אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הביטחון הקפיא שיתוף פעולה בין אלתא לבואינג צילום: בלומברג

משרד הביטחון הקפיא שיתוף פעולה בין אלתא לבואינג

עלות הפרויקט, שהוקפא בעקבות המתח עם טורקיה, מוערכת על ידי גורמים בתעשייה הבטחונית בעשרות מיליוני דולרים; בתעשייה חוששים כי הדבר עלול לגרום לנזק ארוך טווח ביחס הסחר בין ישראל לארה"ב

12.03.2012, 14:28 | טל ליטמן

האם הסלמת מערכת היחסים בין ישראל לטורקיה, עשויה לפגוע ביחסים בין ישראל לארה"ב? על פי המגזין Defense News, גורמים בתעשייה הביטחונית חוששים כי החלטת משרד הביטחון להקפיא חוזה לאספקת מערכות אלקטרוניות בין אלתא (חברת בת של תעשיה אווירית) לבין בואינג, עשויה לגרום לנזק ארוך טווח ביחסי הסחר בין המדינות.

עסקת אספקת המערכות האלקטרוניות, שאמורות היו להיות מותקנות במטוסי התראה מוקדמת של התוכנית האמריקאית-טורקית "נשר השלום", נחתמה לפני כארבע שנים. עד היום סופקו שתי מערכות, כאשר אספקתן של שתי מערכות נוספות הוקפאה לפני כארבעה חודשים נוכח הנחיית משרד הבטחון. עלות החוזה מוערכת על ידי גורמים בתעשייה בעשרות מיליוני שקלים.

מאז ההנחיה פועלת אלתא מול משרד הבטחון בנסיון להפוך את ההחלטה, ומול בואינג למזער את הנזק שנובע מהעיכוב. מקורבים למגעים אמרו ל"כלכליסט" כי קיים חשש שבואינג תחליט לוותר על שירותיה של אלתא כתוצאה מהעיכוב. "מעבר לנזק במונטין של אלתא, אנו חוששים כי ההחלטה תפגע באופן עקיף בכל העסקאות שחותמות התעשיות הבטחוניות עם ארה"ב" אמרו מקורבים למגעים.

זו לא הפעם הראשונה בה החלטת משרד הבטחון בעקבות הדרדרות ביחסים עם טורקיה פוגעת באלתא. על פי Defense News, בסוף 2011 אסר משרד הביטחון על אלתא ועל אלביט למסור לחיל האוויר הטורקי מערכות צילום אווירי מרום גבוה, למרות שעסקה זו קיבלה אישור קודם לכן. איסור זה עלה לאלתא 55 מיליון דולר, ואילו אלביט דיווחה על הפסדים בסך 90 מיליון דולר וירידה בסך 65 מיליון דולר ברווח נטו ברבעון האחרון של 2011, כתוצאה מעלויות שנבעו מהעיכוב. ואולם חשוב להדגיש כי בשלב זה מדובר בעיכוב בלבד ולא באיסור לאספקה.

דובר של אלתא אישר כי מסירת שתי תתי-מערכות תמיכה אלקטרוניות מעוכבת בגלל "סיבות פוליטיות". לדבריו, "אנו מנסים לשנות את המצב, לפני שתתפתח בעיה הרבה יותר גדולה".

פקיד בכיר במשרד הגנה הטורקי אמר כי "הבעיה מאששת את החשדות שלנו לגבי מדיניות ישראלית עוינת. היא גם מאששת את צדקת המדיניות שלנו להימנע מספקים ישראליים. ספקים זרים, שרוצים לזכות בחוזים בטורקיה, צריכים להימנע מהכללת ספקים ישראליים כקבלני משנה בהצעות שלהם לגורמי רכש בטורקיה, אם הם רוצים יחסים חלקים וידידותיים עימם".

דובר חברת בואינג, דייוויד סלון, אמר: "אנו מוסיפים לעבוד לפי התוכנית למסירת המטוס הראשון בתוכנית 'נשר השלום' לטורקיה עד סוף השנה".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "ככלל, משרד הבטחון אינו מתייחס לעסקאות ייצוא בטחוני למדינות בחו"ל".

מאלתא הביעו תקווה שהסוגיה תיפתר בקרוב.

תגיות