אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"רוסיה של היום היא לא רוסיה של פעם. זה נכון גם לגבי פוטין"

"רוסיה של היום היא לא רוסיה של פעם. זה נכון גם לגבי פוטין"

המיליארדר אנדריי פילטוב, שתרם מיליוני דולרים לאליפות העולם בשחמט, עומד על כך שאינו אוליגרך וכי בנה את עסקיו מאפס. למרות העלייה ברמת החיים, הוא טוען, בעלי ההון ברוסיה תמיד ייתפסו כגנבים ולכן לא יוכלו להגיע רחוק בפוליטיקה

18.03.2012, 08:43 | דיאנה בחור־ניר, אולגה ויניאר וסופי שולמן

חזרתו של ולדימיר פוטין לנשיאות רוסיה עוררה לא מעט שאלות לגבי עתידה הכלכלי של המדינה ועתידם של בעלי ההון שלה. פוטין התחייב במהלך הבחירות "ללחוץ עליהם מעט", להטיל עליהם יותר מסים ולרדוף את אלה שייחשדו בשחיתות.

אנדריי פילטוב, שמדורג במקום ה־68 ברשימת עשירי רוסיה של "פורבס", הוא בהחלט אחד מ"בעלי ההון", אך למרות זאת הוא לא הצטרף למחנה של האוליגרך מיכאיל פרוחורוב, שהתמודד נגד פוטין בבחירות האחרונות. הוא אפילו מזדהה יותר עם הנשיא החדש - ישן של רוסיה. בראיון ל"כלכליסט" שהתקיים ערב הבחירות לנשיאות בתחילת החודש, פילטוב הביע אמון מלא בתהליך — "תוצאות הבחירות אמנם צפויות, אך הן אמינות והוגנות", אמר לפני שהתברר כי בכמה מהאזורים ברוסיה נרשמו 107% הצבעה.

פילטוב, בן 41 בלבד שהונו מוערך ב־1.3 מיליארד דולר, הוא אחד משלושת בעלי קבוצת התשתיות הרוסית אן־טראנס. הוא פרץ לתודעה העולמית והישראלית רק באחרונה, כמיליארדר הרוסי המסתורי שתרם כמעט 3 מיליון דולר לתחרות דו־קרב על תואר אלוף העולם בשחמט, שבה מתמודד לראשונה הישראלי בוריס גלפנד.

כמו 108 מיליון אזרחי רוסיה, גם פילטוב צפה בשידור הופעת הניצחון של פוטין בכיכר האדומה, וראה את הנשיא הנבחר דומע בכיכר מול 100 אלף תומכים משולהבים ומכריז "רוסיה לא נפלה". "לפני שפוטין עלה לשלטון אף אחד לא כיבד את רוסיה ולא 'ספר אותה'", הוא מדגיש, "זו היתה מדינה ענייה עם חובות ובעיות חברתיות אדירות. היום רוסיה היא כלכלה גדולה ורמת החיים בה עולה, זו פשוט מדינה אחרת".

העובדה שפרוחורוב הצליח לזכות ב־10% תמיכה הפתיעה אותו, מאחר שערב הבחירות היה משוכנע באופן מוחלט בשנאה של הציבור הרוסי לעשירי רוסיה, שחשודים ברמאות ובהשתלטות על ההון הציבורי. "הייתי בטוח שלרוסי מרשימת 'פורבס' אין סיכוי, כי הוא נתפס כרמאי וכגנב. לא חשבתי שיש סיכוי שזה יקרה". לכן גם מעולם לא העז לחשוב על מעבר לפוליטיקה.

