אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - דלק במירוץ אחרי המזומן: מגייסת אג"ח ומוכרת את IDE צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט" - דלק במירוץ אחרי המזומן: מגייסת אג"ח ומוכרת את IDE

קבוצת דלק לא מחכה לסיום סאגת הסדר החוב בדלק נדל"ן וכבר נערכת לגיוס של עד 700 מיליון שקל, כשברקע היא מנסה למכור את אחזקותיה בחברת התפלת המים IDE. בינתיים, החברה־הבת דלק אנרגיה מתקשה בהשגת מימון לפיתוח מאגר הגז תמר

04.04.2012, 07:07 | גולן חזני וליאור גוטמן

בזמן שהסדר החוב בדלק נדל"ן עדיין תלוי באוויר, החיפוש אחר מזומנים מביא את קבוצת דלק של יצחק תשובה לחזור ולגייס בשוק ההון. ברקע - הקשיים של החברה־הבת, דלק אנרגיה, בהשגת מימון משלה לפיתוח מאגר הגז תמר, וניסיונות הקבוצה למכור את החברה־הבת, IDE, כשבתהליך היא נוטלת הלוואת גישור של 150 מיליון דולר מ־UBS.

המוסדיים ישתתפו בגיוס?

חברת הדירוג מידרוג אישרה השבוע דירוג של A1 לגיוס אג"ח של עד 700 מיליון שקל לקבוצת דלק, כשל"כלכליסט" נודע כי החברה נערכת לבצע את הגיוס מיד אחרי חג הפסח. מדובר בגיוס ראשון של הקבוצה ב־2012, ולאחר שגופים מוסדיים רבים הודיעו אשתקד כי לא ישתתפו בגיוסים של יצחק תשובה עד לסגירת הסדר החוב בדלק נדל"ן.

מעניין יהיה לראות מי מהגופים המוסדיים ישתתף בהנפקה ובאיזה היקף. הגיוס האחרון של הקבוצה היה בנובמבר 2011, עת גייסה 261 מיליון שקל בהנפקה פרטית באמצעות הרחבת סדרת אג"ח ט"ו, כשהאג"ח של הקבוצה נסחרות בתשואה לפדיון של כ־7%. "יש כאן בעייתיות מסוימת, אבל אני מאמין שיהיו גופים בשוק שבהצעה טובה ייתנו לקבוצת דלק כסף", אמר אחד החתמים שאמורים להוביל את ההנפקה.

ביום ראשון נפגש מנכ"ל קבוצת דלק אסי ברטפלד עם גופי החיתום השונים במטרה להוביל את ההנפקה. ההערכות הן כי מיד אחרי החג ייעשה הניסיון לגייס בשוק, כשהיום תקיים קבוצת דלק כנס אנליסטים. הקבוצה בוחנת שלוש אלטרנטיבות לגיוס: הנפקה פרטית, שהיתרון מבחינתה הוא שלא תחשוף את המוסדיים שישתתפו, אולם הסיכוי לגייס את היקף הסכום המבוקש הוא קטן; הנפקה ציבורית רגילה של אג"ח באמצעות הרחבת סדרה קיימת; והנפקה של סדרה חדשה לפי עקרונות ועדת חודק שתגובה בביטחונות. הקבוצה שחררה בטוחות ברבעון האחרון של כמיליארד שקל מהבנקים, בצורת מניות החברות־הבנות: הפניקס, דלק רכב ודלק אנרגיה.

ממתינים לחברת החשמל

במקביל, מתקשה דלק אנרגיה להשיג את המימון הדרוש להשלמת הפיתוח של מאגר הגז תמר. ל"כלכליסט" נודע כי השותפות הבכירות האחרות בתמר העניקו לדלק אנרגיה דחייה של שלושה חודשים, ליוני הקרוב, להשגת המימון. הדרישה מצד דלק אנרגיה לקבלת הדחייה עלתה בשבועות האחרונים, כאשר הסיבה הרשמית היא עיכוב באישור הסכם הגז מול חברת החשמל. חוזה זה, ששוויו נע בין 14 ל־23 מיליארד דולר ל־15 שנה, מהווה מבחינת דלק אנרגיה "הסכם עוגן", שעם אישורו הסופי היא תוכל לגייס את הכסף הנדרש מבחינתה להשלמת פיתוח המאגר.

עלות הפיתוח של מאגר תמר נאמדת ב־3 מיליארד דולר והיא מתחלקת בין השותפות בו ביחס ישיר לנתח כל חברה במאגר. נכון להיום, שתי השותפות הבכירות - ישראמקו ונובל אנרג'י - כבר השלימו את גיוס המימון הנדרש לפיתוחו.

לעומתן, דלק אנרגיה, שמחזיקה בתמר באמצעות חלוקה שווה בין חברות אבנר ודלק קידוחים שפועלות תחתיה, בחרה לחלק את המימון שלה לשניים - ביוני 2010 היא נטלה "הלוואת בלון" בהיקף של 380 מיליון דולר לתקופה של 18 חודשים (עד דצמבר 2011) מברקליס ו־HSBC, ועד אז היא קיוותה לסגור את העסקה עם חברת החשמל, ובאמצעותה לממן את יתרת הסכום שהיא מחויבת להעביר. העסקה עם חברת החשמל ממתינה לאישור הממשלה, וההערכה היא כי עד חודש יוני, המועד שניתן לדלק אנרגיה, היא תאושר. בדלק אנרגיה סירבו להגיב לידיעה.

