אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מצטיידים בזהב להגנה מפני אינפלציה צילום: סיון פרג'

מצטיידים בזהב להגנה מפני אינפלציה

היקף החוזים העתידיים על הזהב בשיא לאור הריביות הנמוכות והעלייה בתחזיות האינפלציה. אלה שלוש הסחורות שכיכבו בשבוע החולף

12.03.2012, 07:47 | אורי בירמן

בארבעת החודשים האחרונים מחזיקים סוחרי הזהב בדעה אופטימית במיוחד על הסחורה, והם הולכים וצוברים כמות זהב גדולה יותר מאי פעם. מדובר בשבוע שביעי ברציפות של הגדלת אחזקות בקרנות סל (ETF) על הזהב, והם מחזיקים כעת כמות זהב בשווי 131 מיליארד דולר. במקביל, גם קרנות גידור הגדילו את הפוזיציה לעליית מחיר הזהב, שהגיע לשיא של חמישה חודשים.

על פי סקר של בלומברג, 16 מתוך 23 אנליסטים צופים עליית מחירים השבוע - הפרופורציה הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2011. הסיבה לעלייה בביקוש לזהב, אף שמחירו ירד מאז פברואר האחרון, היא הצורך של מנהיגי אירופה להתמודד עם המשבר, לצד הריביות האפסיות בארה"ב ובריטניה, שהביאו לעלייה בתחזיות האינפלציה (ראו הרחבה).

ממשיכים לצמוח?

לעומת האופטימיות של סוחרי הזהב, בתחילת שבוע שעבר הורידה סין את תחזית הצמיחה הרב־שנתית שלה ל־7.5%, וסיפקה תזכורת לכך שימי הצמיחה הדו־ספרתית חלפו מהעולם. במקביל, גם תחזית הצמיחה לרבעון הראשון של ארה"ב ב־2012 עודכנה כלפי מטה ע"י חלק מהכלכלנים. עם זאת, לקראת סוף השבוע צצו ניצנים חיוביים עם פרסום דו"ח המשרות בארה"ב שהצביע על שיפור משמעותי בקצב ייצור המשרות החדשות ובמקביל אושר הסדר החוב ביוון. מדד הסחורות (CRB) רשם בשבוע שעבר ירידות של 1.1%, רובן התרכזו בתחילת השבוע, כאשר בשני ימי המסחר האחרונים התחלפה המגמה לעלייה של 0.5%.

ירידה בצריכת הנפט?

סחורה נוספת שעוררה עניין בשבוע האחרון היתה הנפט, זאת לאחר שאופ"ק הוריד את תחזית הגידול בביקוש לזהב השחור ל־860 אלף חביות בשנה, ירידה של 130 אלף חביות לעומת התחזית הקודמת. הורדת התחזית באה על רקע הסיכונים המאיימים על הצמיחה העולמית, דבר שעשוי להוריד את היקף צריכת הנפט, בשעה שהחברות בארגון מפיקות נפט בקצב המהיר ביותר זה שלוש שנים. גורם נוסף שעשוי ללחוץ את הנפט למטה הוא חידוש השיחות בין איראן למעצמות הגרעיניות.

1. מדיניות תומכת זהב

הבנקים המרכזיים נוקטים מדיניות של ריביות אפסיות במקביל להרחבת תוכניות התמריצים שמיועדות לעודד את הצמיחה הגלובלית. כתוצאה מכך, ניתן לראות במבט חטוף על שוק האג"ח כי האינפלציה הגלומה בארה"ב לעשר שנים (ההפרש בין העקום הנומינלי לצמוד) עלתה מאז תחילת השנה מ־1.95% לכ־2.3%, דבר שיכול להסביר את התשואה של הזהב מתחילת השנה, שעומדת על כ־9.6%. גם באירופה, שצפויה להיכנס למיתון השנה, צפויה האינפלציה לשבור כלפי מעלה את התקרה שקבע הבנק המרכזי (2%).

