אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תאילנד - מתאוששת סדרתית

תאילנד - מתאוששת סדרתית

לאורך השנים הצליחה תאילנד, יצואנית האורז הגדולה בעולם, להתעלות מעל המשברים הפוליטיים והכלכליים והפכה לאחת הכלכלות החזקות באסיה. ואז הגיעה 2011, ועמה משבר כלכלי וגל של שיטפונות שאיימו לשתק את המדינה. אולם, במקום להיכנע למציאות, התאילנדים הגיבו בדרך היחידה שהם מכירים — להמשיך ולא לעצור. תשאלו את גורו ההשקעות בשווקים המתעוררים מארק מוביוס

18.03.2012, 07:43 | וויליאם מלור וסופונאביל סוואנאקיג', בלומברג

ביולי 2011 החלו לרדת גשמי זלעפות בצפון תאילנד. עד אוקטובר המאגרים צפונית לבנגקוק התמלאו עד כדי כך שהרשויות החליטו לשחרר 9 מיליון מטרים מעוקבים של מים לבקעת צ'או פראיה, בלב תאילנד. אזור ששטחו גדול יותר מזה של יוון הפך לעולם המים.

מפעלים בבעלות חברות כמו הונדה וקאנון הוצפו, ואפילו חברות כמו טויוטה, שהמפעלים שלהן הצליחו להישאר יבשים, לא חמקו מהשלכות המצב לאחר שיצרניות חלקי המכוניות טבעו תחת המים השוצפים. השיטפונות שיתקו אלפי מפעלים, המהווים חלק בלתי נפרד משרשראות האספקה העולמיות, ושטפו את החלקות שמספקות 29% ממשלוחי האורז הבינלאומיים.

המים, שבינתיים יורדים לאטם, חשפו למעשה את חשיבותה הכלכלית יוצאת הדופן של מדינה זו בדרום־מזרח אסיה. "עד לשיטפונות האחרונים לאנשים לא היה שום מושג עד כמה תאילנד חשובה לשוק העולמי", כך אומר טיראפונג צ'נסירי (45), נשיא האיגוד התאילנדי למוצרי מזון קפואים (TUF).

אף שחברות רבות מעריכות כי התפוקה השנה תתאושש במהירות, ההשפעה על השורה התחתונה שלהן לא תימחק בקלות. ב־12 בדצמבר הפחיתה אינטל, יצרנית השבבים הגדולה בעולם, את תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי במיליארד דולר, על רקע מחסור בכוננים קשיחים בעקבות השיטפונות שפגעו בייצור המחשבים האישיים. בינואר דיווחה אינטל על הכנסות בגובה 13.9 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, לאחר שכבר הורידה את התחזית ל־15.2 מיליארד דולר. בדומה, ב־10 בינואר הודיעה פורד כי היא צפויה לדווח על הפסד באזורי אסיה־פסיפיק ואפריקה.

החברות היפניות עמדו בפני מצב חמור יותר. בדצמבר הודיעה טויוטה כי השיטפונות בתאילנד צפויים לעלות לה 1.53 מיליארד דולר. יצרנית הרכב קיצצה ב־54% את תחזית הרווח שלה עבור השנה הפיסקאלית שמסתיימת במרץ. עם זאת, בנובמבר הדגיש מנכ"ל החברה אקיו טויודה כי היא אינה שוקלת להפחית את ההשקעות שלה במדינה.

שאר החברות היפניות הגדולות ככל הנראה לא מתכוונות לעזוב אף הן, אומר סטסאט איוצ'י, נשיא ארגון המסחר החיצוני של יפן בתאילנד. הן כן עשויות לפזר את הסיכונים על ידי בדיקת אפשרות של התרחבות עתידית למדינות שכנות כמו וייטנאם ואינדונזיה. "חברות רבות בוחנות בשלב זה את מיקום המשאבים", אומר איוצ'י. "הן מחכות לראות תוכנית ניהול מים ראויה מצד הממשלה התאילנדית".

 

מעבר למודל של צריכה

 

בינואר הכריזה ממשלת תאילנד על תוכנית שכללה אישור של 350 מיליארד באט (11.4 מיליארד דולר) להקמת הגנות מפני שיטפונות. קיטיראט נה־רנונג (54), המכהן כסגן ראש הממשלה ושר האוצר, ומי שאחראי על קידום התוכנית, מדגיש כי בהתמודדות עם השיטפונות, אין מקום לכישלון. "ממשלה שתיתן לזה לקרות שוב לא תוכל לשרוד", הוא אומר.

קיטיראט, לשעבר נשיא הבורסה, הוא בעל ניסיון כבנקאי, סוחר מניות ומנהל נכסים וקרנות בשווי 500 מיליון דולר. המשימה שעומדת בפניו כיום היא לשכנע משקיעים כי הממשלה מסוגלת לבנות הגנות שימנעו הישנות של השיטפונות. "למדנו מהסבל שנגרם ולא ניתן לזה לקרות שנית", הוא מצהיר.

