אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: גוגל קונה את החברה - ומוותרת על המהנדסים צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: גוגל קונה את החברה - ומוותרת על המהנדסים

שינוי גישה בענקית הרשת? החברה שתמיד העדיפה הנדסה על עיצוב רכשה את מילק של קווין רוז, והשאירה אצלה רק את המעצבים. וגם: הסוללה של האייפד החדש מתקשה לסחוב וחשבון היוטיוב המזויף של אסד

21.03.2012, 14:09 | יוסי גורביץ

מהנדס? אתה לא נחוץ בגוגל

  

גוגל היתה ידועה בעשור האחרון כחברה שנשלטת על ידי מהנדסים למען מהנדסים. חלק ניכר מהפרויקטים שלה קרסו בלהבות משום שלחברה לא היתה בקרה ראויה מצד אנשים שאינם מהנדסים – כלומר, סתם גולשים מהשורה. המקרה הבולט ביותר היה... נו, איך קראו לו, השטות החברתית שלה לפני גוגל+, ההוא עם שערוריית הפרטיות הענקית... אה, כן! גוגל באזז. במקרה ההוא, גוגל הודתה רשמית שהמוצר לא נבחן מספיק על ידי אנשים רגילים.

גם חוסר העניין שלה בעיצוב היה חלק מהאתוס: מעצב מוביל עזב את החברה ביאוש, אחרי שהתברר לו שבגוגל מעדיפים לבחור את גוון הכחול בעמוד שלהם על ידי אלגוריתם. אבל עכשיו הדברים מתחילים להשתנות.

גוגל קנתה לאחרונה את מילק, המיזם של קווין רוז. לאחרון יש מעמד מיוחד בעמק הסיליקון: הוא ייסד את שירות דירוג החדשות Digg והפך במהירות לאגדת רשת - למרות הפספוס הגדול מצדו כשלא מכר בזמן את השירות. תוך זמן מה הפך רוז לאורים ותומים, מי שמחובר לכולם ויודע להדליף – בשיעור דייקנות מרשים – אילו מוצרים יוציא מי. המיזם שלו זכה, על כן, להתעניינות נרחבת.

הרכישה של מילק, שהוכיחה שרוז למד את הלקח מפרשת Digg, גררה גירוד ראשים בבלוגוספירה הטכנולוגית. למה גוגל בכל רוצה את החברה הקטנה, שעוד לא הוציאה מוצר בעל חשיבות? אבל גוגל, מדווח "הביזנס אינסיידר", רוצה ממילק משהו אחר: את יכולות העיצוב המוכחות של הצוות שלה. היא שכרה את אנשי העיצוב בחברה הכולל את רוז, אבל אמרה בנימוס למהנדסים של מילק שאין בהם צורך, יש לה די והותר מהנדסים משלה.

משרדי גוגל בפיטסבורג. עד כה החברה התמקדה בעיקר בעיצוב שלהם משרדי גוגל בפיטסבורג. עד כה החברה התמקדה בעיקר בעיצוב שלהם משרדי גוגל בפיטסבורג. עד כה החברה התמקדה בעיקר בעיצוב שלהם

רוז והמעצבים האחרים הועברו לצוות אנדרואיד. לא ברור על מה הם יעבדו, אבל בהתחשב בכך שיש יותר מדי סימנים שגוגל עומדת להשיק טאבלט משלה, ובהתחשב בכך שאפל השיקה לפני כמה שניות את האייפד 3 (אין לי כוח לקרוא לו "החדש"), מותר לנחש שהם יהיו מעורבים בפרויקט הזה כדי לתת לו מגע ייחודי.

ואגב האייפד 3...

אייפד יקר, למה אתה לא נטען?

 

אם גוגל סובלת מבעיה של הנדסה-מעל-עיצוב, אפל סובלת מהבעיה ההפוכה: מוצרים מעוצבים עד כדי ליקוק, שלא בנויים טוב מספיק מתוך החלטה מודעת שהלקוח יצטרך להחליף אותם תוך שנה. המקרים הידועים ביותר הם שורת הזיקוקים של אפל מדגם האייפוד (התלקחות ספונטנית היתה תופעה מוכרת גם באייפונים מוקדמים), והאייפון 4 עם בעיית הקליטה ("אתה לא מחזיק אותו נכון") שלו.