בשוק האופציות על חוזי הזהב, כמות פוזיציות הלונג הגדולה ביותר לסוף השנה (דצמבר 2012) עומדת על מחיר מימוש של 2,000 דולר לאונקיה. הסיבות להגדלת הביקוש לזהב נובעות מההיצע המוגבל של הסחורה שהולך ופוחת כאשר מנגד עלות הכרייה עולה. שנית, הזהב מהווה גידור מפני אינפלציה ולכן מושך השקעות בתקופה הנוכחית. שלישית, בנקים מרכזיים רבים מחזיקים בזהב כמטבע רזרבי, והם רק מגדילים לאחרונה את אחזקתם לזהב, שבניגוד למטבעות של מדינות אינו חשוף לתרחיש של פשיטת רגל.

 

2. הגז הטבעי מחכה ליפנים

מחיר החוזה על הגז הטבעי הנסחר בניו יורק ממשיך לצלול ואיבד השבוע עוד 6.7%, וירד ב־22.5% מתחילת השנה. מחיר החוזה עומד היום על 2.4 דולר למיליון BTU - שפל של כמעט עשר שנים, כל זאת, כאשר לא רחוק משם, ביפן, משלמים 16.7 דולר למיליון BTU (נכון לסוף 2011). אמנם מדובר בגז טבעי נוזלי (LNG), אך עדיין מדובר בפערים גבוהים.

כיצד ניתן להסביר זאת? כרגיל הכל עניין של היצע וביקוש. תגליות הגז וטכנולוגיות הקידוח האופקי יצרו שפע של גז בארה"ב, אך רוב התעשייה עדיין לא משתמשת בגז טבעי, כך שההיצע עולה על הביקוש ולוחץ את המחיר למטה. מנגד, ביפן, בעקבות תוצאות רעידת האדמה, פועלים כיום רק שני כורים גרעיניים מתוך 54 שקיימים. כדי לענות על הביקוש לחשמל הגדילה יפן את השימוש בגז טבעי, כאשר במקביל, רצה הגורל, וממש באותו החודש שבו היכתה רעידת האדמה ביפן פג הסכם רכישת הגז הטבעי של שתי חברות יפניות ממפעל באלסקה. כך יצא שיפן רוכשת גז טבעי נוזלי מדרום־מזרח אסיה, אוסטרליה וקטאר, ומשלמת ביוקר. מה הפתרון? בימים אלה מנהלת יפן מגעים ליבוא גז LNG מארה"ב וקנדה.

3. הסינים רוצים עוד תירס

נשיא חברת Shuanghui, מעבדת בשר החזיר הסינית הגדולה ביותר, צופה כי החברה תגדיל את קצב הייצור שלה השנה ב־50%. לפי ההערכות, צפויה החברה לעבד 15.5 מיליון חזירים ב־2012 לעומת 10.3 מיליון חזירים בשנה שעברה.

העלייה ברמת החיים בסין הביאה לעלייה בביקוש לבשר חזיר (הצרכנית הגדולה בעולם של בשר חזיר), ותחזיות החברה גרמו למשרד החקלאות האמריקאי להעלות את התחזיות ליבוא הסיני של תירס, המשמש בין היתר להאכלת בהמות. משרד החקלאות האמריקאי צופה כי סין תגדיל השנה פי ארבעה את יבוא התירס, דבר שיגרור את מלאי התירס העולמי לשפל של חמש שנים. כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות נטו על תירס זינקו בשבוע שעבר ב־13.5% והגיעו לרמה הגבוהה מאז אוקטובר האחרון.

למרות זאת, מחיר התירס ירד השבוע בכ־1.5%, זאת על רקע הערכות כי מזג אוויר חם ויבש במרכז ארה"ב יגרום לחקלאים לזרוע מוקדם יותר ויגדיל את פוטנציאל התשואה לכל מ"ר שנזרע, כאשר השטח הנזרע השנה הוא הגדול ביותר מאז 1944.

 

 

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

תגיות