אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"האוצר נוהג בחוסר תום לב עם החוסכים" צילום: shutterstock

"האוצר נוהג בחוסר תום לב עם החוסכים"

ההכרעה בקיצוץ 10% מקצבאות קרן הפנסיה הע"ל עשויה להידחות, אך סכנת כיווץ הקצבאות של 150 אלף חוסכים בקרנות הוותיקות שהופרטו עדיין על הפרק. העמיתים ובתי ההשקעות מאשימים את האוצר בכך שאינו מוכן לסייע לקרנות - אך הוא לא מתכוון להתגמש

21.03.2012, 07:11 | מיקי פלד

הלחץ הציבורי שהופעל בימים האחרונים נגד הקיצוץ הצפוי בקצבאות של 5,000 גמלאי קרן הפנסיה הוותיקה הע"ל מתחיל לעבוד. דירקטוריון בית ההשקעות פסגות, בעליה של הקרן, הודיע אתמול (ג') כי ידחה את ההכרעה על הפחתת 5%–10% מהפנסיה של העמיתים, אם יקבל לכך אישור ממשרד האוצר. הדירקטוריון יתכנס היום לדיון בקיצוץ, שעומד על הפרק כתוצאה מגירעון שנוצר בקרן עקב שינוי הריביות לטווח ארוך בשוק ההון. בבית ההשקעות מבקשים לדחות את ההכרעה עד לקיומו של הדיון המתוכנן בנושא בבג"ץ בחודש הבא.

באוצר מסרו אתמול כי לא יוכלו להורות על הקפאה של הפחתת זכויות החוסכים, "מאחר שהקרנות חייבות לפעול בהתאם להוראות הדין וכללי החשבונאות בעולם".

בכל מקרה, קרן הע"ל אינה היחידה שמתכננת קיצוץ בקצבאות. על פי הערכות, בסוף החודש גם דירקטוריון קרן הפנסיה עתודות הוותיקה, שבה כ־7,000 גמלאים, יודיע על קיצוץ של כ־9%. בדומה להע"ל ולעתודות, קרנות ותיקות נוספות וגם חלק מקרנות הפנסיה החדשות שנפתחו לחוסכים לאחר 1995, עלולות לנקוט צעד דומה. בכל מקרה, החלטות אלה יתקבלו במהלך החודשיים הקרובים, לאחר שיסוכמו הדו"חות הכספיים של הקרנות ל־2011.

דעה הקרב על דמי הניהול היה רק ההתחלה זו לא מלחמה בין החוסכים והרגולטור לבין חברות הביטוח. יש אינטרס משותף שהחוסכים יוכלו לחיות בכבוד שאול אמסטרדמסקי, 5 תגובותלכתבה המלאה

בניגוד לקרנות הפנסיה הגירעוניות, קרנות הפנסיה הוותיקות המאוזנות, המונות כ־150 אלף עמיתים, לא הולאמו ב־2003. לקרנות אלה גם אין הסדר מיוחד עם המדינה המבטיח להן סבסוד או כרית ביטחון למקרה של תנודתיות בשווקים ובריביות, שלפיה מחשבים את התחייבויותיהן העתידיות. מסיבה זו מפנים העמיתים וחלק ממנהלי הקרנות המאוזנות אצבע מאשימה אל משרד האוצר. בסוף 2011 הגישו מנהלי קרנות הע"ל ועתודות עתירה לבג"ץ שתידון באפריל, בבקשה לחייב את האוצר להחיל גם על הקרנות המאוזנות הסדר רשת ביטחון שימנע פגיעה בזכויות החוסכים בשל תנודתיות בשווקים.

"האוצר נוהג כאן בחוסר תום לב", אמר אתמול יו"ר ועד קופת חולים לאומית ששי שדה, המנהל את מטה המאבק של עמיתי קרן הפנסיה הע"ל בקיצוץ. "הוא אחראי על המצב שעמיתי הקרנות הוותיקות המאוזנות נקלעו אליו שלא באשמתם. הוא סגר את הקרנות למצטרפים חדשים ב־1995, והוא זה שהוריד את הקצאת האג"ח המיועדות ל־30% מהנכסים במקום 70% כפי שהיה עד 2003. על אג"ח אלה הקרן מקבלת תשואה של 5.57% לשנה, כך שאם היינו נשארים ב־70%, אולי היינו בעודף במאזן האקטוארי ולא היה צריך לעשות את הקיצוץ הזה".

במכתב שהעביר דירקטוריון פסגות לממונה על שוק ההון באוצר פרופ' עודד שריג, נטען כי אלמלא ירידת ערך הריביות לטווח ארוך מ־4% לכ־3%, כפי שאירע באחרונה לקרן הע"ל, היה עודף אקטוארי של 448 מיליון שקל לעומת גירעון של 400 מיליון שקל.

לוקחים אחריות על הפנסיה הקצבה המצומקת של הקיבוצניקים ב־62% מהקיבוצים המתחדשים - כאלו שעברו הפרטה - משולמת קצבת פנסיה חודשית הנמוכה מ־3,000 שקל; הקצבה הממוצעת בכלל הקיבוצים שנבדקו עומדת על 3,042 שקל בלבד טל ליטמן, תגובה אחתלכתבה המלאה

שדה טוען כי ישנה אפליה בין הקרנות המאוזנות לקרנות הגירעוניות. "כשהלאימו את קרנות הפנסיה הוותיקות הגירעוניות ב־2003, שילמו להן 90 מיליארד שקל כדי לאזן אותן.