האויפד החדש יצא לשוק, כולם גמרו את ההלל על העיצוב והמסך שלו, ואז כל מיני אנשים שמו לב שהגרוטאה לא רק סובלת מהתחממות עצבנית - אלא גם מתקשה להיטען מחדש. אתה יכול לחבר את המטען של האייפד, או לחבר אותו באמצעות USB לגרוטאה אחרת, אבל צרכנים מתלוננים על בעיות טעינה חמורות. למה?

ובכן, נראה שאפל ציידה את המכשיר החדש בסוללה שגדולה ב-70% יותר מהסוללה של המכשיר הקודם, מה שהגיוני בהתחשב בכך שהצג החדש והדנדש דורש הרבה יותר אנרגיה. יש רק בעיה אחת: אפל לא ציידה את הסוללה החזקה יותר במטען חזק יותר. אחד האנשים שהתלוננו על הבעיה ציין שהמקבוק אייר משתמש, עבור סוללה בעלת גודל דומה, במטען גדול פי ארבעה מזה שמגיע עם האייפד.

במקרה של האייפון 4, אחרי תביעה משפטית, אפל הסכימה לתת לכל רוכש של המכשיר כיסוי חינמי שפותר את בעיית הקליטה. אם הבעיה עם האייפד תמשך, סביר שתהיה תביעה. במקום אפל, הייתי מחלק מטען חדש עכשיו, לפני שבית משפט יכריח אותי לעשות זאת.

השקת האייפד החדש. עכשיו מגיע שלב התלונות, צילום: איי פי השקת האייפד החדש. עכשיו מגיע שלב התלונות | צילום: איי פי השקת האייפד החדש. עכשיו מגיע שלב התלונות, צילום: איי פי

אל תעקוב? זה לא נוגע לנו

ממשל אובמה הציג לפני מספר שבועות את התכנית שלו לחוק זכויות פרטיות הגולשים. שורה של חברות אינטרנט שהבינו לאן נושבת הרוח מיהרו להודיע שהן כל כך מחויבות לפרטיות, שהן מצטרפות מרצונן החופשי ליוזמת Do not track, שמאפשרת לגולש לבקש שיעזבו אותו לנפשו ולא יאספו עליו מידע. אפילו גוגל עשתה את זה. היא אמנם צירפה בקשה נרגשת לא למנוע איסוף מידע מצד מפרסמים, כי גורל הרשת החופשית תלוי בכך (אה, כן, וגם גורל גוגל) - ובכל זאת.

יש חריגה בולטת בין החברות הללו: פייסבוק. החברה שדפקה יותר מכל חברה אחרת את מושג הפרטיות שומרת על שתיקה רועמת בנושא. זה לא שהיא לא עושה כלום, להיפך: היא מפעילה שתדלנות ושתי חברות עוכרי דין בוושינגטון כדי לקבל מה שמכונה "פרצת פייסבוק", כלומר -לדאוג שתישמר לה הזכות לעקוב אחרי גולשים באמצעות ווידג'טים, כפתורי לייק ושאר מרעין בישין. בשנה האחרונה תקציב השתדלנות של פייסבוק גדל פי ארבעה.

זה לא עזר, בינתיים, אבל פייסבוק ממשיכה להתחמק מהשתתפות ב-Do Not Track. בנובמבר 2011 היא נאלצה להסכים לפשרה עם רשות הסחר הפדרלית, הכוללת מעקב אחרי החברה במשך 20 השנים הקרובות והתחייבות שלא לבצע צעדים חודרי-פרטיות נוספים. מארק צוקרברג אמר אז לציבור שהוא מחויב "להפיכתה של פייסבוק למובילה בתחום השקיפות ושליטת המשתמשים בפרטיות", ואפילו הצליח להגיד את זה בלי להתפוצץ מצחוק.

אז יאללה, מארק. כדאי שתצטרף לאותה שורה כמו כולם. או שנצטרך להזכר שפרטיות חשובה לך כל כך, שלפני 8 שנים ניצלת את השליטה שלך בפייסבוק כדי לפרוץ למיילים של עיתן הרווארד.