אנדריי פילטוב. "לפני שפוטין הגיע אף אחד לא כיבד את רוסיה ולא ספר אותה" אנדריי פילטוב. "לפני שפוטין הגיע אף אחד לא כיבד את רוסיה ולא ספר אותה" אנדריי פילטוב. "לפני שפוטין הגיע אף אחד לא כיבד את רוסיה ולא ספר אותה"
הזרים לא עוזבים את רוסיה

 

על מעצרו של המיליארדר הרוסי מיכאיל חודורקובסקי, שנכלא לפני כמעט עשור והפך לסמל לגורלם של מתנגדיו של פוטין, אומר פילטוב: "לא נכון בעיניי להשוות בין רוסיה של אז לרוסיה של היום. מדובר בממדי זמן שונים, אנשים משתנים. מה שאני חשבתי לפני 15 שנה שונה לחלוטין ממה שאני חושב היום. זה נכון גם לגבי פוטין". פילטוב אולי היה רוצה לחשוב שהיום פוטין היה נוהג אחרת, אבל העובדה שחודורקובסקי ממשיך לרצות את מאסרו בכלא מרוחק בסיביר, מרמזת אחרת.

הטענות שפוטין יגביל את ההשקעות הזרות ברוסיה נראות לו מופרכות. "זה מיתוס שמפיצים אנשים, שמועות חסרות בסיס. תראו את פורד, BP, ג'נרל אלקטריק — כולן כאן, אף חברה לא מצמצמת את הנוכחות שלה בשוק הרוסי. הדבר היחיד שקורה הוא שהבנקים האירופיים מוציאים חלק מהנזילות, כי יש למדינות אירופה הבעיות שלהן, אבל זה לא מעיד על יציאה מרוסיה. הבנקים האירופיים מצמצמים את הנוכחות כי יש מחסור בהון באירופה. אבל הבנקים הרוסיים תופסים את מקומם. הכל בסדר מבחינת ההון ברוסיה".

איך מסתכלים על הכסף הרוסי מחוץ לרוסיה? האם אתה נתקל בחשדנות כלשהי כלפיך?

"הנפקנו בבורסת לונדון שתיים מהחברות שלנו שפועלות ברוסיה. המשקיעים בחברות האלה הם המשקיעים הטובים בעולם, מהשורה הראשונה, אך לצערי אני לא יכול לנקוב בשמם מסיבות משפטיות. גופים בינלאומיים מאוד מתעניינים בהשקעה ברוסיה".

תקציב של 3 דולרים בחודש

 

פילטוב נולד בעיר קריבוי רוג באוקראינה. אביו היה איש צבא. את אחד משותפיו העסקיים, קונסטנטין ניקולאייב, הוא מכיר עוד מהתיכון. ב־1988 למד בסמינר להכשרת מורים לשחמט ולספורט, ללא כל נגיעה לעולם העסקים. "כשהייתי סטודנט, בכלל לא עלה על דעתי להיות בתחום העסקי כי בבריה"מ הכל היה בידיים ממשלתיות, לא היה שום מקום ליוזמה פרטית או לכיוונים עסקיים. לכן החלטתי ללמוד שחמט במינסק. חשבתי שזאת התמחות ייחודית שתבטיח לי עבודה, כי היא תיצור לי כמה אפשרויות פרנסה — כשחקן, שופט בתחרויות או מאמן".

מה גרם לך בכל זאת ללכת לעסקים?

"בתחילת דרכי הסטודנטיאלית חייתי על מלגה של 3–4 דולרים לחודש. היה משבר כלכלי גדול, פשוט לא היה מה לאכול". לא היה לו נעים לחזור לגור אצל הוריו, ולכן הוא היה חייב לעשות מעשה. "הצעדים הראשונים שלי בעולם העסקים התחילו בצורה הכי בנאלית. נסעתי לפולין כדי למכור שם מוצרי חשמל תמורת כמה אגורות. אז זה היה נראה לי כמו כסף ענק, אבל למעשה זה הספיק כדי לחיות".

פילטוב מצהיר כי לא לקח חלק בקדחת ההפרטות שסחפה את המדינה אחרי נפילת בריה"מ, בין היתר מפאת גילו. "כשקנינו את הקרון הראשון של 'גלובל טרנס' זה היה מאפס, שום דבר לא בא מהפרטה". לדבריו, ברוסיה אמנם יש יזמים שקיבלו "ירושה" מבריה"מ והשתתפו בהפרטות, אך ישנם גם יותר ויותר יזמים שבנו את עסקיהם בעשר אצבעות. "רק החיים לימדו אותנו לעשות עסקים, לאף אחד לא היה אז ידע בתחום הזה. מגניט היא חברה גלובלית שהתחילה מקיוסק קטן והיום היא אימפריית ענק בתחום הקמעונאי".

