אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה הבופאלו לא תוקף בחזרה?

למה הבופאלו לא תוקף בחזרה?

האבולוציה לא מפחדת ממוות. להפך, מוות הוא הדלק שלה. היא משתמשת בטורפים כדי לחסל את החלשים, וזה הרי חלק חשוב בסיפור הזה, של ברירה טבעית

29.03.2012, 10:25 | בלדד השוחי
למה הבופאלו לא תוקף בחזרה?

אם יש 1,000 תאואים בעדר, ורק 20 אריות רודפים אחריהם, למה התאואים לא מסתובבים, מסתערים על האריות, דורסים ומחסלים אותם?

תודה, אוהד

אוהד היקר,

דווקא קורים מקרים. לפעמים התאו מסתובב ומנסה להסביר לאריה שהוא רץ אחרי הג'מוס הלא נכון. וכשגוש שרירים באורך של שלושה מטרים ובמשקל של כמעט טונה מפנה את הקרניים האימתניות שלו אליך, אפילו לב של אריה מחסיר פעימה. ולפעמים התאו נלחם ומנצח. לפעמים הוא מגרש את האריה ולפעמים אף קוטל אותו. מקרים קורים.

נכון, האריה לא פראייר. יש לו שיניים, וציפורניים, וגם בשבילו זה עניין של חיים או מוות. מוות ברעב. אם הוא לא יסתער על התאו, מאיפה הוא ישלם את החוב במכולת? אך כל זה אמור רק על תאו בודד. קשה לדמיין אריה מספיק רעב כדי להיכנס ראש בראש עם עדר שלם. עדיף כבר לאכול דשא.

אם עדר שלם של תאואים יקבל פתאום שכל ויתחיל לדרוס את כל מי שמנסה לטרוף אותו, יכול מאד להיות שהטורפים בסביבה ילמדו לקח ויניחו לעדר לנפשו. ואם אני הייתי תאו הייתי אומר שזה לכל הפחות שווה ניסיון. אבל איכשהו, המקרים שבהם התאואים משיבים מלחמה שערה נשארים היוצאים מן הכלל. התאו מתנהג כמו תאו והאריה מתנהג כמו אריה.

התאו מתנהג כמו תאו והאריה מתנהג כמו אריה התאו מתנהג כמו תאו והאריה מתנהג כמו אריה התאו מתנהג כמו תאו והאריה מתנהג כמו אריה

את הסיבה להתנהגות הזו לא תמצא אצל התאו, אלא אצל מי שנתן לתאו את האופי שלו: האבולוציה. הרבה מאד אנשים, לתומם, מסתכלים על האבולוציה כעל מין דוד נחמד וחזק שעוזר לנו להשיג דברים, אך למעשה לדוד הזה יש אינטרסים משלו. והם לא תמיד חופפים את האינטרסים של הפרט הבודד.

האבולוציה היא זו שנתנה לתאו אופי של פרה. היא לא באה לפה כדי ללמד את האריות לקח ובטח שלא מפריע לה אם פה ושם נופל איזה תאו. הטורפים, מבחינתה, אינם בעיה שיש להתגבר עליה אלא נתון חיצוני שאליו יש להסתגל. קצב ההתרבות של התאו מאוזן מול מספר הטורפים, ואם התאואים יצליחו להיפטר מ"בעיית" האריות הם יסבלו מהתפוצצות אוכלוסין שתכלה את מקורות המזון.

כשהאריות יוצאים לציד, הם מחסלים תאו או שניים מתוך עדר עצום, אבל דילול מקורות המזון מסכן את העדר כולו. לא בכדי המדענים מדברים על "איזון אקולוגי". זה לא חייב להיות נחמד, זה לא מוכרח להיות נעים, זה רק צריך להיות מאוזן.

האבולוציה לא מפחדת ממוות. להפך, מוות הוא הדלק שלה. כדי שהגזע ימשיך להתפתח כל דור חייב לפנות את הזירה לדור הבא, המשוכלל יותר. ובהתאם, האבולוציה אינה מסתפקת בהסתגלות לטורפים, היא מנצלת אותם. היא משתמשת בהם כדי לחסל את החלשים - וזה הרי חלק מאד חשוב בכל הסיפור הזה של "ברירה טבעית".

האריות הם הבוררים של התאו. הם אבן המשחזת שעליה התאו מתפתח. וגם בהם אין מה לקנא. יש להם בוררים משלהם ויש להם צרות משלהם. והם חיים בפחד מתמיד מהיום שבו התאואים יקבלו את הסעיף.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

43 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

42.
ההסבר הוא באבולוציה של יחידים
האבולוציה עובדת ברמת הפרט ולא הקבוצה. לכן לעדר אולי ישתלם לתקוף אריות, אבל לבופלו הבודד ישתלם שמישהו אחר יסתכן במקומו, או שהאריה יטרוף פרט אחר. שיתוף פעולה יתקיים רק כאשר הרבה כמה פרטים יוכלו להשיג יעד שרידתי ע"י שיתוף פעולה, וזה לא. המקרה. להתראות בהילולת האדמור מדוקינס שליטא!!!
איתי  |  22.10.12
40.
ל-37.
הטיעון הראשון והשני לא סותרים את רעיון הברירה הטבעית. ולגבי הטיעון השלישי- נשמע שאתה יוצא מהנחה שעגל (לדוגמא) בעל DNA עם פוטנציאל שנטרף הינה סתירה למשהו- כאילו שרק העגל נמדד פה; כלמעשה- האימא נמדדת פה מבחינה אבולציונית- אימא שתפקיר את הגור שלה- לא תצליח במבחן האבולוציה כי הגנים לא עברו- היא לא עמדה במשימה להגן על הגור. ולגבי הפרטים הזקנים שנטרפים- למעשה להגיע לזקנה זו גם סוג של הצלחה- לך תדע כמה הוא הספיק להעביר את הגנים שלו לעתיד.
בקטנה, מה קרה?  |  06.04.12
39.
הסתערות זאת לא טקטיקה טובה בהכרח לבופאלו
לכל טקטיקה יש נקודת תורפה. אם הבופאלו היו מאמצים הסתערות האריות היו מאמצים טקטיקה נוגדת עם הזמן. זה מזכיר לי שבצבא אמרו לי להסתער(בטירונות) ותמיד פיקפקתי ברעיון הזה ברמה הטקטית. אולי המטרה העיקרית שלו זה לגרום לחייל לנטוש את רעיון ההישרדות האישית מעבר למובן מאליו(נטיעת פחד באויב).
אלדד  |  04.04.12
לכל התגובות