אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזימבבואה אוגרים דולרים בבית ומרעיבים את הבנקים צילום: בלומברג

בזימבבואה אוגרים דולרים בבית ומרעיבים את הבנקים

3 שנים לאחר שהממשלה נאלצה לוותר על המטבע המקומי לטובת הדולר האמריקאי, התושבים עדיין מסרבים לתת אמון בבנקים

26.03.2012, 23:39 | סוכנויות הידיעות

הבנקים בזימבבואה סובלים ממחסור קריטי במזומנים מפני שהתושבים מתעקשים להשאיר את השטרות בבית, כחלק מטראומת ההיפר־אינפלציה שהגיעה לשיאה ב־2008, אז כיכר לחם עלתה טריליון דולר זימבבואי.

על פי דיווח "הוול סטריט ג'ורנל", כלכלת זימבבואה דווקא גדלה כיום, בעיקר בזכות החלטת הממשלה ב־2009 לזנוח את המטבע המקומי לטובת הדולר האמריקאי. המהלך אמנם בלם את האינפלציה והאט את בריחת המשקיעים, אולם חוסר האמון של התושבים במערכת הבנקאית הפך את זימבבואה לאומה של אגרנים.

שטרות הדולר האמריקאי המלוכלכים שעוברים מיד ליד ברחובות הבירה - רבים מהם שטרות של 2 דולרים, שהאחרון בהם הודפס בארה"ב ב־2006 - הם עדות לעוצמתה של כלכלת המזומנים המקומית שעוקפת את הבנקים. התושבים, שההיפר־אינפלציה רוקנה מערך את הכנסתם הזעומה, לא מוכנים להסתכן שוב.

על פי איגוד הבנקאים של זימבבואה, היקף הפיקדונות בבנקים אמנם התאושש מעט ב־2011 - 3.3 מיליארד דולר לעומת 1.25 מיליארד דולר ב־2009 - אולם התושבים מחזיקים מחוץ לבנקים אפילו יותר מכך, כ־3.5 מיליארד דולר.

הבנק המרכזי של זימבבואה שבר בשנים האחרונות שיא חדש של חוסר תפקוד: בעשור האחרון הוא הלווה 1.5 מיליארד דולר לצורך פרויקטים בזבזניים שטיפחה ממשלתו של הנשיא רוברט מוגאבה, ולכן הוא חייב כיום 1.1 מיליארד דולר. אולם אין ביכולתו לפרוע את החוב מאחר שהממשלה טרם החזירה את הכסף שלוותה.

למעשה, הבנק המרכזי לא יכול כיום למלא את תפקידו המסורתי כמלווה של המוצא האחרון. בנוסף, מי שכיהן כנגיד הבנק המרכזי ב־2003 מואשם במעילה בהיקף מאות מיליוני דולרים. הבעיות הללו חונקות את המערכת הפיננסית, ומונעות מהבנקים את הנזילות הדרושה למתן הלוואות לבתי עסק, דווקא בתקופה שבה ההערכות הרשמיות הן ש־90% מהתושבים בגילי העבודה אינם מועסקים.

תגיות