לא קנה מועדון כדורגל

 

פילטוב מצהיר כי הוא לא רואה את עצמו כאוליגרך. "אני אדם שיודע לעבוד קשה. האוליגרכים הם מי שהתעשרו הודות לממשלה, אנחנו שותפים ליצירת חברה יש מאין בתהליך של יותר מ־15 שנה". ואכן, למרות הונו הגדול, פילטוב לא רכש קבוצת כדורגל וגם לא יאכטה גדולה. עם זאת, הוא בהחלט לא חי בסגפנות. פילטוב מתגורר עם אשתו ושלוש בנותיו הצעירות בבית פרטי מפואר באחד מפרברי היוקרה של מוסקבה, ולהערכת מכריו מחזיק בכמה בתים נוספים.

מפגין נגד פוטין במוסקבה, צילום: בלומברג מפגין נגד פוטין במוסקבה | צילום: בלומברג מפגין נגד פוטין במוסקבה, צילום: בלומברג

העושר שצבר בגלגולים השונים הפך אותו, כאמור, לאחד משלושת בעלי המניות של קבוצת הענק אן־טראנס, החולשת על עשרים חברות־בנות העוסקות בתחום התשתיות לשינוע ולתחבורה, בעיקר של מוצרי נפט, מתכת, עץ ופחם, ומספקת שירותים לחברות ענק רוסיות בעיקר. עם לקוחותיה ניתן למנות את ענקיות האנרגיה BP־TNK, גזפרום־נפט ושברון.

האם אתה מתכוון לפעול בישראל?

"אנחנו חברת תשתיות, ואסטרטגיית ההשקעות הנוכחית שלנו היא ללכת בעקבות הלקוחות שלנו, שהם יצואנים ויבואנים רוסים. אם אשמע שחברות רוסיות עומדות לפעול בישראל, נוכל להשקיע בתשתית הדרושה לשם כך. אם למשל גזפרום תפעל בישראל, אם יהיה צורך בבניית טרמינל נפט וגז אנחנו נשקול את הפרויקט וזה אפשרי".

התייחסותו לגזפרום נאמרה על רקע הגעתם של 15 בכירים מענקית האנרגיה הרוסית לישראל לפני שבוע. הבכירים, ובראשם מנכ"ל חטיבת הגז הנוזלי של גזפרום, קיימו סדרת פגישות עם נציגי דלק אנרגיה שבשליטת יצחק תשובה וכן עם נובל אנרג'י, כדי לבחון שיתוף פעולה עתידי ביחס למאגר הגז הפוטנציאלי לווייתן (כ־453 מיליארד מ"ק גז טבעי הצפוי לפעול עד 2017 לכל המאוחר).

אנדריי פילטוב (41)

מצב משפחתי: נשוי + 3

מגורים: מוסקבה

שווי הון מוערך: 1.3 מיליארד דולר

השכלה: תואר בשחמט ובספורט מאקדמיה בבלארוס

קריירה: בתחילת דרכו מכר מוצרי חשמל בפולין ובהמשך בחברות שילוח בנמלים ברוסיה. כיום הוא אחד מבעלי ענקית התשתיות הרוסית אן־טראנס, שקמה ב־1996 ועוסקת בהקמת תשתיות לשינוע, בעיקר עבור ענקיות האנרגיה הרוסיות.

בקיץ 2011 אן־טראנס רכשה את מפעילת הנמלים הגדולה ביותר ברוסיה תמורת 500 מיליון דולר. הכנסות החברה ב־2011 מסתכמות ב־2.3 מיליארד דולר

עוד משהו: מימן את לווייתו בפריז של אלוף השחמט הרוסי המפורסם אלכסנדר אלכין 

תגיות