אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על דמי הניהול היה רק ההתחלה צילום: אוראל כהן

הקרב על דמי הניהול היה רק ההתחלה

זו לא מלחמה בין החוסכים והרגולטור לבין חברות הביטוח. יש אינטרס משותף שהחוסכים יוכלו לחיות בכבוד

21.03.2012, 07:09 | שאול אמסטרדמסקי

"מרבית הפנסיונרים מקבלים כיום קצבה מקרנות הפנסיה הוותיקות ופנסיה תקציבית, כך שבנקודת הזמן הזו עדיין לא מרגישים את הפצצה הפנסיונית, אבל בעוד 20–30 שנה - כשרוב הפנסיונרים יהיו כאלה שכבר חסכו בקרנות החדשות - אנחנו צפויים להרגיש אותה. המדינה מבינה שיש בעיה".

על הציטוט המפחיד הזה אחראי לא פחות מאשר סגן הממונה על שוק ההון רג'ואן גרייב. בראיון ל"כלכליסט" בנובמבר 2011 הוא הודה שבאוצר יודעים שיום יבוא, לא בעוד זמן רב, והבעיה תתעורר: לאנשים לא יהיה מספיק כסף כשהם יגיעו לגיל הפנסיה, אף שהם חסכו כל חייהם.

אלא שלפי התפיסה באוצר, האחריות לטיפול בבעיה היא ככל הנראה של החוסכים ולאו דווקא של המדינה. לגרייב יש אפילו תירוץ: ישראל לא לבד. "זו מגמה עולמית", הוא אומר, "העברת האחריות לאזרח נעשית באמצעות כל הכלים והתמריצים הנדרשים, ויש כאן מסר חשוב מאוד".

בדבר אחד גרייב צודק: יש כאן מסר חשוב מאוד. אנחנו לא יכולים לחכות לרגולטור שיעזור לנו להבטיח לעצמנו עתיד. האחריות היא עלינו. אנחנו גם לא יכולים להטיל יהבנו על הגופים שמנהלים את החסכונות שיהיו הוגנים ויגבו מאיתנו דמי ניהול לא מופרזים. האחריות היא בידיים שלנו, והגיע הזמן שנפעיל אותה. הצרה היא שמדובר בעסק מסובך.

רג רג'ואן גרייב | צילום: דימיטרי שבצ'נקו רג

השלב הראשון הוא להתעורר, להבין שיש בעיה, גם אם נרגיש אותה רק בעוד עשרות שנים. סקר "כלכליסט" מינואר 2012 העלה כי כ־25% מהחוסכים סבורים שהפנסיה שלהם תהיה גבוהה מ־6,000 שקל בחודש. המציאות רחוקה לחלוטין מהפנטזיה הזו. על פי מקור במערכת הביטוח, הפנסיה החודשית הממוצעת עומדת על 3,800 שקל בלבד, ובעתיד עלולה להתכווץ ל־2,000 שקל.

הסיבות לכך מגוונות. ישנם דברים שאינם בשליטתנו, כמו התארכות תוחלת החיים. אולם ישנם גם גורמים אחרים, כמו דמי הניהול ושחיקת הפנסיה על ידי חברות הביטוח בגלל גורמים חיצוניים כמו סביבת הריבית. כך או כך, זו לא אמורה להיות מלחמה של החוסכים נגד חברות הביטוח או של הרגולטור נגד בתי ההשקעות. זהו אינטרס משותף לכולם שלחוסכים תהיה אפשרות לחיות בכבוד.

אחרי שנבין שהמספרים האלה משקפים את העתיד שלנו, ושפתרונות כמו לחסוך 20% מהמשכורת אינם מציאותיים - נבין שדרושה פעולה. כשמספיק אנשים יתעוררו, הלחץ יגבר והשינוי יגיע. עובדה, זה עבד בדמי הניהול (כפי שניתן לראות בעמ' 6), וכעת אפשר לעבור לזירות אחרות של הפנסיה - ולקחת עליה אחריות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
דווקא מסכים עם חלק מהכתבה,
בד"כ אני קורא פה כתבות שמקוממות אותי ומרגיזות אותי ביותר. אבל השורה התחתונה של רוב העם היא שאנחנו רוצים לחיות בכבוד. גם לנו מגיע עתיד, עתיד טוב יותר, ומגיע לנו להרוויח מהכסף שלנו קצת מעבר לתשואות נמוכות שגרתיות. מציע לחפש אתרי השקעות כמו inbest כדי לעשות עם הכסף שלכם קצת יותר ממה שמנהלי תיק ההשקעות שלכם מרשים לעצמם ואולי גם להרוויח ככה יותר טוב.
דני  |  21.03.12
2.
כל הכבוד על העלאת הנושא - אל תפסיק. אני מנסה להסביר את הבעיה למכריי שוב ושוב....
אבל אנשים מעדיפים להדחיק את הבעיה. כנראה זה הטבע האנושי. לכן, אי אפשר לסמוך על הציבור שפתאום יתחיל לתכנן את הפנסיה שלו בתבונה. הממשלה חייבת לוודא שתכניות הפנסיה הקיימות יאפשרו לאנשים להתקיים בכבוד בעתיד. דבר ראשון: הגבלה חמורה על דמי הניהול. דבר שני: מספר תוכניות מוגבל וברור. היום רוב האנשים הולכים לאיבוד בין כל האפשרויות כאילו זה סינית. אגב: צמצום מס' התוכניות גם יצמצם את עלויות הניהול וייאפשר הפחתת דמי ניהול נוספת. דבר שלישי: חיוב חברות הביטוח לתת תחזית פנסיה אמיתית למקרה של פרישה בגיל 67 , 57 ו 47. למשל בדוחות שלי יש תחזית פנסיה לגיל 70 !!! מה אני אמור לעשות עם המידע הזה. דבר רביעי: לתת אפשרות לאדם להוסיף כספים לפנסיה במידה וירצה תוך הטבות של המדינה (פטור ממס למשל). אנשים אוהבים מתנות - שיבטיחו אפילו טוסטר לכל מי שוסיף כסף לחשבון הפנסיה שלו. דבר חמישי: לחייב כל סכום שמעביד כלשהו מעביר לעובד כלשהו בהפרשה לפנסיה, בדיוק כמו שלוקחים מע"מ. אפילו עבודה זמנית של 4 שעות. אי הפרשה לפנסיה תהיה עבירה חמורה מאוד. בטוח שיש עוד 100 דברים שאפשר לעשות....שמישהו רק יעשה.
גיל ג , חולון  |  21.03.12
1.
אינטרס משותף ??????????????
הצחקת אותו. האינטרס של מנהלי הקופות והטייקונים, לא כולל את מקבלי הקצבאות העתידיים. מבחינתם, כל אותם מבוטחים הם לא יותר מצינור לאיסוף הכסף של כלל האזרחים לתוך כיסם הפרטי. אם אחרכך אותם חוסכים יישארו בלי כלום - זו לא הבעייה של מנהלי הקופות. זו תהייה בעייה של המדינה, בעוד הטייקונים, כבר מזמן יהיו במקומות אחרים.
21.03.12