התפקיד שלקח על עצמו קיטיראט הוא בעל השלכות משמעותיות עבור שלל גורמים, החל ממנהלי קרנות כמו מארק מוביוס, יו"ר קרן טמפלטון אמרג'ינג מרקטס, דרך חברות מובילות כמו אינטל וטויוטה, ועד לצרכני מצרך היסוד החשוב בעולם — אורז.

הממשלה בראשותה של ינגלוק שינאוואטרה אמנם כבר ממלאת את הבטחתה ופתחה בתוכנית השקעות בגובה 480 מיליארד באט (15.7 מיליארד דולר) שמתמקדת בהקמת סכרים ובשיקום נזקי השיטפונות, אך במקביל היא עמלה על מטרה ארוכת טווח: העברת כלכלה התלויה במידה ניכרת על יצוא של כוח עבודה זול למודל שנשען יותר על צריכה.

במרכז האסטרטגיה הפופוליסטית הזו עומדת התפיסה שלפיה יש להעניק ל־67 מיליון התאילנדים כוח צריכה מוגבר על ידי העלאת השכר בערים ב־40% לשיעור של 10 דולרים ביום, והתחייבות לחקלאים שהמחיר שישלמו להם עבור האורז יהיה גבוה ב־44% מתעריף השוק. אולם יוזמות ממשלתיות מסוג זה, בשילוב עם הבלגן שנגרם בעקבות השיטפונות, צפויות להוסיף לעלויות המוטלות על היצרנים ויצואני האורז בתאילנד, ובהתאם על הצרכנים שלהם ברחבי העולם.

"הנושא המרכזי הוא התזמון", אומר סנטיטארן סתיראתאני, כלכלן בקרדיט סוויס בסינגפור. "ההחלטה מגיעה לאחר שחברות נפגעו מהשיטפונות ובעיצומה של ההאטה העולמית". בעוד שקיטיראט מעריך שכלכלת תאילנד תצמח השנה ב־7%, סנטיטארן טוען כי שיעור הצמיחה יעמוד על 3%–4% בלבד. מחודש יולי עד אמצע נובמבר 2011 זינק מחיר האורז התאילנדי ב־28% ל־663 דולר לטונה, שיא של שלוש שנים. כאשר נשאל קיטיראט האם המדיניות שנוקטת הממשלה תעזור לעלות את המחיר של אורז תאילנדי בשווקים העולמיים, ענה: "אני מקווה שכן. מדוע שקערת אורז במסעדה תעלה שליש ממחיר בקבוק מים מינרליים?".

מארק מוביוס מקרן טמפלטון, שמנהלת קרנות בשווי של יותר מ־40 מיליארד דולר, מהמר על הצלחת האסטרטגיה הממשלתית ולמעשה על הצלחת הכלכלה התאילנדית כולה. נכון ל־31 בינואר, המניות התאילנדיות היוו 21% מקרן הצמיחה האסייתית של טמפלטון שמנהלת 16.9 מיליארד דולר — שניות רק למניות הסיניות.

הצפה במפעל לייצור כוננים קשיחים בתאילנד הצפה במפעל לייצור כוננים קשיחים בתאילנד הצפה במפעל לייצור כוננים קשיחים בתאילנד

החישוב של מוביוס, שלפיו השיטפונות לא יטביעו את הכלכלה התאילנדית, מקבל חיזוק מגזרת הנתונים. ברבעון הרביעי של 2011, למרות השיטפונות, זינק מדד SET (המדד הראשי של תאילנד) ב־12% ודורג במקום הרביעי בעולם בביצועים. בחודשיים הראשונים של השנה הוא טיפס ב־11% נוספים.

"משקיעים רבים פקפקו בהחלטה שלנו להשקיע במדינה", מספר מוביוס. "אך אנחנו מצאנו חברות טובות שיכולות לשרוד בהאטות ואף להתחזק בעקבותיהן. החברות הללו הוכיחו בשלב זה את העמידות שלהן".

מוביוס אינו היחיד המחזיק בגישה אופטימית זו. באברדין אסט מנג'מנט, קרן הניהול הגדולה ביותר בסקוטלנד, מעריכים שהתחלת יישום תוכנית השיקום של קיטיראט וינגלוק, האשה הראשונה המכהנת כראש הממשלה במדינה, תוביל בהמשך השנה לגל בנייה ושגשוג, שממנו ירוויחו חברות מקומיות כמו יצרניות מלט ובנקים.

