אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפקח על הבנקים מעלה את דרישות הלימות ההון ל-9% עד 2015 צילום: מיקי אלון

המפקח על הבנקים מעלה את דרישות הלימות ההון ל-9% עד 2015

הבנקים לאומי ופועלים ידרשו להגיע להלימות הון של 10% עד שנת 2017. סטנלי פישר: "מדובר במהלך מדוד שיאפשר את המשך צמיחת האשראי והמשק". דודו זקן: "תפקידנו להמשיך בפעולות שיבטיחו את יכולתם של הבנקים לספק שירותים למשק ולציבור הלקוחות, תוך הבטחת כספי המפקידים"

14.03.2012, 11:45 | מישל אודי
המפקח על הבנקים דודו זקן הודיע הבוקר (ד') על התקנות החדשות להעלאת דרישות הלימות הון הליבה בבנקים. כיום מחויבים הבנקים להציג יחס הון ליבה (רכיב ההון האיכותי ביותר שכולל הון מניות, קרנות ועודפים) מינימלי של 7.5% ולפי הדרישות החדשות ידרשו הבנקים להגיע ל-9% עד 2015.

בנוסף, תאגידים בנקאיים שסך נכסיהם המאזני מהווה לפחות 20% מהמערכת הבנקאית – הבנקים לאומי ופועלים – ידרשו להגיע להון ליבה של 10% עד תחילת 2017.

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר מסר כי " זהו צעד חיוני נוסף לחיזוק איתנות המערכת הבנקאית ולתמיכה ביציבות הפיננסית בישראל. מדובר במהלך מדוד שיאפשר את המשך צמיחת האשראי והמשק".

מהפיקוח על הבנקים נמסר כי "יחסי הון הליבה המינימליים החדשים ולוחות הזמנים ליישומם נקבעו תוך שימת לב להמלצות ועדת באזל ולהנחיות רשויות פיקוח במדינות אחרות. כמו כן הובאו בחשבון: רמתו בפועל של יחס הון הליבה בבנקים בישראל, מבנה וסביבת הסיכונים בה פועלת המערכת הבנקאית, והיכולת של הבנקים להגדיל את הלימות הונם ולהמשיך לספק אשראי לתמיכה בפעילות המשק. כפועל יוצא מכך, ועל מנת לאפשר יישום מדורג של ההנחיה, לוחות הזמנים להגדלת הון הליבה נפרסו על פני תקופה של שלוש שנים – עבור יחס הון ליבה של 9%, ועל פני תקופה של חמש שנים - עבור יחס הון ליבה של 10%".

המפקח על הבנקים דודו זקן מסר כי "טיוטת הנחיה זו מהווה המשך לצעדים שננקטו בשנים האחרונות על ידי הפיקוח על הבנקים במטרה לחזק את איתנותם של הבנקים בישראל. צעדים אלה תרמו לעמידתם בזעזועים שפקדו את המשק הישראלי והסביבה הגלובלית בשנים אלו. תפקידנו להמשיך בפעולות שיבטיחו את יכולתם של הבנקים לספק שירותים למשק ולציבור הלקוחות, תוך הבטחת כספי המפקידים".

במערכת הבנקאית היו הערכות כי זקן יעלה את דרישות הון הליבה ל-11% עד שנת 2016. הדבר עורר התנגדות בקרב הבנקים שאמרו כי לא יוכלו להגדיל את האשראי במשק דווקא בתקופה של האטה וגידול בגירעון הממשלתי שיפול על כתפי הבנקים.

בפורום סגור "כלכליסט" אמרה מנכ"לית לאומי הפורשת גליה מאור כי "כבנקאים ברצוננו לסייע למשק במתן אשראי. יש לנו היכולות, התיאבון והידע לעשות זאת. למרות זאת, כבר כיום - ובוודאי שבראייה הצופה את פני עתיד - נהיה מוגבלים במידה קריטית על ידי הרגולציה".

מאור הציגה את האפשרות בפני יצירת מחנק אשראי, שעלול להחמיר בעקבות העלאת דרישות הלימות ההון. לדבריה נדרשים 30 מיליארד שקל לצורכי מימון ממשלתיים, 20 מיליארד שקל ביקושי אשראי טבעיים בסקטור הפרטי ומחוזר אשראי חוץ בנקאי בהיקף של 32 מיליארד שקל.

הון הליבה הוא שבר שבמונה ההון האיכותי ביותר של הבנק ובמכנה נכסי הסיכון (האשראי שנותן הבנק לפי דרגות שנקבעו על ידי בנק ישראל). העלאת הלימות ההון דורשת הגדלת ההון על ידי עצירת חלוקת דיבידנדים ושמירת הרווחים בקופת הבנקים ובמקביל העלאה מתונה יותר של האשראי שמעניקים הבנקים.

תגיות