אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הסדרנות העצמית נשארת על המדף צילום: יובל חן

בלעדי ל"כלכליסט": הסדרנות העצמית נשארת על המדף

הממונה על הגבלים אמנם ביטל את הצו שאפשר לספקים לסדר בעצמם את התוצרת ברשתות, אבל ספקים ורשתות ביקשו ממנו ארכת "הסתגלות" עד ינואר 2013

29.03.2012, 07:00 | טל ליטמן

בתחילת השנה הודיע הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה כי לא יאריך את הצו שאפשר לספקי המזון הגדולים לסדר בעצמם את התוצרת ברשתות. הצו פג בסוף פברואר, וכעת נודע ל"כלכליסט" כי שורה של גופים פנו בנפרד לממונה כדי לקבל ארכה עד ינואר 2013 לצורך התארגנות למצב החדש. מדובר ברשתות שופרסל ומגה; ובספקיות תנובה, יפאורה תבורי, שטראוס גרופ, החברה המרכזית לייצור משקאות ויוניליוור.

רשות ההגבלים טרם החליטה כיצד תשיב לבקשות. גורמים ברשות העריכו כי החלטות צפויות להתקבל בשבועות הקרובים. עד אז, הרשות לא תנקוט אמצעי אכיפה כנגד הסדרנות ברשתות.

משמעות החלטתו של גילה היא שמגה ושופרסל ייאלצו לסדר בעצמן את הסחורה, אלא אם כן הממונה יעניק פטור ספציפי. במצב הנוכחי, הספקים הגדולים מעסיקים סדרנים מטעמם בסידור מוצריהם על המדף (שופרסל עברה לסדרנות עצמית ב־2010, למעט בקטגוריות המשקאות הקלים והחלב). סידור המדפים מעניק לספקים הגדולים יתרון גדול על פני הקטנים, ולפעמים גם מול רשתות השיווק. לא אחת התגלה כי סדרנים של חברות גדולות השתלטו על שטחי מדף שהיו שמורים לספקים קטנים.

לדברי מקורב לאחת החברות, מעבר מיידי לסדרנות עצמית יוביל לכאוס ברשתות השיווק ולפיטוריהם של אלפי סדרנים. "נהיה מופתעים מאוד אם הממונה לא יאשר את בקשתנו", אמר.

סניף מגה תלפיות, צילום: חיים צח סניף מגה תלפיות | צילום: חיים צח סניף מגה תלפיות, צילום: חיים צח

סוגיית הסדרנות החלה בינואר 2005: הממונה על הגבלים עסקיים אז, דרור שטרום, קבע כי הסדרי הסדרנות בין הספקים הגדולים לרשתות השיווק עלולים להיחשב כהסדרים כובלים, לנוכח החשש כי אלה יפגעו בתחרות מול הספקים הקטנים — שאינם מפעילים סדרנים ברשתות. לאחר שהספקים חלקו על דעת הממונה, אישר בית הדין להגבלים עסקיים באוגוסט 2006 צו מוסכם בין הרשות לבין 13 ספקיות מזון ובהן אסם, החברה המרכזית, תנובה, שטראוס ויוניליוור, שלפיו הממונה לא ינקוט צעדי אכיפה כנגד הסדרי הסדרנות למשך שנתיים וחצי, וזאת בכפוף למגבלות שהוסכמו בין הצדדים.

המגבלות העיקריות קבעו כי סדרנות על ידי ספקים דומיננטיים תיעשה אך ורק לפי תוכנית הפלנוגרמה (תכנון והמחשה גרפית של האופן שבו מוצבים המוצרים — ט"ל) של הרשת. בהיעדר פלנוגרמה, ייעשה הסידור בהתאם להקצאת

שטח תצוגה כפי שתקבע הרשת. עוד סוכם כי ספק דומיננטי לא יתגמל סדרן באופן העלול לפגוע מהותית בהוראות הצו. בפברואר 2009 האריך בית המשפט את תוקף ההסדר בשלוש שנים נוספות, וכאמור גילה החליט שלא להאריך את הצו פעם נוספת.

משופרסל נמסר בתגובה: "עד סוף השנה ננהל את מערך סדרנות המשקאות, ועד סוף שנה הבאה ננהל את מערך סדרנות החלב".

תנובה, יפאורה תבורי והחברה המרכזית סירבו להגיב לידיעה. יוניליוור אישרה את הגשת הבקשה לממונה.ממגה ושטראוס לא נמסרה תגובה.

תגיות