישראל כאפיק השקעה על משקיעים זרים. אני בעצם אדם שמשווק את ישראל לזרים. נכון שאנחנו פועלים לביתנו, אבל כשאתה מוכר את ישראל בחו"ל — יש בזה אלמנט פטריוטי. אנחנו חושפים את הפלא הישראלי למשקיעים זרים, וזו תחושה מאוד נעימה כמבקשים ממך לקנות עשרות מיליוני דולרים של מניה ישראלית כזו או אחרת".

הגבולות בין החיים הפרטיים לעבודה מיטשטשים?

"לחלוטין. אני אוהב מאוד את מה שאני עושה, וגם כשאני בבית אני מתעניין, מתכתב, מדבר, מסתכל על השווקים. אין ימים שבהם אני לא יודע מה עושים השווקים, ואני מתעדכן בהתפתחויות העדכניות מעבר לשעות העבודה. ככה זה כשאתה נהנה ממה שאתה עושה".

מה התחביב הספורטיבי שלך?

"לפני שמונה שנים התחלתי לעשות סקי. התחלתי בגיל יחסית מאוחר, בדרך כלל מתחילים בגיל חד־ספרתי, אבל כמו רוב הישראלים הגעתי לשלג מאוחר. אני משתדל לעצור הכל פעמיים בשנה ולטוס לעשות סקי באוסטריה, צרפת או איטליה. אני עושה את זה באדיקות ולא מוותר על זה".

מה הדמיון בין סקי לשוק ההון?

"הרבה אדרנלין, עליות וירידות חדות. תחושה של אינסוף, אי־ודאות וכמובן הרבה התלהבות".

"2012 תהיה שנה מוצלחת"

 

איך אתה רואה את שוק ההון בשנה הקרובה?

"אנחנו הזנב של הכלב, אירופה וארצות הברית מכשכשות בנו ומכתיבות את ההתנהלות של השוק בארץ. ארה"ב מתאוששת ואירופה קצת פחות, ואנחנו נעים בין הקטבים האלה. בנוסף, הנושא האיראני הופך את השנה הזו למאוד מורכבת עבורנו — המשקיעים הזרים לא מפסיקים לדבר על הנושא האיראני באופן אובססיבי. כל שיחה שמתחילה בשוק ההון גולשת מהר מאוד לאיראן.

"למרות כל זאת, אחרי שבשנה שעברה הביצועים של ישראל היו נמוכים לעומת אלו של השווקים המתפתחים, ארה"ב ואירופה, השנה אנחנו יכולים לקוות לתשואה גבוהה יותר מזו הממוצעת".

איפה המשקיעים צריכים להיות בתקופה כזו?

"90% מהזמן שלי מוקדשים לעיסוק במניות, כך שאני מוטה למדי. לדעתי, אחרי התקופה הקשה של השנה וחצי האחרונות, שבה ראינו בישראל רגולציה, תחרות והאטה, ההשפעות של הריבית הנמוכה יתחילו לעזור קצת והשקעה במניות השנה תתברר כמוצלחת".

איפה אתה בעצמך משקיע את הכסף?

"אני תמיד משקיע במניות. לאורך זמן אני מאמין באפיק ההשקעה הזה, כמו גם בנדל"ן. כיום המשתנה המכריע בשוק הנדל"ן הוא ההיצע, שעדיין נמוך למרות מאמצי הממשלה. אני מאמין בהשקעה באזור תל אביב — אני אוהב העובדה שכולם רוצים לחיות פה, לעבוד פה, וקשה לי לראות ירידה מסיבית במחירי הנדל"ן באזור תל אביב והמרכז".

השורה התחתונה של הדר אשרת: "הריבית הנמוכה תסייע לשוק, והשקעה במניות תתברר כמוצלחת. בנוסף, ההיצע הנמוך בשוק הנדל"ן הופך אותו לאטרקטיבי, בעיקר באזור תל אביב"

תגיות