האצ'יסון מתעניינת

אך קבוצת דלק לא ממתינה לכספים, ומעלה במקביל הילוך בנסיונה למכור את אחזקתה (50%) בחברת IDE (הנדסת התפלה). חמש מתמודדות, כולן חברות בינלאומיות גדולות בתחום, סיימו את הבדיקות כחלק מהשלב הראשון בהליך שמקיים בנק UBS למכירת האחזקה, כך נודע ל"כלכליסט".

עוד נודע ל"כלכליסט" כי קרן האצ'יסון, שנכנסת להשקעות בתחום המים בישראל והחזיקה בעבר בשליטה בפרטנר, היא המתעניינת המרכזית, כשגם קרן בלקסטון היא אחת המתעניינות, אולם אף מתמודדת לא הגישה עדיין הצעה כספית קונקרטית והתהליך יחל בקרוב.

קבוצת דלק דורשת 500 מיליון דולר עבור אחזקותיה, והיא מעוניינת למכור אותן זה כשנתיים, אולם ההתנגדות של השותפה הישראלית כיל, שמחזיקה ב־50% הנותרים מ־IDE, מנעה את העסקה. בשלב מסוים החליטה דלק להתנתק מכיל ולבצע את העסקה בלעדיה, כשלכיל יש זכות סירוב על העסקה והיא יכולה לרכוש את המניות של דלק.

אתמול דיווחה דלק, שבשליטת יצחק תשובה, כי קיבלה הלוואת גישור לשנה בהיקף של 150 מיליון דולר מבנק UBS כחלק מהתהליך למכירת אחזקותיה ב־IDE. ההלוואה שתיקח הקבוצה תישא ריבית שנתית של ליבור לשלושה חודשים בתוספת מרווח בסיס של 4.75% ותיפרע בתוך שנה או עם השלמת המכירה של האחזקה ב־IDE - המוקדם מבין השניים.

דלק תשעבד להבטחת ההלוואה את כל אחזקותיה ב־IDE. הקבוצה התחייבה כלפי UBS לעמוד באמות מידה פיננסיות, שכוללות התחייבויות שלפיהן החוב הכולל של דלק לא יהיה גבוה יותר מ־200% מהחוב הכולל שלה בסוף 2011, ההון העצמי לא יהיה נמוך מ־50% מההון העצמי של החברה נכון לסוף 2011, וכן יתרת המזומנים שלה לא תהיה נמוכה מ־500 מיליון שקל. בנוסף, ההסכם בין UBS לדלק קובע תנאים שמתירים לבנק להעמיד את ההלוואה לפירעון מיידי, ובהם מכירת מניותיה של IDE שלא באמצעות הבנק, שינוי שליטה בדלק, הורדת דירוג של דלק וירידה במחיר מניית דלק לרמה שנמוכה ביותר מ־50% מהירידה במדד ת"א־25.

חברת IDE מעסיקה 400 עובדים ומנוהלת על ידי אבשלום פלבר. החברה, העוסקת בתחום התפלת המים, סיימה את 2011 ברווח נקי של 40 מיליון דולר ובהכנסות של 353 מיליון דולר.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
לפרסם ברבים את מי שיתן לתשובה כסף נוסף
אין לי שום נייר ערך של דלק נדלן או של קבוצת דלק. אינני נגוע באינטרס. יש טעם לפגם שתשובה לא משלם חובות של חברה אחת בבעלותו ומבקש לגייס סכומי כסף גדולים בחברות האחרות שלו. אני לא קונה את המסך של הערבון המוגבל. המוסדיים רכשו אג"ח דלקן במחיר מלא וכיום מחיר השוק שלהן הוא כשליש מהפארי. לא יתכן שעד שלא יסתדר עם בעלי החוב שיגייס סכומים נוספים בחברות אחרות תחת מעטה הערבון המוגבל. זה קורה שמסתבכים, האחים עופר היו זקוקים להסדר בצים ולבייב נדרש להסדר באפריקה - מרגע שמושג הסדר ובעל השליטה עומד בו - מבחינתי הוא לא פסול בשוק הישראלי ויכול לבקש הלוואות נוספות. תוספת של עוד 1% או 2% בגיוס לא אמורה לעודד את הקונים לקנות בכספי הפנסיות. יש לומר זאת בצורה הברורה ביותר: מר תשובה אתה רשאי לשלוח את דלקן לפירוק - אבל אז לא תוכל לקבל שקל אחד משום גורם בשוק ההון הישראלי ובנוסף, תעלה דרישה לחקירות של כל עסקאות בעלי העניים שבוצעו בשנים האחרונות בידי קצין מטעם ביהמ"ש. כמו שאמרתי, לא מחזיק בשום נייר שלו למעט בפנסיה \ קרן השתלמות.
לא מחזיק  |  04.04.12