אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באוצר מאיימים - ומעריכים: הרווח של מפעל הפיס ב־2011 זינק ב־25% למיליארד שקל צילום: עומר הכהן

באוצר מאיימים - ומעריכים: הרווח של מפעל הפיס ב־2011 זינק ב־25% למיליארד שקל

המאבק על כספי מפעל הפיס בשיאו. באוצר הוסיפו אתמול עוד שמן למדורה והעריכו שהכנסות הפיס גדלו ב־2011 ל־5 מיליארד שקל. היום ינסה דירקטוריון הפיס ליישב את הסכסוך הפנימי

05.04.2012, 07:57 | תומר אביטל

מיד לאחר חג הפסח יפרסם מפעל הפיס את דו"חותיו הכספיים לשנת 2011 - שככל הנראה יחשפו תוצאות חיוביות למדי.

ל"כלכליסט" נודע כי על פי הערכות במשרד האוצר, הרווח שנותר בידי מפעל הפיס לשם יישום תוכניות השקעה ופיתוח, למלגות ולבניית כיתות לימוד עמד על כמיליארד שקל בהשוואה לכ־800 מיליון שקל ב־2010 - זינוק של 25%. באוצר מעריכים כי הכנסות מפעל הפיס עמדו ב־2011 על כ־5 מיליארד שקל, בעוד שההוצאות, לרבות חלוקת הזכויות בתחרויות השונות, הסתכמו בכ־4 מיליארד שקל.

מיליארד השקלים יחולקו לפי הנוסחה הקבועה, כאשר 46.25% יועברו לידי הרשויות המקומיות, ושיעור זהה יגיע לקופת המדינה ויוקצה לבניית גני ילדים וכיתות לימוד. יתרת ה־7.5% יופנו לחלוקת מלגות לסטודנטים ולתמיכה באמנות ובתרבות.  

אלא שעוד לפני פרסום הדו"חות הרשמיים, יצטרכו במפעל הפיס לפתור שורה של בעיות סבוכות שהתעוררו בעת האחרונה. דירקטוריון הארגון יתכנס היום לדיון ראשון מאז שקיבל ביום שני השבוע התראה מהחשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו. על פי התראה זו, אם עד 20 באפריל לא ייושבו ההדורים בין חברי הדירקטוריון ליו"ר עוזי דיין - מפעל הפיס לא יקבל אישור להרחיב את מספר ההגרלות.

האולטימטום שהציבה החשבת הכללית הגיע לאחר שביום ראשון החליט דירקטוריון מפעל הפיס לבטל את זכות החתימה של היו"ר דיין, ולהעבירה לחבר הדירקטוריון, יו"ר מרכז הרשויות המקומיות שמוליק ריפמן. צעד זה בוצע על רקע מחלוקת שנוצרה באחרונה בין דיין לבין נציגי הרשויות המקומיות בדירקטוריון בנוגע לחלוקת כספי מפעל הפיס וכן בנוגע לסוגיית מינוי המנכ"ל לארגון. היום ינסו הצדדים להגיע להבנות כדי לסיים את המשבר.

דיין בין הפטיש לסדן

סיפור המאבק המתנהל כעת במפעל הפיס אינו נוגע רק לפוליטיקות שבין היו"ר לחברי הדירקטוריון. הארגון, החולש על סכומים של מיליארדי שקלים, מחלק את רווחיו בין שני גורמים המצויים במסלול התנגשות: הרשויות המקומיות - שנציגיהן יושבים בדירקטוריון החברה, ומשרד האוצר - שמכהן כרגולטור. לפני כחודשיים ניסו אנשי האוצר להגדיל את הנתח שיועבר לקופת המדינה מתוך רווחי מפעל הפיס, אך מהלך זה היה אחד הגורמים שהובילו לשביתה ברשויות.

בין הפטיש לסדן מצוי כעת היו"ר החדש דיין, שמנסה לבסס את שליטתו במוסד לאחר שפעל שלוש שנים ללא יו"ר. דיין ויו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט - שהוביל את מהלך צמצום סמכויותיו של היו"ר החדש - שומרים בינתיים על שתיקה.

השאלה היא מדוע בכלל נולד הסכסוך הנוכחי. גורמים בפיס מסבירים כי הדירקטורים מעוניינים לשמור על שליטה בתקציבים, כדי לצ'פר את המועצות המקומיות שלהם. הם מזכירים כי בעבר כבר הוסטו מיליוני שקלים למועצות ולשלטון המקומי. "במשך שלוש שנים הם פעלו ללא יו"ר ועשו כרצונם. כעת הם רוצים להמשיך לפעול ללא פיקוח".

בשלטון המקומי מוחים על הדברים וטוענים כי "דיין פוגע באינטרסים של מפעל הפיס". לדבריהם, "הוא מכר את 'הכספים החונים' לאוצר, אף שאלו כספים המיועדים לרשויות המקומיות". מדובר בסכום של 2.7 מיליארד שקל שהתחבא במשך שנים בדו"חות הכספיים של מפעל הפיס מבלי שלאוצר היה ידוע עליו דבר, ומבלי שנעשה בכסף שימוש כלשהו.

"שיקול דעת קטן מאוד"

חבר הדירקטוריון ריפמן, שקיבל לידיו את זכות החתימה במקום היו"ר דיין, אמר אתמול כי "דברי הגורמים בפיס הנוגעים לרצון הרשויות המקומיות לשלוט בחלוקת הכספים הם קשקוש מוחלט. בעבר נקבע תפריט של נושאים שהפיס יכול להשקיע בהם ברשויות, וכל רשות יודעת כמה כסף היא מקבלת. לא דיין, לא בוחבוט ולא ריפמן יכולים לחלק כסף, אך בלהט ההתרגשות כל אחד זורק בוץ".

כיצד אתם מחליטים להקצות את הכספים?

"אנחנו פונים לרשויות ומבקשים מהן רשימת פרויקטים שהן רוצות לבצע בתחומיהן בהתאם לתפריט. הרשות היא זו שמגדירה את סדר העדיפויות.שיקול הדעת של הדירקטוריון והיו"ר הוא קטן מאוד".

ריפמן אישר את הסכומים שהופיעו בהערכות האוצר לדו"חות 2011, אך הוסיף כי "זה לא אומר ש־200 מיליון השקלים הם לחלוקה. צריך לשבת ולראות מה עושים איתם. לנו, הדירקטוריון, יש בכל מקרה נטייה להגדיל את החלוקה לרשויות המקומית".

ריפמן התייחס גם לסוגיית הכספים החונים. לדבריו, "חלק מהכספים השמורים במפעל הפיס לא עוברים הלאה, כיוון שחלק מהרשויות לא מימשו את הכספים שניתנו להן בעבר בשל מגבלות שונות, כמו בעיות בקרקע. מהרגע שכסף מועבר לרשות, הוא אינו יכול לשוב למפעל הפיס, כי הוא שייך לרשות. שהאוצר לא יספר סיפורים על כך שהוא ייקח את הכספים החונים. הכסף שייך לרשויות שחלקן מתקשות לבצע את הפרויקטים בזמן".

תגיות