אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מערערים את זכות הערעור צילום: אורן כהן

מערערים את זכות הערעור

נתניהו הצליח להעביר השבוע סעיפים המאפשרים לממשלה לאשר תוכניות מעל הראש של הציבור. כך לא נוכל להתנגד לתוכניות ממשלתיות ולהציע חלופות

15.03.2012, 08:36 | שי פאוזנר

בעוד כמה שבועות, כאשר ישקע אבק הקרבות שהתנהלו סביב אישור חוק תכנון הבנייה החדש, יתחילו עורכי דין ופעילי נדל"ן ללמוד לעומק את מהות השינויים שבוצעו בחוק וישפיעו על התנהלות הענף כולו.

ככל שיעמיקו הפעילים לחפור, הם יגלו אוסף עצום של החלטות שמתנגדי החוק ניסו למנוע ולא הצליחו. קריאה של הרשימה החלקית של הסעיפים שכבר אושרו בוועדת הפנים והכלכלה מלמדת, כפי שכבר חשפנו בימים האחרונים ב"כלכליסט", כי מדובר בנושאים קריטיים שרובם ישפיעו ישירות או בעקיפין על כל אזרח החיים במדינה.

הציבור עושה בעיות? הממשלה תדלג עליו

בראש הבעיות שיוצר החוק עומדת שלילת זכות הערר, שהנה חלק מרכזי בדרך שבה מנוהל תחום תכנון הבנייה על פי החוק הקיים כיום. הכוונה איננה לערר נגד תוכנית מקומית שמקדם קבלן זה או אחר, אלא לכך שלא תהיה למעשה לאף אחד מאיתנו זכות ערר על שורה ארוכה של תוכניות שמקדמת הממשלה במסלול ישיר בוועדות מחוזית.

עמק הצבאים בירושלים, צילום: אורן כהן עמק הצבאים בירושלים | צילום: אורן כהן עמק הצבאים בירושלים, צילום: אורן כהן

תוכניות אלו שמגישים משרדי ממשלה, חברות ממשלתיות וגורמי תשתית ציבוריים, יגיעו ישירות לוועדות משנה מצומצמות של הוועדה המחוזית אשר יוקמו בעקבות הרפורמה, יעקפו את השלטון המקומי ויאושרו מבלי שלאיש תהיה זכות ערר עליהן.

ביום שלישי, בשעת לילה לא מאוד מאוחרת, ניתן היה לחזות באופן העצוב שבו מתנהלת חקיקה בישראל: לאחר שרוב חברי האופוזיציה בוועדה שהיו אמורים להצביע נגד סירוס הציבור בוועדות המחוזיות פרשו, דאגו אנשי הקואליציה לזמן במהירות את חברי הוועדה שלהם, שלא טרחו כלל להגיע להקראת ההסתייגויות על ידי חבר הכנסת דב חנין, דחו בהינף יד את כולן וזכות הערר של כולנו נשללה.

מה עוד מסתתר ברפורמה הסעיפים שישפיעו על כיס האזרחים בעלי קרקעות חקלאיות יספגו ירידת מחירים, רשות מקומית לא תמיד תוכל להתנגד לפרויקט תשתיות ויזם שאיחר לעמוד בתנאים ייאלץ להגיש בקשתו מחדש כתבי כלכליסט, תגובה אחתלכתבה המלאה

לצד זאת, צומצמה הזכות של חברי מועצת עיר להגיש ערר על החלטת ועדת המשנה לתכנון ולבנייה. כיום, די בנציג אחד בוועדה מקומית כדי להגיש ערר למליאת הוועדה. הרפורמה מצמצמת את זכות הערר, כך שיידרש שליש מחברי הוועדה המקומית כדי להגיש ערר. חברי הוועדה, ובעיקר נציגי האופוזיציה בה, הם כיום כתובת חשובה לתושבים שחשים כי נפגעו מהחלטות הוועדה לתכנון ולבנייה.

בהחלטה נוספת אמרה השבוע הממשלה "לא" לכוונה לבצע הליך של שיתוף הציבור ביצירת תוכניות מהותיות: מתנגדי הרפורמה דרשו לעגן בחוק החדש את המחויבות לבצע הליך כלשהו של שיתוף ציבור בהליך התכנון, אך נדחו על ידי הקואליציה.

כשהחלו הדיבורים בממשלה על כוונה לשנות את חוק התכנון והבנייה ב־2008, פרסמו אנשי מקצוע בולטים בענף דרישה להחליש את הוועדות המקומיות או לפחות להחליש בתוכן את כוחו של ראש העירייה. בפועל הגדילה השבוע החקיקה את הסמכות של הוועדה המקומית, ואת החופש של הוועדה הפועלת ברוב היישובים על פי תפיסת העולם של ראש המועצה המקומית.

מה זה אומר? שברגע שמופקדת תוכנית כוללת ליישוב שלכם, עוד לפני שהיתה לכם הזדמנות להגיש התנגדות כבר תוכל הוועדה המקומית לאשר על בסיסה תוספת קומות, הגדלת אזורי תעסוקה ועוד ועוד.

לא ניתן יהיה להציע אלטרנטיבות לממשלה

נוסף על כל אלה, חוק התכנון קובע החדש כי הציבור לא יוכל עוד להגיש תוכנית בנייה מטעמו כחלופות לתוכניות של משרד הפנים. זוכרים את התוכנית שהגה ועד שכונת עין כרם לשכונה שלו, שבית המשפט העליון אישר כתוכנית חלופית לתוכנית הקיימת שם, או את התוכנית לעמק הצבאים בירושלים שהוגשה על ידי תושבי האזור והחברה להגנת הטבע וביטלה את הכוונה לבנות בה שיכון ענק? ובכן, ביום שלישי בשעת לילה קבעו ארבעה חברי כנסת, ביתרון של אצבע אחת על המתנגדים, שלא תהיה עוד הזדמנות כזו. הציבור לא יוכל להגיש עוד תוכניות מטעמו.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ביטול "הרפורמה ".
ביבי , חזור בך . כשמאי וכאיש ליכוד שראה בך עוד ב-96 את "הקנדי של ישראל ", אני מבקש : רד מהרפורמה הזו . החוק הקיים הוא מצויין .הבעיה היא הנפשות הפועלות ומשאבים . אי אפשר לפתור את בעיית המשאבים ע"ח האזרחים הפשוטים ,שגם כך נאנקים תחת עול כבד . לא קראתי את החוק החדש ,אך השינויים לפי העתונות -בהיטל השבחה , בהפקעות בכלל , והתעלמות מפוטנציאל בקרקע חקלאית , הם ממש לא קבילים . גם אם ההליכים מתמשכים יתר על המידה -יש לתחום אותם בזמן ולא לבטלם -והכול תוך הקצאת משאבים מתאימה לרשויות המתאימות הקיימות .דוקא הרשויות המקומיות אותן אתה מבקש לחזק זקוקות לפיקוח של הועדה המחוזית ושל אנשי מקצוע . יוסי מושקוביץ שמאי מקרקעין
יוסי מושקוביץ , יהוד  |  15.03.12