אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": עשרות מיליוני שקלים לרפתנים בתמורה להורדת מחיר החלב הגולמי צילום: צביקה טישלר

בלעדי ל"כלכליסט": עשרות מיליוני שקלים לרפתנים בתמורה להורדת מחיר החלב הגולמי

שורת הסכמות בין משרדי החקלאות והאוצר תאיים על הישרדותן של כ־100 רפתות. אלו שיצליחו להתמודד יזכו למענק. השוק לגבינות קשות ייפתח ליבוא

25.03.2012, 06:59 | טל ליטמן

שינוי משמעותי בעמדת משרד החקלאות מאיים להדיר שינה מעיני הרפתנים. אחרי שעמד לצד הרפתנים בהתנגדותם למסקנות ועדת המשנה לבחינת שוק החלב - ועדת קדמי בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי - ל"כלכליסט" נודע כי משרד החקלאות הגיע לאחרונה לשורת הסכמות עם האוצר במטרה להפחית את מחיר החלב הגולמי. ההסכמות יוגשו לאישור הממשלה בסוף אפריל.

פרשנות מחטיאים את המחיר וגם את המטרה הנתונים מספרים את כל הסיפור: בשורה אמיתית לצרכנים לא תצא מהורדת מחיר המטרה של החלב נעמה סיקולר, 2 תגובותלכתבה המלאה

במוקד ההסכמות שהושגו עומד השינוי בשיטת החישוב של מחיר המטרה (המחיר שמשולם לרפתן בעבור ליטר חלב גולמי ועומד היום על 2.15 שקלים), כך שיחושב לפי הממוצע שיילקח מ־70% עד 90% מהרפתות היעילות, בפריסה של חמש שנים (כיום מחושב על פי 100% מרפתות), אולם המחיר לא יירד באופן מיידי. בנוסף, יתחייבו הרפתנים לקיצוץ של 2% נוספים ממחיר המטרה שינבע מהתייעלות, וכמו כן יפחיתו את העמלה שמשולמת כרגע למועצת החלב - מ־5 אגורות לליטר ל־4 אגורות. גורם המעורה בענף החלב אמר ל"כלכליסט" כי להערכתו, שינוי שיטת התחשיב תוביל להפחתה של 16 אגורות בתוך שמונה שנים, וכתוצאה מכך לסגירתן של כ־100 רפתות (מתוך 900), שיתקשו להתקיים תחת המחירים החדשים.

בתמורה להסכמות אלו, רפתנים שיפרשו יקבלו מענקי פרישה, ופרמיה נוספת תשולם להם עבור מכירת המכסות שלהם לרפתות אחרות. במקביל, יזכו הרפתנים שירצו להגדיל את הרפתות שבבעלותם במענקי עידוד. היקף המענקים מוערך בעשרות מיליוני שקלים וימומן על ידי משרד האוצר, כאשר בשלב זה הסכום המדויק לא נקבע באופן סופי.

משרד החקלאות הסכים גם לפתיחת שוק הגבינות הקשות ליבוא בפריסה של שמונה שנים. המתווה המקורי קבע פריסה של חמש שנים והמתווה החדש נותן לכאורה יותר זמן להתארגנות לרפתות, אך מדובר בנסיגה מהעמדה הראשונית של משרד החקלאות, שהתנגד כליל לפתיחת הענף ליצוא.

נקודה שנותרה במחלוקת הנה ביטול הפטור החקלאי מהסדר כובל שניתן למשווקי תוצרת חקלאית על פי חוק ההגבלים העסקיים. הפטור מאפשר למשווקי תוצרת חקלאית (ביניהם גם רשתות השיווק) לתאם מחירים. בעוד שהאוצר מנסה לקדם את ביטול הפטור, משרד החקלאות עומד בסירובו. ההערכות הן שהסכמות סופיות יגובשו בקרוב.

ועדת המשנה לבחינת ענף החלב הוקמה ביוני האחרון, על רקע מחאת הקוטג', בהוראת שר התמ"ת שלום שמחון. הוועדה, שהגישה את מסקנותיה ביולי, לא הצליחה עד היום להעלותן להצבעת הממשלה וזאת נוכח הלובי החקלאי והתנגדותם של משרד החקלאות, שרים וחברי כנסת מהליכוד, ישראל ביתנו ומש"ס.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "הנושא בדיונים וטרם התקבלו החלטות כלשהן".  

