אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ח"כ שטרית לא מוותר: הגיש שוב הצעה להגבלת שכר הטרחה בעסקאות נדל"ן צילום: עטא עוויסאת

ח"כ שטרית לא מוותר: הגיש שוב הצעה להגבלת שכר הטרחה בעסקאות נדל"ן

לאחר שהצעת חוק קודמת שהגיש שטרית הוסרה מסדר היום, הוא הגיש לכנסת נוסח חדש שלה. ההצעה קובעת כעת כי עורכי דין יוכלו לגבות רק עד 5,000 שקל מרוכשי דירות חדשות. עו"ד אפי נוה: "זה ייטיב בעיקר עם העשירים"

21.03.2012, 08:55 | ענת רואה

ח"כ מאיר שטרית (קדימה) נחוש להיאבק בשכר הטרחה שגובים עורכי דין מרוכשי דירות חדשות: כחודש לאחר שהצעת חוק קודמת שהגיש בנושא הוסרה מסדר היום של הכנסת, שב שטרית והגיש הצעה חדשה, הפעם בתמיכת חברי כנסת מהקואליציה: כרמל שאמה־הכהן מהליכוד ויצחק וקנין מש"ס.

לפי הצעת החוק, אף הוחמרה הגזירה כלפי עורכי הדין, שכן נקבע בה כי שכר הטרחה שיוכלו לגבות יעמוד על 0.5% ממחיר הדירה או 5,000 שקל - לפי הנמוך מביניהם. זאת, לעומת ההצעה המקורית שבה הוגבל שכר הטרחה ל־0.5% בלבד. המשמעות: בדירה שעלותה מיליון שקל יעמוד שכר הטרחה על 0.5%, אך ככל שמחיר הדירה יהיה גבוה יותר יקטן שיעורו, מה שייטיב עם רוכשי דירות יקרות.

"לשכר הטרחה הגבוה כיום אין שום הצדקה"

בדברי ההסבר להצעה שהוגשה שלשום לכנסת נכתב כי חברות קבלניות גובות סכומי עתק מרוכשי דירות "עבור שירותים משפטיים, כביכול", וחברות הבנייה משתמשות בגביית הסכומים ככלי לתשלום עבור כלל השירותים המשפטיים שהן מקבלות. מההצעה עולה כי החברות נוהגות לגבות 1.5%–2.5% ממחיר הדירה עבור שכר טרחה המיועד לעורכי דין, אף ש"לגבייה זו אין שום הצדקה עניינית".

בלשכת עורכי הדין סערו אתמול הרוחות כתוצאה מהגשתה החוזרת של ההצעה. עורכי הדין אמיר חן ואברהם ללום, יושבי הראש המשותפים של ועדת המקרקעין בלשכה, אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי "קביעה שרירותית של שכ"ט, בהתעלם מהיקף העבודה האדיר המושקע על ידי עורכי דין בליווי של פרויקט טיפוסי, הנו אקט פופוליסטי וחסר כל היגיון".

חן. "אקט חסר כל היגיון", צילום: אוראל כהן חן. "אקט חסר כל היגיון" | צילום: אוראל כהן חן. "אקט חסר כל היגיון", צילום: אוראל כהן

לדבריהם, הצעת החוק לא תוזיל את מחירי הדיור, אלא להפך. הסיבה: הקבלנים יגלגלו את רכיב ההוצאות המשפטיות על רוכשי הדירות באמצעות העלאת מחיר הדירה, ובעקבות זאת יעלה גם נטל המס על הדירה: "כיום נטל המס על רוכשי הדירות מהווה כ־50% ממחיר דירה בישראל. אם אכן מבקש המחוקק להביא להפחתה בנטל על רוכשי הדירות טוב יעשה אם יטפל, בראש ובראשונה, בנטל המס הכבד".

יו"ר ועד מחוז ת"א בלשכה עו"ד אפי נוה הגיב אף הוא להצעה והגדיר אותה כ"שערורייה פופוליסטית שמקורה בשנת הבחירות שבפתח. שוב נטפלים אל עורכי דין, ואני לא מבין איך ייתכן שאף אחד לא מטפל בשכר השערורייתי של המתווכים, שלעתים לא יוצאים מהמשרד וגובים בלי בושה 2% ויותר מזה. לעומתם, עורך הדין הוא זה שנושא במלוא האחריות המשפטית לעסקה, וצריך לשאת בביטוח אחריות מקצועית יקר".

נוה מתקשה להבין "איך אפשר לצפות מעו"ד שיבצע את כל הבדיקות הנדרשות ביחס לנכס תמורת 5,000 שקל לכל היותר? מי שבעצם מרוויח יהיו בעלי הממון שרוכשים דירות גג או פנטהאוז במיליוני שקלים. שטרית מסייע לעשירים להתעשר יותר".

הלשכה טרם החליטה אילו צעדים תנקוט

החלטת שטרית להגיש מחדש את הצעת החוק הצליחה להפתיע את בכירי לשכת עורכי הדין, שכבר היו בטוחים כי הצליחו לסכל את המהלך בפעם הקודמת. בינתיים קשה לדעת מה יעלה בגורל הצעת החוק, כאשר בלשכה טרם החליטו אילו צעדים לנקוט נגדה. לפני חודש, כשהוחלט להסיר את ההצעה מסדר היום, הצביעו 21 חברי כנסת בעדה לעומת 27 שהתנגדו לה.

תגיות