אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אהרון פוגל: "אין לי ספק שרה"מ לא מזדהה עם המלצות ועדת הריכוזיות" צילום: יותם פרום

אהרון פוגל: "אין לי ספק שרה"מ לא מזדהה עם המלצות ועדת הריכוזיות"

יו"ר מגדל יצא נגד הגל הרגולטורי וקרא להסיט כספים לחו"ל: "ההמצאה הכי גדולה היתה החברה בע"מ, וזהו סופה"

11.03.2012, 17:35 | אסף גילעם

"הפיקוח על הבנקים הוא המוסד הכי ריכוזי בארץ" כך פתח את דבריו יו"ר חברת הביטוח מגדל אהרון פוגל במסגרת דיון ציבורי בהמלצות ועדת הריכוזיות והשלכותיה במכללה האקדמית ת"א-יפו. פוגל יצא נגד המלצות הוועדה ונגד ההחרפה הרגולטורית במשק: "המפקח על הבנקים מגדיל את הדרישות להלימות הון ומוסיף מגבלה על נדל"ן. כשמוסיפים לכך את תקנות באזל 3, נוצרת חניקה של המשק".

"זהו סופה של החברה בערבון מוגבל", הצהיר פוגל, "יחד עם פגיעה בזכויות הקניין". פוגל יצא גם נגד תקנות האכיפה המינהלית: "מי ירצה לנהל חברה? טרביונל של הרשות יכול להטיל קנס כבד על מנהל, ואותו מנהל גם יאבד את מקום עבודתו". לדבריו, "ההמצאה הכי גדולה היתה החברה בע"מ, כי בלי סיכונים את התפתחות". הוא טען כי המלצות הוועדה ומגבלות ההון יצרו מיתון כבד. "אני אומר לכם לצאת יותר לחו"ל, להיות פחות בבית. אם חבר שואל אותי אם להנפיק מניות בארץ או בחו"ל, אז מבחינתי יותר פשוט בחו"ל. גם בגיוס חוב אני אומר – 'תשלם יותר ריבית ותלך לבנק'".  

"ראש הממשלה לא מזדהה עם המלצות הוועדה"

"ועדה של אנשי מקצוע אינה פועלת בחלל ריק, היא פועלת עם מערכת פוליטית", אמר פוגל, "שהולכת בעיקר לפי ציפיות של הציבור המובל על ידי העיתונות. אין לי ספק שראש הממשלה לא מזדהה עם המלצות הוועדה, אלא שהוא היה חייב לנכס את זה לעצמו". פוגל אף הוסיף כי "אני לא אומר את זה מהערכה בלבד".

בהקשר על הביקורת על הקשר בין הון לשלטון התלוצץ פוגל: "אם ההון היה משפיע על השלטון בישראל, אז היה מזמן כבר שלום".

לדבריו, "במסקנות הוועדה יש פגיעה בזכויות קניין ללא תכלית ראויה. יש מספיק מנגנונים כיום. המערכות כיום מטפלות ומפרידות בין הריאלי לפיננסי". הוא הוסיף ואמר כי בישראל "אין טיפול לעומק בדברים האמיתיים: בכל תחום ניתן להוריד את המחיר לצרכן, יש לנו מערכת מחירים גבוהה בגלל הרבה סיבות – פיקוח, שינוי מבני והגדלת התחרות מחו"ל. גם בביטוח אצלנו יש צורך בטיפול, אבל בא הדרג הפוליטי, ומחליט החלטות שבסופו של דבר אני לא יודע כמה יוזילו או דווקא יפגעו באיכות המוצר".

דיויד גילה , צילום: אוראל כהן דיויד גילה | צילום: אוראל כהן דיויד גילה , צילום: אוראל כהן
פוגל התייחס בדבריו גם ליו"ר הוועדה חיים שני: "אני אעשה את כל המאמצים כדי שנשקיע הרבה כסף בקרן שלו, כי אנחנו מחפשים מנהלים השקעות מוצלחים".

פוגל סיים בנימה אופטימית דווקא: "למה בסוף יהיה טוב? כי יש פה אנשים רציניים".

"שד הפרמידה אינו נורא"

דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים, התמקד בהשלכות התחרותיות של המלצות הועדה. "עשינו בוועדה שינוי דיסקט, מגודל הצ'ק שתקבל החברה בהפרטה – לטובת הצרכן" אמר גילה. "תשלום מסים גבוה יותר פוגע פחות מאשר הגידול ביוקר המחייה" הוסיף גילה, ולדבריו הנפגעים הגדולים ביותר הם השכבות החלשות.

עו"ד פיני רובין, ראש משרד עוה"ד גרוניצקי, אמר כי מסקנות הביניים של הוועדה "הרתיחו" אותו, אך "ההחלטות האלו השתנו לחלוטין, ואני רוצה לומר זאת לזכותה. היתה הקשבה מצד חברי הוועדה".

"יחד עם זאת", אמר רובין, "'שד הפרמידה' אינו נורא, והוא בעל הרבה יתרונות. היום, בתקופה של תספורות במשק, יש יתרונות לגודל, וגם הוועדה הכירה בהם".

רובין פירט את כל הבעיות שצפויות לנבוע מיישום מסקנות הוועדה בהתנהלות העסקית, ולבסוף סיכם כי "אתם לא מבינים איזו נהירה מנטלית לכיוון חו"ל קיימת כיום.לאו דווקא רק בשל הוועדה".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הרגולציה וחוק אכיפה מינהלתית
אלה הדברים שיהרגו את המשק. הרגולציה כבר גרמה להשמדה של כמה תחומים ואילו חוק אכיפה מינהלתית ישמיד את מה שעדיין לא הושמד . אף אחד לא רוצה לעבוד בעיסוק תחת משטר של דיקטטורה רגולטורית שאין בה כלום מלבד שכרון הכוח של הפקידים ואף אחד לא יעסוק בעיסוק שבו הוא יכול בתום לב להפסיד את כל רכושו הפרטי ללא יכולת להגן על עצמו בשיפוי ביטוחי. עיקרון הפרדת הרשויות בלעה אותו האדמה וברשות ישבו באותו החדר עוד כמה פקידים שיהיו לשוטרים ,חוקרים, שופטים ותליינים והכל באותו הכובע. אף אדם שפוי לא רוצה לעבוד באוירה כזו. אין ספק שהרגולציה היא הרעה החולה של המשק והמיתון בדרך לכאן וזה רק יחמיר יותר ויותר ובקרוב יתעוררו הפוליטיקאים מתרדמתם וישאלו את עצמם איך הם העבירו את כל חוקי הרגולציה הזו ,ויתפלאו איך כל מה שהם חוקקו גרם לנזק כבד כל כך. מומלץ לכולם לקרוא את סיפרו של סטף ורטהיימר שמדבר על כל אותם הפקידים וים עורכי הדין המיותרים שרק מפריעים לנו לעבוד ולייצר.
אילן  |  11.03.12