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
פקידי הממשלה דואגים למקום עבודתם הבא - והם יודעים שזו לא תהיה הרפת
אם אתה פקיד ואתה יודע שאתה תרצה לעבוד במקום עם שכר גבוה, מה תעשה כשאתה צריך להוריד מחיר מוצר ציבורי ? תתמודד עם התאגידים הגדולים או עם היצרנים הקטנים ? שאלה קשה ! התשובה ברורה - למרות שב-5 השנים האחרונות, מחיר המטרה ירד ועלה וירד - מחירי המוצרים הסופיים רק עלו. אין קשר בין מחיר המטרה ליצרן החלב לבין מחירי המוצרים הסופיים. והממשלה יודעת את זה !!! ובכל זאת - הנה היא מנסה להוריד עוד קצת את מחיר המטרה, כמו המשל הישן על הגמל שלמד לא לאכול. מחירי החלב בכל העולם עולים. אבל הפקידים לא באמת דואגים לשאלה האם יהיה מגזר חלב יצרני בישראל גם ב-2020. מה שמעניין אותם זה מקום העבודה הבא שלהם. אז מה אם הייבוא לא יהיה רלוונטי כשבגלל סין יהיה יקר לייבא חלב לישראל ? בעיה שלהם ? להם הרי יהיה מספיק כסף לשלם על חלב גם כשהוא יתייקר. והשכבות החלשות ? יודעים בדיוק כמה הם שמים עליהן. ברגע שיש משבר כלכלי, מאיפה מקצצים קודם כל ? ישר מקצבאות הזקנה.
דן , תל אביב  |  25.03.12
20.
למה לפגוע דווקא ברפתנים שהם החוליה החלשה
הרפתנים אינם אשמים ביוקר מוצרי החלב במשק. מחיר המטרה שמשולם להם כלל כמעט ולא עולה ולעיתים אף יורד ,על אף שמחיר המזון עולה. ולעומת זאת מחירי מוצרי החלב עולים ,אז מי אשם בהתייקרות ,אם לא רשתות השיווק שמעוניינות לגזור עלינו קופון. וכן מרבית הרפתנים אכן קמים בשעה 4 ,5 בבוקר לעבודה וזה לא נכון שכולם מעסיקים תאלינדים. וגם אם כן הרפתנים עובדים איתם ביחד. כמו כן מרבית הרפתות בישראל די יעילות ,אשר הקיעו מליונים ברפורמת איכות הסביבה עפ"י חוק. וכל הורדה במחיר המטרה הינה שחיקה אדירה בפרנסת הרפתן שגם ככה איננו מרוויח מי יודע מה ועובד סביב השעון . אנא אל תפגעו בחוליה החלשה בשרשרת=הרפתנים. האשמים ביוקר מוצרי החלב לפניכם=רשתות השיווק.
אבישי , צפון  |  25.03.12
19.
הבנות בבלת
קודם לכול צריך להוריד קצת מהמיסים והמעמ על מוצרי המזון הבסיסיים כמו חלב לחם ביצים אח״כ לטפל בשיווק ובמחלבות הגדולות ואם אתם רוצים ללמוד איך עושים את זה תבואו ללמוד מהרפתנים הם בדיוק עכשיו מראים לעולם מה זה קידמה והתייעלות אנחנו בונים את הארץ מקיימים את החקלאות ולא ניתן לאף אחד אבל לאף אחד להרוס אותה איבדנו יותר מידי חברים במלחמות על גבולותיה וצביונה של המדינה. בשביל שכמה פוליטיקאים ופקידונים ינסו להציג אותנו הרפתנים המתישבים מלח הארץ כסח נים קטנים אנחנו מייצרים את המזון של המדינה. בבקשה להתייחס. בכבוד!!!
שמשון , רמת הגולן  |  25.03.12
18.
את מחיר המטרה לא צריך להעלות ולא להוריד אלא לבטל!
שכל רפתן ייצר כמה חלב שרוצה וימכור במחיר הכי גבוה שיוכל להשיג. ושכל יבואן ייבא כמה חלב שרוצה. התחרות צריכה לקבוע את המחיר - לא הרשויות והפוליטיקאים. 7 מליון צרכנים לא צריכים להיות שבויים של 7 אלפים רפתנים (לכל היותר). אם הרפתות הישראליות יעילות או מסוגלות להתייעל - הן ישרדו. אם לא, אז לא. בשביל זה יש דמי אבטלה, ביטוח לאומי וכו'.
אלון  |  25.03.12
לכל התגובות