אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרגולציה הכריעה, אך אין בשורה לצרכנים צילום: עמית שעל

הרגולציה הכריעה, אך אין בשורה לצרכנים

הצבת תקרה לדמי הניהול בגמל הפכה את היתרון לגודל למהותי עוד יותר ומספר השחקנים עוד יילך וייקטן. בשוק ללא תחרות, זה בכל מקרה לא יזיז לצרכנים

20.03.2012, 08:48 | רועי ברגמן

1. אלי ברקת לבד במערכה

בינואר 2010 הדהים אלי ברקת, עד אז יזם היי-טק מוצלח, את ענף הפיננסים המקומי עם רכישת השליטה בבית ההשקעות דש־איפקס לפי שווי של מיליארד שקל. ברקת, טיפוס שנחבא אל הכלים, שם לעצמו למטרה להפוך את דש־איפקס לבית ההשקעות הגדול בישראל ולשם כך הקיף עצמו במיטב המוחות של השוק המקומי בעשור האחרון. גבי רביד ודני זילביגר, שניים שחתומים על הצלחת בית ההשקעות פסגות בעידן בנק לאומי גויסו לצד ויקטור שמריך, עידו נויברגר וקובי לוינסון, שהובילו את דש איפקס להצלחה פנומנלית על ידי צמיחה אורגנית מרשימה בעידן שפוסט רפורמת בכר. צמרת עמוסת כשרונות שרק מחכה להתפוצץ ושנועדה לעשות דבר אחד מרכזי – להעניק לברקת ראש שקט.

נושפים בעורף של פסגות דש איפקס מנהלת מו"מ מתקדם למיזוג עם מיטב דש איפקס תחזיק ב-55% ממניות השליטה ואילו מיטב תחזיק ב-45%, כשגאון אחזקות תמכור את מניותיה בחברה הממוזגת מיטב-ישיר-גאון. בית ההשקעות הממוזג ינוהל על ידי אילן רביב, מנכ"ל מיטב, וידין ענתבי, שמכהן כמנכ"ל דש איפקס גולן חזני, 21 תגובותלכתבה המלאה
שנתיים אחרי, ועם הפסד של כ־50% על ההשקעה, ברקת צפוי למצוא עצמו לבד במערכה. רביד, זילביגר ולוינסון כבר מזמן לא פוקדים את מסדרונות בית ההשקעות וגם שימריך ונויברגר מחשבים את קיצם לאחור. ניסיונותיו למצוא דמות מובילה לבית ההשקעות העלו חרס בחודשים האחרונים וההאטה בביצועים של בית ההשקעות נתנו גם הם את אותותיהם. ברקת, ככל הנראה, התייאש.

2. ההזדמנות של גאון

העסקה הנרקמת בין מיטב לדש איפקס עשויה לייצר אקזיט ראשון לאחד משלושת השותפים המקוריים במיזוג המשולש שהוביל את מיטב לגלגולה הנוכחי. כבעלת מניות המיעוט במיזוג, גאון אחזקות - שסבלה בשנים האחרונות מחולשה בחלק מהחברות הפועלות תחתיה - יכולה לנצל את ההזדמנות על מנת למכור את מניותיה במיטב (21.4%) ולייצר לעצמה אקזיט נאה. מיטב, שאינו בית השקעות ציבורי, הוערך על ידי ישיר בכ־710 מיליון שקל ומכירת המניות לפי שווי זה יכולה לשלשל לקופת גאון עד כ־150 מיליון שקל – סכום לא מבוטל לחברה שזקוקה למזומנים.

3. הרגולציה

הרבה סיבות מובילות למיזוג הנרקם בין מיטב לדש איפקס, אך מעל כולן בולטת הרגולציה. הצבת התקרה לדמי הניהול בענף הגמל – הענף המכניס ביותר של בתי ההשקעות – הופך את השוק לכזה שיש בו יתרון לגודל. למעשה, בכל אחת מהאופרציות של מיטב ודש – גמל, קרנות נאמנות ותעודות סל – היתרון לגודל משחק תפקיד. שני הצדדים רואים לנגד עיניהם מצב שבו 1+1=3. מיזוג של שני הגופים הללו יאפשר להם לנהל היקף נכסים גדול בהרבה, תוך כדי קיצוץ כפל מערכות ועובדים. פיטורי עובדים במצב הזה בלתי נמנעים.

4. דש־מיטב

בית ההשקעות הממוזג צפוי להיות השני בגודלו בענף קופות הגמל ובקרנות הנאמנות ולקרוא תיגר אמיתי על פסגות – מובילת הענף. בתחום תעודות הסל צפויות החברות להיתקל בהתנגדות של הממונה על ההגבלים העסקיים לעסקה, לאחר שדש רכשה את תעודות הסל של תכלית ואיחדה אותן עם אינדקס רק לפני שנה. לפיכך ההנחה המקובלת היא שבית ההשקעות ימכור את תעודות הסל של מיטב (אלו שנרכשו רק לאחרונה ממבט) לצורך קבלת האישור המיוחל. בתחום הברוקראז' צפוי בית ההשקעות הממוזג ליהנות משני העולמות: הובלה בשוק הפרטי אותה מביאה מיטב (מהמיזוג עם גאון) ועוצמה בשוק המוסדי (דש).

5. ביטוח

רבות דובר על כניסה של דש איפקס תחת ברקת לתחום הביטוח בדרך של רכישה. איילון, הפניקס וכלל היו חלק מהשמות שהוזכרו כמועמדות, אולם אם המהלך אכן ימומש הן יצטרכו למכור חלק מהנכסים שלהן כדי לקבל את אישור הרגולטור.

רכישה שכזו נראית סבירה פחות היום, בטח בתקופה של השנה־שנתיים הקרובות. קברניטי בית ההשקעות הממוזג יידרשו בתקופה הזו ליצירת הסינרגיה, לדילול ולייעול המערכות עוד לפני שישקלו בכלל רכישה נוספת. עבור נוחי דנקנר ויצחק תשובה מדובר, ככל הנראה, באובדן של רוכש פוטנציאלי לפעילות הפיננסית שלהם בטווח הקצר. וכשחרב הריכוזיות מונחת על צווארם, זו לבטח לא בשורה משמחת.

6. התחרות בשוק

בתי ההשקעות מתלוננים כבר זמן רב על כך שעומס הרגולציה מגדיל את ההוצאות, מקטין את ההכנסות וידחוף למיזוגים בין בתי ההשקעות כך שבשוק יוותרו שחקנים בודדים. המיזוג המתהווה הוא תולדה ישירה של המצב. מה זה יעשה לתחרות? כנראה ששום דבר מיוחד.

הקטנת מספר המתחרים בכל שוק שהוא, במהותה, אינה מעודדת תחרות אבל צריך לזכור שבשוק הגמל מעולם לא היתה תחרות אמיתית על דמי הניהול, שכן כולם התכנסו סביב אותו מחיר פחות או יותר. רק בשנה האחרונה התחילה התעוררות מסוימת, אבל כעת, כאשר נקבעה תקרה על הגמל כנראה שלא נראה שינוי אמיתי.

ובקרנות הנאמנות? שם יש היום ממילא תחרות בין למעלה מ־1,000 קרנות, אז גם במחיר של סגירת כמה עשרות מהן, שום דבר דרסטי לא הולך לקרות.

תגיות