בשנה שעברה החליט שר האוצר יובל שטייניץ שרק להן מגיעה כרית ביטחון. זו ממש הוספת חטא על פשע", טוען שדה. "בסדר, הריבית ירדה, אבל למה הגמלאים צריכים לסבול?".

אך לא רק החוסכים ניצבים בחזית המאבק, אלא גם האחראים על אפיקי החיסכון. דורון סט, מנהל קרן הפנסיה הוותיקה עתודות, סבור גם הוא שכרית ביטחון מצד המדינה היא הפתרון לבעיה המיידית של הקרנות. כרית כזו אמורה להבטיח כי במקרה של גירעון אקטוארי כתוצאה מריבית נמוכה, יוגדלו הכנסות הקרנות בסיוע מתוך תקציב המדינה.

באוצר לא מתרגשים מהדרישות, וטוענים כי אין שום סיבה לתת כרית ביטחון לקרנות. הם מסבירים כי הקרנות הוותיקות המאוזנות כבר מקבלות תשואה מובטחת של 5.57% על 30% מנכסיהן באמצעות אג"ח מיועדות.

 

להבטיח פנסיה בסיסית

הבעיה של קרנות הפנסיה הוותיקות היא רק תחילתה של בעיה סבוכה יותר. כספי הפנסיה של רוב העובדים בישראל מושקעים בשוק ההון וחשופים לתנודתיות קצרת הטווח בו. בנוסף, הם חשופים גם לשינויים שעוד לא קרו אלא רק נצפים באופק, לאור אופי החישוב של הנכסים וההתחייבויות בקרנות הפנסיה. במקרה של חשש למצב שבו ההתחייבויות העתידיות גדולות מהנכסים העתידיים - תקנון הקרן מחייב אותה לבצע איזון אקטוארי שמביא לקיצוץ בזכויות החוסכים.

לאור החיתוכים הצפויים כעת בכספי החוסכים בקרנות המאוזנות, לא מן הנמנע כי בסופו של דבר האוצר יצטרך למצוא פתרון בדמות כרית ביטחון זו או אחרת, שתגן מפני תנודתיות.

על כל פנים, גורמים בתחום הפנסיה סבורים כי בטווח הארוך יש לעשות שינוי רדיקלי יותר. "לחוסך היום אין ודאות לגבי הכסף שיקבל בפרישה. אפשר לייצר ודאות מסוימת לפנסיונרים עם פנסיה בסיסית מובטחת, אם ישירות מטעם המדינה ואם באמצעות קרנות הפנסיה", אמר אתמול ראש אגף הפנסיה בהסתדרות לשעבר עמי כהן. לדבריו, "האוצר יכול לקבוע שעמיתים מבוגרים יקבלו 100% אג"ח מיועדות ולא רק 30%. כך, עובד שנמצא לקראת פרישה יידע שהכסף שלו בטוח".

אין פתרון קל

האמת היא שלבעיות הנוכחיות אין פתרון קל. באוצר משוכנעים כי בחיסכון ארוך טווח נכון יותר לכסף לשכב בבורסה ולהיות מנוהל על ידי מנהלי כספים. עם זאת, גם להם אין תשובה למצב שבו מצויים 150 אלף העמיתים כעת. הפנסיה שלהם תקוצץ דרמטית לא כי הכספים הלכו להשקעות ספקולטיביות, אלא פשוט כי "סביבת הריבית" השתנתה.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
יש פה כל כך הרבה מסכנים
שמלבד העובדה שהם מסכנים כי משחקים להם בכסף, מסכנים להם את העתיד ומקצצים להם מרווחים שהם עבדו קשה עבורם, הם גם לא מבינים מילה וחצי מילה ממה שכתוב... ממליץ לאותם אנשים לחפש בגוגל קצת מידע לגבי זה, אחד האתרים שאני יודע שמסביר את זה בצורה מובנת וידידותית למשתמש מה שנקרא הוא INBEST.. חפשו אותו, לא יכול להזיק. ולגבי תוכן הכתבה, המחאה החברתית הולכת לשבת להם על הזנב.. כאילו לא השגנו כלום מהקיץ.
ariel  |  21.03.12
21.
קרן פנסיה - ממשלתית
למה לא להפקיד את כל כספי הפנסיה בתוכנית ממשלתית מיוחדת של האוצר (משהוא כמו הביטוח הלאומי 2 ) עם התחייבות ל 4% ריבית שנתית על כל ההפקדות. הרי לביטוח הלאומי יש תיק לכל אזרח. למה לתת לטייקונים ואלפי מאכרים אחרים לשחק ולהינות מכספים של שכירים שחוסכים. הרי כולם יוMאים מופסדים ומרומים מהמערכת הנוכחית' שמפרנסת ללא הצדקה אלפי פקידים במשרדים מפוארים שמבזבזים את כספינו ללא שום בושה
יואב , צפון  |  21.03.12
לכל התגובות