"סקטור ציוד הבנייה צפוף במיוחד", מסביר אדיטף ונבריקשה, מנהל קרן אברדין בבנגקוק. עם החברות שעליהן הוא ממליץ נמנות סיאם סמנט וסיאם קומרשיאל בנק, שתי חברות מובילות שבשליטת Crown Property Bureau, המשרד שאחראי על ניהול הנכסים של המלך פומיפון אדוניאדיי.

"ארץ החיוכים"

 

תאילנד, המדינה היחידה בדרום־מזרח אסיה שלא היתה תחת שליטה קולוניאלית, התקדמה במידה ניכרת בעשורים האחרונים. הבורסה הקטנה של תאילנד, שנכון ל־22 בפברואר השווי שלה עמד על 303 מיליארד דולר, מייצגת 0.6% בלבד משווי השוק של המניות העולמיות. ב־2011 התמ"ג של המדינה עמד רק על 5,281 דולר לנפש, פחות ממחצית התמ"ג של מקסיקו. המדינה מועדת לטלטלות החל מהפיכות וסכסוכים אזרחיים ועד לצונאמי ושיטפונות. עם זאת, תאילנד הצליחה לפתח תעשיות אלקטרוניקה ורכב מצליחות, שבזכותן היא מייצרת כיום בין 35% ל־40% מכלל הכוננים הקשיחים של המחשבים, וב־2010 אף עקפה את יפן בכמות המשאיות הקלות שיוצרו במדינה.

בתחום החקלאות, מלבד היותה יצואנית האורז הגדולה בעולם, תאילנד מדורגת ראשונה גם ביצוא גומי ושנייה ביצוא סוכר. המדינה שמיתגה עצמה תחת הלוגו "ארץ החיוכים" נותרה בעקביות אחת מ־20 יעדי התיירות המובילים בעולם, ומשכה ב־2010 יותר תיירים מאשר יוון.

בדירוג השווקים שעורכת סוכנות בלומברג, תאילנד מדורגת שנייה אחרי סין כשוק המתעורר הטוב ביותר עבור המשקיעים. הדירוג מתבסס על שורה של מדדים כגון שקיפות בשוק ותחזיות הצמיחה בארבע השנים הבאות.

עמידה ככל שתהיה הכלכלה התאילנדית, לא ניתן לזלזל בעלות העצומה מבחינה אנושית וכלכלית שנובעת מהשיטפונות, שגרמו למותם של 800 אנשים ולירידה של 0.1% בצמיחה הכלכלית ב־2011, זאת למרות תחזית מוקדמת שדיברה על צמיחה של 4%. בנוסף, ההערכות הממשלתיות גורסות כי הנזק לכלכלה, ששוויה 346 מיליארד דולר, עשוי להסתכם ב־46 מיליארד דולר.

מארק מוביוס, צילום: בלומברג מארק מוביוס | צילום: בלומברג מארק מוביוס, צילום: בלומברג

עם זאת, לאורך ההיסטוריה תאילנד הצליחה להרים עצמה פעם אחר פעם מהקרשים. ב־1998, בשיאו של המשבר הפיננסי שהיכה באסיה, כלכלת תאילנד התכווצה ב־10.5%, אולם כעבור שנה התאוששה וכבר רשמה צמיחה של 4.4%. מאז המדינה כיכבה בשורה של התאוששויות מרשימות מהצונאמי ב־2004, ההפיכה של 2006 והמחאה הפוליטית המתישה שבאה בעקבותיה.

קיטיראט מדגיש אמנם כי הנזק שנגרם מהשיטפונות האחרונים יתוקן במהירות, אך איום ההצפות לעד ירחף מעל המדינה. אחרי הכל, חלק נכבד מהנס הכלכלי של תאילנד מתרחש בחלקות מועדות להצפות הממוקמות 2 מטרים בלבד מעל גובה פני הים. בזמנים הטובים ביותר, בנגקוק היא מקום רווי מים.

ממשלות תאילנדיות מאז ומתמיד התקשו לשרוד. מאז 1946 טלטלו את המדינה 15 הפיכות וניסיונות הפיכה, בנוסף ל־28 חילופים של ראשי ממשלה.

ההפיכה האחרונה, שהתרחשה ב־2006, הפילה את הממשלה של תאקסין שינאוואטרה, אחיה של ינגלוק צ'ינוואט, לאחר שהצבא טען שהמשטר מושחת. שינאוואטרה ברח מהמדינה ב־2008 וחי בגלות בדובאי. מאז התגלע פיצול חברתי שהציב את האליטה העירונית שבמיעוט מול הכפריים העניים שתמכו בשינאוואטרה. המתיחות באה לידי ביטוי במהומות אלימות שפרצו ב־2010, וגרמו למותם של 92 אנשים.

באוגוסט האחרון נבחרה ינגלוק (44), דמות חדשה בנוף הפוליטי, לתפקיד ראש הממשלה. הניצחון שלה, שהובטח בזכות התמיכה שלה זוכה אחיה, הפך אותה לראש הממשלה השישית בתוך שש שנים.