אסד מחקה את יוטיוב

המוח הסורי ממציא לנו פטנטים. לא ברמה של השירות החשאי התוניסאי, שבמהלך המהפכה שם כמעט והצליח להשתלט על כל חשבונות הפייסבוק בתוניסיה, אבל דומה.

אתר שמזייף את המראה של יוטיוב, ועוסק במלחמת האזרחים בין משטר אסד ונאמניו ובין כל השאר, מתברר כעת כאתר ריגול של המשטר. האתר אוסף בחשאי את הפרטים של הגולשים אליו, ובין השאר נראה שהוא מאפשר למשטר אסד לאסוף את פרטי הכניסה לאתרי גוגל של המגיבים באתר. כך מזהיר ה-EFF האמריקאי, ארגון זכויות הגולשים הוותיק בעולם.

יוטיוב המזויף, צילום מסך: guardian.co.uk יוטיוב המזויף | צילום מסך: guardian.co.uk יוטיוב המזויף, צילום מסך: guardian.co.uk

זהו לא המקרה הראשון שבו אסד נלחם באזרחיו באמצעים דיגיטליים: ה-EFF הזהיר לפני שבוע שקישורים שנשלחים לגולשים הסורים במייל ובצ'אט מכילים קישור לדופקה, שמאפשרת למשטר להשתלט בשקט על מחשב המשתמש. המשמעות היא שבחלקים של סוריה שבה מנגנון הדיכוי האסדי עדיין מתפקד, אנשים עלולים להיחטף מבתיהם, לעבור עינויים ואף להירצח, על סמך ההלשנות של התוכנה הזדונית שהותקנה להם במחשב.

קצרצרים

פוקסקון, החברה וההתאבדויות, היא המעסיק העשירי בגודלו בעולם עם 1.2 מיליון עובדים, שמפורסמים בעיקר בזכות ייצור האייפון והאייפד של. כאן המקום לצטט את אחת מאמרותיו השגורות של מייסד פוקסקון, טרי גו: "לאנשים רעבים יש מוחות חדים במיוחד". עובדי פוקסקון ודאי היו מהנהנים, אלמלא הדבר היה דורש מאמץ ניכר מאנשים רעבים.

חייבים להודות שלמשטר הגולגלות מבייג'ינג יש חוש הומור: המשטר, שמחזיק בתואר אלוף העולם בהתקפות סייבר (רוסיה של פוטין נמצאת במקום השני), מיילל בימים האחרונים על כך שהוא סופג מספר גובר והולך של התקפות כאלה. במהלך 2011, טוען המשטר, הותקפו 10,593 אתרים סיניים. שנאמר, טול קורה מבין עיניך.

ולמחלקת הגאווה המטופשת: מסמך שמתיימר להיות פנימי התרוצץ באחת ממחלקת מיקרוסופט, והורה למנהלים השונים להפסיק לרכוש את מוצרי אפל - מחשבי מק וטאבלטי אייפד- וכן לא להכיר ברכישת מכשירים כאלה כהוצאה מוכרת. מיקרוסופט סירבה להגיב, אבל המדור נזכר בראיון שנערך בשעתו עם מלינדה גייטס ובו היא ציינה שלבית שלה ושל ביל לא נכנסים מוצרי אפל. זו תפיסה צרת מוחין: מיקרוסופט צריכה להכיר את היריב שלה כדי שתוכל להתגבר עליו. היא לא רוצה להגיע למצבה של RIM, שהמנכ"ל החדש שלה אמר לאחרונה בזעזוע קל, אחרי שניסה לראשונה את מכשירי אפל ואנדרואיד, ש"נצטרך לעשות הרבה שינויים".

סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט. זהירות, גאווה, צילום: בלומברג סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט. זהירות, גאווה | צילום: בלומברג סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט. זהירות, גאווה, צילום: בלומברג

"הניו יורק טיימס" הגיע כנראה למסקנה שניסוי חומת התשלום שלו מצליח, כי הוא מוריד את מספר המאמרים החינמיים שיכול המשתמש לראות מדי חודש מ-20 ל-10. הכניסה למאמרי "הניו יורק טיימס" עדיין תהיה חינמית אם אתה מגיע אליהם מטוויטר או פייסבוק – בניסיון להבטיח שהעיתון יישאר רלבנטי ומצוטט גם מאחורי חומת תשלום.

   

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות