אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כשל שוק" בתחום הפטנטים בישראל תוקן על ידי הרשם

"כשל שוק" בתחום הפטנטים בישראל תוקן על ידי הרשם

רישום פטנט לפיתוח תוכנה היה בלתי אפשרי בישראל עד לאחרונה. רשם הפטנטים בישראלעו"ד אסא קלינג "תיקן" את המצב וכעת ניתן לבצע רישום פטנט על המצאות בתחום התוכנה

14.03.2012, 16:22 | עו"ד אהוד האוזמן

המצב בישראל עד התיקון 

עד אמצע העשור הקודם הגישה בישראל הייתה דומה לזו המקובלת במדינות תעשייתיות מובילות, כגון ארה"ב, אירופה, יפן וקוריאה, ולפיה ניתן לקבל הגנת פטנט על המצאות טכנולוגיות בשטח התוכנה.

מאמצע שנות האלפיים, בסדרת החלטות שניתנו על ידי רשם הפטנטים הקודם, וסגנו, אימצה ישראל גישה שמרנית, ולפיה מרבית האמצאות בשטח התוכנה אינן כשירות להגנת פטנט, אף אם הן היוו טכנולוגיה חדשנית ומורכבת.

התוצאה הפרקטית היתה לפיכך שבשנים האחרונות רובן המכריע של הבקשות הפטנט בשטח התוכנה נידחו לרישום בישראל. עמדה זו, לא זו בלבד, שסטתה מהגישה המשפטית המקובלת במדינות תעשייתיות מובילות, אלא ובנוסף לא עלתה בקנה אחד עם מעמדה העולמי המוביל של מדינת ישראל כמעצמת הייטק, בפרט בשטח התוכנה.

אומת הסטארט-אפ הולכת יחפה

החשיבות של הגנת קניין רוחני כנדבך מרכזי באסטרטגיה עסקית של חברות תפסה תאוצה בשנים האחרונות והדבר משתקף במגמה מובהקת של מיזמי הזנק (סטארט-אפ) ישראלים המרבים ברישום פטנטים בשטח התוכנה במדינות שונות בעולם.

בנסיבות אלה סירובה של ישראל להעניק הגנת פטנט להמצאות בשטח התוכנה, בין היתר לטכנולוגיות תוכנה שפותחו על ידי חברות בחו"ל (ואשר ביקשו לרשום אותן כפטנטים בישראל), גרמה למורת רוח רבה בקרב חברות תוכנה מובילות בעולם.

ברור אפוא שהחלטת רשות הפטנטים, בראשות רשם הפטנטים, היא התפתחות מבורכת, שאף זכתה לתגובות חיוביות רבות בארץ וחו"ל. כללי המדיניות החדשה לא זו בלבד שיצרו הרמוניזציה עם המצב המשפטי בחו"ל, אלא ובעיקר, מאפשרים לקבל הגנת פטנט ראויה על מגוון רחב של המצאות טכנולוגיות בשטח התוכנה, לרבות אך לא רק, טכנולוגיות חדשות בתחום אחסון נתונים, תקשורת, מכשור רפואי ומגוון רב נוסף של תחומים טכנולוגיים בשטח התוכנה.

הפטנט ושברו

תחום שנוי במחלוקת הוא מה שמכונה "שיטות עסקיות" המתאפיינות בד"כ ביישום פופולארי שאינו מורכב מבחינה טכנולוגית. דוגמאות לכך הן יישומיים שונים בתחום הרשתות החברתיות, אפליקציות App Store למיניהן, שיטות פרסום מקוונות חדשות, שיטות מסחר ותשלום מקוונות וכו'.

במדינות רבות בעולם, רשויות הפטנטים מסרבות להעניק מתן פטנט על אמצאות מסוג זה, אם כי, במידה והשיטה העסקית כרוכה בהתמודדות עם בעיה טכנולוגית בשטח התוכנה, הדבר "מכשיר" את כשירותה לרישום לפטנט. כללי המדיניות החדשה בישראל נוקטים גישה דומה, ולפיכך גם בישראל, בתנאים מסוימים, ניתן כעת לקבל הגנת פטנט על שיטות עסקיות.

מדינת ישראל זכתה להכרה עולמית על הישגים מרשימים במיזמים טכנולוגים חדשניים, בפרט בתחום התוכנה. כללי המדיניות החדשה, המסדירים בצורה ראויה את הסוגיה המשפטית של הגנה על אמצאות בשטח התוכנה, מהווים אף התפתחות חשובה גם מן ההיבט הכלכלי, בכך שמעצמת הייטק בתחום התוכנה מאפשרת גם הגנה ראויה לחידושים טכנולוגיים בתחום זה.

