אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ההגבלים תנסה למנוע את קידום הצעת חוק הספרים צילום: דורון גולן

רשות ההגבלים תנסה למנוע את קידום הצעת חוק הספרים

ברשות טוענים שהצעת החוק שאמורה לאסור הנחות ומבצעים על ספרים חדשים תפגע בתחרותיות הקיימת בענף הספרים ובסופו של דבר גם בצרכן

14.03.2012, 07:02 | טל ליטמן

רשות ההגבלים העסקיים תנסה למנוע את קידום הצעת חוק הספרים שהפיץ משרד התרבות והספורט לפני כשבועיים, ואשר אמורה לעלות לדיון בוועדת השרים לחקיקה בשבועות הקרובים. גורמים ברשות ביקרו בשיחה עם "כלכליסט" את היוזמה של שרת התרבות לימור לבנת שאמורה לעצור את המבצעים האגרסיביים שמציעות רשתות הספרים, ולהגדיר את התמלוגים המינימליים שיקבל הסופר עבור יצירתו.

הגורמים ברשות טוענים כי הצעת החוק, שאמורה לאסור הנחות ומבצעים על ספרים ישראליים חדשים ב־18 החודשים לאחר הוצאתם לאור, חוטאת למטרתה. בעוד שבמשרד התרבות טוענים כי ההצעה תוביל להוזלת המחיר המלא של הספרים בעשרות אחוזים, ברשות קובעים כי יישום ההצעה דווקא ייקר את המחיר לצרכן. "במקום לעודד רכישת ספרים, שזו מטרה מבורכת שכולנו מסכימים עליה, הצעת החוק מטילה על הציבור קנס", אמרו ברשות.

הצעת החוק החדשה אמורה לחייב גם את ההוצאות לאור לשלם לסופרים תמלוגים של לפחות 8%–10% ממחיר הספר בשנה וחצי לאחר הוצאתו לאור, ובתמלוגים של לפחות 16% ממחיר הספר לאחר מכן. זאת במטרה לאפשר לסופרים "גמול הולם". אך הגורמים ברשות קובעים כי אין שחר לטענות שהסופרים מקבלים כיום תמלוגים של פחות משקל ממחיר הספר, כתוצאה מההנחות על הספרים: "מדובר בטענות ללא ביסוס, הסכום אפילו לא מתקרב לכך".

בניגוד לעמדת משרד התרבות כי השליטה של צומת ספרים וסטימצקי על 80% מענף הספרים מחייבת התערבות רגולטורית, גורמים ברשות טוענים כי אין צורך להתערב בשוק החופשי במקרה זה. "מבדיקות כלכליות שערכנו עולה כי התחזקות התחרותיות בענף הספרים לצד הירידה במחירי הספרים בשנים האחרונות הובילו לעלייה משמעותית בצריכה. התחרות בשוק הספרים הועילה לענף ולצרכנים בבירור", אמרו הגורמים ברשות.

אם בכל זאת מעוניינת המדינה לעודד כתיבת ספרי איכות שיש בהם תועלת חברתית, מציעים ברשות ההגבלים לשלם סובסידיה לסופרים, וזאת "במקום להוסיף עלויות על הצרכן".

הצעת חוק הספרים אמורה לזכות לתמיכת ועדת השרים לחקיקה ולעלות בהמשך לקריאה ראשונה בכנסת. גורמים ברשות הבהירו שאף שיפעלו למנוע את קידום החוק, שפוגע לשיטתם בתחרות, הממשלה אינה מחויבת לקבל את התנגדותם. ברשות ההגבלים העסקיים התנגדו גם להצעת החוק מ־2010 שיזמנו חברי הכנסת ניצן הורוביץ וזבולון אורלב, ואשר שאפה גם היא להתערב בשוק הספרים.

תגיות