המשך מגמת הדלתות המסתובבות בהנהגה עשוי לסכן את המאמצים למניעת השיטפונות, מזהיר מנהל קרן אברדין בבנגקוק. "פרויקטים רחבי היקף מסוג זה מחייבים רצון והמשכיות, וקיים הסיכון שחוסר היציבות הפוליטית יהווה מגבלה", הסביר.

סיכון גבוה אף יותר על היציבות של תאילנד עשוי להגיע דווקא מכיוונה של המשפחה המלכותית. המלך פימפון, שהוכתר ב־1946 הוא המונרך הוותיק ביותר המכהן כיום, ונחשב לדמות היציבה היחידה במדינה. אף שהסמכויות שלו הוגבלו על ידי החוקה, הוא בעל השפעה, ואזרחים רבים תופסים אותו כמעט כאלוהי. לעומתו, יורש העצר הנסיך מאהה וצ'יראלונגקון (59) נאלץ להילחם בפרסומים שליליים, לרבות על שתי החתונות שלו שהסתיימו בגירושים.

הקרב על האורז

 

ב־2010 תאילנד היתה יצואנית האורז המובילה בעולם, בזכות משלוחים של 9 מיליון טונות. וייטנאם לעומתה, יצואנית האורז השנייה בעולם, ייצאה 6.7 מיליון טונות אורז בשנה זו.

במפעל הממוקם על חוף הים, יצואן האורז הוותיק צ'וקיאט אופסוונגס, שהחברה המשפחתית שלו סוחרת בדגן כבר 50 שנה, מודה שהוא מודאג. להערכתו, ב־2012 יצוא האורז של תאילנד יצנח ב־30% ותאילנד אף עשויה לאבד את תואר היצואנית המובילה לטובת וייטנאם.

השיטפונות אינם הסיבה העיקרית לדאגה. לדברי צ'וקיאט, הבעיה המרכזית היא למעשה הנכונות של הממשלה התאילנדית לשלם לחקלאים סכומים הגבוהים מתעריפי השוק, מהלך אשר פוגע בתחרותיות של האורז התאילנדי. "תאילנד תהיה במצב רע ביותר", הוא טוען.

נכון ל־22 בפברואר, מחיר האורז התאילנדי נפל ב־15% בהשוואה למחירי השיא שנרשמו בנובמבר. המשקיע השוויצרי מארק פאבר (66), שעומד בראש קרן פאבר מהונג קונג, נשמע דווקא אופטימי יותר. הוא אינו חושב שלשיטפונות תהיה השפעה ארוכת טווח על תחזיות הצמיחה של תאילנד. באוקטובר הציפו המים את הבית מעץ טיק שבנה על גדות נהר פינג, אך הוא אינו נרתע ומבטיח להמשיך ולהשקיע בתאילנד. "חלק מהחברות בוודאי ישקלו מחדש אם להרחיב את הפעילות שלהן בתאילנד, אך הרוב ימשיכו לפעול כאן", הוא טוען.

בדומה, ביל היינקה, שבבעלותו בתי מלון בתאילנד המנוהלים על ידי פור סיזנס ומאריוט אינטרנשיונל, וכן מותג אתרי הנופש אננטרה, הגדיל את ההימור שלו במדינה. היינקה (62), בנו של כתב וויס אוף אמריקה, ויתר על אזרחותו האמריקאית ב־1992 לטובת אזרחות תאילנדית.

בשנים שעברו מאז, חברת מינור אינטרנשיונל שבבעלותו עברה טלטלות לא מעטות — החל מהמשבר הפיננסי באסיה, הצונאמי, ועד המחאות הפוליטיות של 2007, שהובילו לסגירת שני שדות התעופה של בנגקוק למשך שבוע, והותירו 400 אלף נוסעים ללא פתרון.

לדבריו, בתקופות הקשות ביותר, שיעורי התפוסה במלונות שלו צנחו לפחות מ־20%, אך העסק שלו, שהתחיל ממלון בודד, חולש כיום על 70 אתרי נופש, 1,200 מסעדות, כולל זיכיון לרשת ברגר קינג ו־200 חנויות קמעונאיות, בהן רשת גאפ. מניות החברה, שהמלך מחזיק ב־2.2% ממנה, עלו פי 12 בעשר השנים האחרונות. פי חמישה יותר מהעלייה במדד הראשי של תאילנד.

בנובמבר, בעיצומם של השיטפונות, השיק היינקה מלון אננטרה חדש על גדות הנהר שכבר עלה על גדותיו והתקרב למדשאות המלון. "לא התכוונו לשנות תוכניות", אומר היינקה. "לתאילנד יש נטייה לנחות על הרגליים".

תגיות