אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמנכ"ל אלביט מערכות: "אנו מגייסים כשאפשר, לא כשחייבים" צילום: נמרוד גליקמן

סמנכ"ל אלביט מערכות: "אנו מגייסים כשאפשר, לא כשחייבים"

אלביט מערכות מתכוונת לגייס עד 900 מיליון שקל באמצעות הנפקת אג"ח. מידרוג אישרה מחדש את דירוג האשראי של החברה על Aa1

20.03.2012, 09:11 | שניר הנדלר

"חוב מגייסים כשאפשר ולא כשאתה חייב", כך הסביר אתמול סמנכ"ל הכספים של אלביט מערכות, יוסי גספר, בשיחה עם "כלכליסט" את כוונתה של החברה לגייס באג"ח עד 900 מיליון שקל.

ההנפקה המיועדת תהיה הרחבה של סדרה א' של אג"ח החברה, בהיקף של 990 מיליון שקל, שאותה גייסה אלביט באוקטובר 2010. האג"ח הן לפירעון ב־10 תשלומים שנתיים שווים כשתשלום הקרן הראשון נפרע ב־2011. הריבית על האג"ח קבועה והיא עומדת 4.84%. העובדה שהגיוס נעשה במסגרת הרחבת הסדרה מאפשר למעשה לאלביט לגייס אשראי שאינו מובטח בשעבודים ובביטחונות, ומבלי להתחייב לאמות מידה פיננסיות. במקביל לפרסום החברה על כוונתה לבחון גיוס חוב, אישרה מידרוג מחדש את דירוג האשראי של אלביט על Aa1 עם אופק יציב.

במבט חטוף, המהלך של אלביט נראה תמוה. נכון לסוף 2011, בקופתה של אלביט מערכות מזומנים והשקעות לטווח קצר בשווי של כ־203 מיליון דולר. המקור העיקרי של הכסף בקופה מגיע מגיוס החוב שביצעה אלביט בהנפקה הקודמת באוקטובר 2010, שתמורתה יועדה לרכישה משמעותית - שעד עתה התקשתה אלביט לאתר ולממש. הסיבה: בשנים האחרונות נאלצות אלביט ומתחרותיה להתמודד עם קיצוצים בתקציבי הביטחון, שמביאים לקיפאון בשוק הביטחוני. כדי לתמוך בצמיחה העתידית, פונות החברות לשוק המיזוגים ורכישות – שם הקופות הדשנות של החברות מאפשרת להן לבצע רכישה מהירה בעוד שאלביט וחברות אחרות בסדר הגודל שלה מתקשות לאתר חברות פוטנציאליות לרכישה.

בשנים האחרונות נאלצת אלביט להתמודד עם ירידה ברווח הגולמי של החברה. הקיצוץ בתקציבי הביטחון הביא את הצבאות הזרים לבחון היטב את ההשקעה בציוד ביטחוני. לכן, על מנת לחתור לחוזה עם לקוחות, אלביט נאלצת לאפיין את המוצר, לפתחו, לייצרו ולהדגים את המוצר במדינת הלקוח - וגם לשאת בעלויות של מיליוני דולרים על המהלכים הללו. התוצאה היא שחיקת הרווח הגולמי.

יכול להיות שאתם חוששים שהשחיקה ברווח הגולמי תביא לבסוף לשחיקה בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת ותקשה עליכם בעתיד לגייס בריבית אטרקטיבית שכזאת?

"אנחנו רואים מה קורה בעולם מבחינת מקורות המימון והדרישות להלימות ההון של הבנקים. הגענו למסקנה שחייבים להמשיך ולגוון את מקורות המימון של החברה, כך שאלו לא יהיו רק הבנקים אלא גם הגופים המוסדיים. לגבי קצב יצירת המזומנים, אנחנו מייצרים באופן עקבי כ־200 מיליון דולר כשאופן העסקים שלנו מאוד סולידי. אני לא צופה שזה ישתנה לרעה".

אז אתה מודה שהכסף לא נועד לרכישות של חברות נוספות אלא למימון הפעילות השוטפת של אלביט?

"יכול להיות שבעתיד המערכת הבנקאית תסתכל בצורה שונה על עניין המימון ולכן טוב יהיה אם כל עסק בריא יתכונן ויכין מזומנים. אם תיווצר הזדמנות לבצע רכישה, אנחנו לא רוצים להיות במצב שמקורות המימון יפריעו לנו".

תגיות