אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: האשראי הבנקאי והחוץ-בנקאי ממשיך לגדול צילום: מיקי אלון

בנק ישראל: האשראי הבנקאי והחוץ-בנקאי ממשיך לגדול

מדיון הריבית האחרון עולה כי בחודש דצמבר עלתה יתרת החוב של המגזר העסקי ב-0.2% ל-779 מיליארד שקל

12.03.2012, 14:20 | אמנון אטד

במהלך דיון הריבית האחרון, שנערך בבנק ישראל לפני שבועיים, דנה הוועדה המוניטרית של הבנק גם בנושא מצוקת האשראי שעלה לאחרונה לכותרות. בצעד לא שגרתי, השתתף הפעם בדיון גם המפקח על הבנקים, דודו זקן שעדכן את חברי הוועדה במגמת התפתחות האשראי בחודשים האחרונים.

אטיאס: "מבחינת בנק ישראל - אין הבדל בין דירה לכביש" שר השיכון אריאל אטיאס בוועידה להשקעה מוסדית: "בנק ישראל לא מפריד באשראי הנדל"ני בין תשתיות לדיור" מישל אודי, 17 תגובותלכתבה המלאה

המסקנה שאליה הגיעו חברי הוועדה המוניטרית בתום הדיון הייתה שהאשראי הבנקאי והחוץ-בנקאי ממשיך לגדול במהלך החודשים האחרונים, אם כי בקצב נמוך ביחס לזה של השנים האחרונות וביחס לשיעור הצמיחה במשק. מנתונים שהוצגו בדיון מתברר כי בחודש דצמבר עלתה יתרת החוב של המגזר העסקי ב-0.2%, לרמה של 779 מיליארד שקל , וכי יתרת האשראי למשקי הבית עלתה ב-0.5%, ל-364 מיליארד שקל.

הבנקים מקשיחים התנאים לקבלנים

בדיון הריבית התברר עוד כי בענף הנדל"ן נרשמת בחודשים האחרונים האטה בהתפתחות האשראי. לדברי בנק ישראל, עליית הסיכונים בענף הנדל"ן גרמה לבנקים להקשיח את התנאים למתן אשראי לקבלנים. "הקשחת התנאים, לפחות אצל חלק מהבנקים", מציין בנק ישראל בפרוטוקולים של דיוני הריבית שהוא מפרסם היום (א'), "אינה קשורה במגבלות האשראי הענפיות לענף הבנייה בפניהן הבנקים ניצבים".

במקביל, נדונו בדיוני הריבית גם הקשיים במחזור חובות בשוק ההון על רקע העלייה בתשואות של אגרות החוב הקונצרניות, בעיקר לחברות בדירוגים הבינוניים והנמוכים. לדברי בנק ישראל, קשיים אלה, כפי שמעיד גם סקר החברות והעסקים האחרון, נפוצים בעיקר בחברות נדל"ן ובחברות קטנות.

חברי הוועדה המוניטרית דנו גם בשאלה באיזו מידה השפיעה העלייה בסיכון הגיאו-פוליטי באזורנו בתקופה האחרונה על הירידות בשוק המניות הישראלי, הפיחות בשער השקל מול הדולר ויציאת המשקיעים הזרים משוק ההון הישראלי. ההערכה שאליה הם הגיעו היא כי ניתן לייחס חלק מהשינויים שנרשמו בתחומים אלה גם לגורמים נוספים המאפיינים את ישראל בזמן האחרון, כגון השפעת המחאה החברתית, ריבוי הסדרי החוב והעלאת המס על רווחי הון. בהקשר זה, ציינו חברי הוועדה כי לא ניכרה עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל, הנמדדת כעלות הביטוח כנגד חדלות פירעון של אג"ח ממשלתיות ישראליות (CDS), וגם לא ירידה בכניסות תיירים לארץ או בהיקף ההשקעות.

תגיות