אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בא לברך ויצא מקלל צילום: בועז אופנהיים

בא לברך ויצא מקלל

הממונה על ההגבלים העסקיים העניק לחברות הסלולר הגדולות מתנה, והרע את מצבם של המתחרים החדשים

01.04.2012, 22:48 | גילעד נס

הרשות להגבלים עסקיים הודיעה היום (א') כי העניקה פטור מהסדר כובל להסכם בין מירס לפלאפון, שעל פיו תסייע האחרונה למירס לספק שירותי סלולר למנויי מירס.

כזכור, מירס וגולן טלקום זכו לפני כשנה ברשיונות להקמת רשתות סלולריות חדשות, והן עסוקות בחודשים האחרונים בהקמת אתרי סלולר ברחבי הארץ. עם זאת, החברות לא יוכלו להציע כיסוי מלא של שטחי המדינה לפחות בשנתיים הקרובות, ובמטרה למנוע עיכוב בכניסתן לשוק מאפשר להן משרד התקשורת להסתמך על חלק מתשתיות חברות הסלולר הגדולות לצורך מתן שירותים ללקוחותיהן.

עיקרון זה מכונה "נדידה פנים ארצית", ולפיו אם הקימו מירס וגולן טלקום (לחוד) אנטנות המספקות לפחות 10% כיסוי מהשטחים המיושבים בישראל, הן יכולות לאפשר ללקוחותיהן להתחבר, באזורים שבהם לא קיים כיסוי שכזה, לאנטנות של חברה סלולרית אחרת, ולהמשיך להיות מחוברים. לצורך יישום תהליך זה חתמה מירס על הסכם נדידה עם פלאפון, וגולן טלקום חתמה על הסכם עם סלקום.

Hallo נכשלה בגיוס כחלון משרד התקשורת לא יכפה על פלאפון את ההסכם עם Hallo זאת כיוון שהחברה טרם השלימה את הרכישה של המפעיל הווירטואלי סלראן, שחתם על ההסכם מול פלאפון גילעד נס, 4 תגובותלכתבה המלאה

ההסכם בין מירס לפלאפון קיבל את אישורו של הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה. עם זאת, גילה לא אישר סעיף אחד שקבע כי פלאפון תעניק ללקוחות מירס שירות כאילו היו לקוחות מועדפים שלה עצמה. סעיף זה נועד למנוע מפלאפון להפלות לרעה לקוחות של מירס ש"ירכבו" על הרשת שלה, לעומת לקוחות שלה עצמה. הרשות להגבלים פירשה סעיף זה כפוגע בתחרות, והעלתה חשש כי פלאפון תימנע מלהציע ללקוחותיה תנאים טובים יותר, כיוון שאז תידרש להעניק תנאים אלו גם ללקוחות מירס על גבי הרשת שלה. פלאפון ומירס סירבו להגיב להחלטת הרשות בכלל ולפסילת הסעיף בפרט.

אחד בפה, ואחד בחוזה

ההחלטה על הכשר שיתוף הפעולה בין מירס לפלאפון, וזה הצפוי להינתן גם לגולן טלקום וסלקום, אינה מפתיעה. אך פסילת הסעיף הפרטני היא הישג לפלאפון ומכה תדמיתית לכל המתחרות החדשות – בין אם בעלות רשת עצמאית, ובין אם וירטואליות.

הבה נחזור אחורה מספר חודשים – רמי לוי משיק את פעילות הסלולר שלו, על גבי הרשת של פלאפון. נציגיו מסבירים ללקוחות המתעניינים כי למעשה, מלבד זהות הגוף הגובה מהם תשלום, אין הבדל בין איכות השירות שתעניק פעילות הסלולר של רמי לוי, לאיכות השירות שמעניקה פלאפון. לפיכך, אם רמי לוי מציע מחיר זול יותר, הצרכן בוודאי יעדיף לבחור בו.

אלא שמספר ימים לאחר ההשקה גילו הלקוחות של רמי לוי כי הם מוגבלים במהירות הגלישה שלהם. לאור התלונות פנה לוי לפלאפון וגילה כי החוזה שעליו חתם מגביל בפירוש את המהירות. לוי הצהיר בפני העיתונאים כי יפתח מחדש את ההסכם עם פלאפון, ושיפר את מהירות הגלישה של לקוחותיו, אך הנזק התדמיתי כבר נעשה – פלאפון הוכיחה כי היא בעלת הבית על הרשת שלה.

קפיצה נוספת בזמן לשבוע שעבר – Hallo, המפעילה הווירטואלית שכרגע הינה וירטואלית גם בשטח, מודיעה על כניסה לעולם הסלולר. בתשובה לשאלת אחד העיתונאים הצהיר מנכ"ל החברה, רוני לשצ'ינסקי: "נספק ללקוחותינו את מהירות הגלישה המהירה ביותר שמציעה פלאפון". מכיוון ששיתוף הפעולה בין Hallo לפלאפון עדיין לא ברור, לא ניתן לדעת האם סעיף שכזה אכן מובטח בחוזה ביניהן.

יתרון תדמיתי בחסות הרגולטור

ובחזרה להודעתו של גילה – הרשות להגבלים עסקיים חששה כי פלאפון תעדיף שלא להעניק שירות טוב יותר ללקוחותיה, כיוון שבמקביל תאלץ להעניק שירות זהה גם ללקוחות מירס שישתמשו ברשת שלה. הפתרון של הרשות היה לאסור את קיומו של הסעיף כולו. מכאן עולה כי מירס עצמה אינה יכולה להצהיר בפני לקוחותיה כי בכל פעם שהם מתחברים לרשת של פלאפון הם מקבלים שירות טוב כפי שמקבלים לקוחות פלאפון. ולסיכום: מירס אינה יכולה לשלוט באיכות השירות שתעניק פלאפון ללקוחותיה, כך שלפלאפון יהיה קל יותר להסביר ללקוח המתלבט במי מהן לבחור, כי עדיף לו לבחור בה, ולא בטפיל שאינו יכול להבטיח את איכות השירות על גבי הרשת שלה עצמה.

גולן טלקום וסלקום צפויות לעבור תהליך דומה, אם אכן התחייבה סלקום חוזית להעניק ללקוחות גולן טלקום שירות זהה לזה שמקבלים לקוחותיה. בעוד כמה שבועות אמורות המפעילות הווירטואליות YouPhone מבית אלון הריבוע הכחו, והום סלולר של הום סנטר לעלות לאוויר תוך שימוש ברשתות של פרטנר וסלקום, בהתאמה. פסיקתו של גילה אמנם אינה מתייחסת ישירות אליהן, אולם משמעותה הנגזרת ברורה: חברת סלולר בעלת רשת יכולה, באישור הרגולטור, שלא להעניק ללקוחות חברת סלולר המתארחת ברשת שלה שירות טוב כפי שהיא מעניקה ללקוחותיה שלה. עבור מירס וגולן טלקום מדובר במצב זמני – השתיים ישלימו בשנים הקרובות את פריסת כל רשתותיהן, ויפסיקו להסתמך על תשתיות חברות הסלולר הגדולות. אולם עבור המפעילים הווירטואליים, הנדרשים להסתמך מיומם הראשון ועד האחרון על תשתיות אלו, מדובר בבעיה תדמיתית קשה, שמחירים זולים לא בהכרח יוכלו לפתור אותה.

תגיות