הכותב הינו שותף בכיר וראש מחלקת ההיי טק בקבוצת ריינהולד כהן

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תגובה ל- 2
עובדתית, אין זה נכון שלא ניתן לקבל פטנט על אלגוריתמים. המצב תוקן הואיל ובסדרת החלטות שהתקבלו על ידי רשם הפטנטים וסגנו מאז 2005 הובעה עמדה שלילית בקשר לאפשרות לקבל הגנת פטנט בהמצאות בשטח התוכנה,זאת בניגוד לעמדת בית המשפט המחוזי. עמדת רשות הפטנטים בהנחיות הבחינה החדשות היא ללא ספק בניגוד למרבית הקביעות בהחלטות שניתנו מאז 2005 ועולה בקנה אחד עם החלטה קודמת של בית המשפט המחוזי ( בעניין UTC) ומהווה סוג של הרמוניזציה עם מה שמקובל כיום במדינות תעשייתיות מובילות
אהוד האוזמן , מרכז  |  28.03.12
5.
תגובה ל-4
הפריחה המדהימה בשוק ההייטק הישראלי אשר לגרסתך התחוללה מכיוון ש"לא ניתן היה לרשום פטנטים בתחום" אינה נכונה עובדתית. חברות ישראליות הרבו לרשום ולקבל פטנטים בתחום התוכנה במדינות תעשייתיות מובילות שאיפשרו קבלת הגנת פטנט בשטח תוכנה לרבות ארה"ב, אירופה, סין , יפן וקוריאה ונהנו מעלית ערכן עקב שווי גבוה של נכסי קניין רוחני. ישנן מספר רב של חברות סטארטאפ ישראליות שנמכרות ואשר הרוכשים ( חברות רב לאומיות) ראו בנכסי הקניין הרוחני נדבך מרכזי בעסקת הרכישה. התנגדותך לרישום פטנטים בתחום זה הינה לגיטימית אך אינה מייצגת. לכלל הציבור הייתה הזדמנות להציג עמדתו בפני בית המשפט העליון בארה"ב בעניין פס"ד בילסקי, וגם בפני ערכאת הערעור העליונה באירופה ( רשת משפטית הגבוהה ביותר) וגם בפני רשות הפטנטים בישראל במתכונת של עשרות ניירות עמדה שייצגו את כל גווני הדעות. התוצאה היא שגם בארה"ב, באירופה ובישראל באופן בלתי תלוי, הגיעו רשויות המשפט להחלטה לאחר עיון רב בניירות עמדה כי הם מקבלית עמדה שונה מהעמדה לפיה לא ניתן לקבל המצאת פטנט בשטח התוכנה.
עו"ד אהוד האוזמן , מרכז  |  28.03.12
4.
הכותב מדבר מהפוזיציה
הוכח כבר שהפטנטים בתחום התוכנה מדכאים חדשנות ויזמות, ולא מעודדים אותה כפי שטוען הכותב. לראיה ניתן לראות את הפריחה המדהימה בשוק ההייטק הישראלי, פריחה שקיימת בדיוק בגלל *שלא* היה ניתן לרשום פטנטים בתחום. ההחלטה ליישר קו עם ארה"ב היא בכייה לדורות. זהו טריז בגלגלי ההייטק הישראלי והכלכלה הישראלית בכלל. מספיק לראות מה קורה בתחום הסלולר למשל - כולם תובעים את כולם - בכדי להבין את גודל הצרה. כל חברי היזמים מתנגדים לצעד הזה. היחידים שמרוויחים מהעניין הם עורכי הדין ושאר גורמים לא יצרנים. הכותב הינו עו"ד בתחום. והמבין יבין.
יריב  |  15.03.12
3.
זה פשוט
מהנדסי תוכנה מתנגדים ברובם לפטנטים על תוכנה. מי שתומך בפטנטים על תוכנה הם הפראזיטים שמרויחים מעבודם של המהנדסים, במילים אחרות "מנהלים", עורכי דין ושאר ירקות. מה אתם לא קוראים חדשות? תראו מה קורה בארה"ב, מלחמת עולם של פטנטים בתחום המובייל, מיקרוסופט מרוויחה מאות מיליונים ממכשירי אנדרויד בגלל פטנטים עלובים על תוכנה, חברה שלמה (Intellectual Ventures/Vultures) שלא מייצרת שום דבר ועוסקת בסחיטה של חברות שכן בגלל אוסף של עשרות אלפי פטנטים. בושה וחרפה שמדינת ישראל בחרה ללכת בכיוון של "ליברליזציה" של פטנטים. פטנטים על תוכנה הם אסון!
.  |  15.03.12
2.
פטנטים על תוכנה אפשר היה לקבל בארץ תמיד, וגם אני קיבלתי כמה בשנים האחרונות
מה שלא ניתן היה לקבל הוא פטנטים על אלגוריתמים. לא עקב "כשל שוק", אלא בכוונת מכוון, ובהתאם לפסיקה המתקדמת במדינות אירופה. (אגב, למרות שבארה"ב ניתן היה רשמית לקבל פטנטים אפילו על אלגוריתמים, הלכה למעשה לא התקבלו כמעט פטנטים במשך כמה שנים, עד לפני כשנה). ולכן תמוהים הביטויים שהמצב כביכול "תוקן" (השינוי מקלקל, לא מתקן), וש"ברור איפוא שמדובר בהתפתחות מבורכת"; למי ברור?! אני יודע שלכותב יש יותר ידע ונסיון בתחום, אך אני לא מדבר מפוזיציה של "צופה מהצד": ההיפך, הוצאתי לא מעט פטנטים על תוכנה, הרשומים במדינות שונות, כולל ישראל, וכולל בשנים האחרונות. מעולם לא הגשתי פטנט על אלגוריתם, למרות שיש לי לא מעט אלגוריתמים ש"שווים" פטנט. הנושא של פטנט על אלגוריתמים שנוי במחלוקת כמעט כמו הנושא של שיטות עסקיות, ובדומה לרוב האנשים, גם אני מתנגד לפטנטים על אלגוריתמים. אז במקום להתייחס לנושא כאילו יש קונצנזוס בעד הנושא, מוטב לכתוב שזו דעתו של הכותב, ושרוב האנשים בכלל חושבים ההיפך.
ממציא של פטנטי תוכנה רבים, גם בישראל , כפר-סבא  |  14.03.12
לכל התגובות