אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניתוח "כלכליסט": העסקה הסיבובית שסיבכה את Hallo

ניתוח "כלכליסט": העסקה הסיבובית שסיבכה את Hallo

כיצד הפכה הכרזה על חבילת החלומות הסלולרית של Hallo למאבק משפטי עיקש המערב חמש חברות, ומדוע מתבצרים הצדדים בעמדותיהם

05.04.2012, 10:24 | גילעד נס

מאז הכריזה היל"ת, המוכרת בעיקר כבעלת המותג Hallo, על כניסתה לשוק הסלולר ביום שלישי שעבר, נוצר סביבה פולמוס משפטי ועסקי. החברה, שטענה כי כבר בשבועות הקרובים תאפשר לצרכני הסלולר ליהנות מחבילת שיחות ו-SMS לא מוגבלת תמורת 99 שקלים לחודש, זכתה רק לכמה שעות חסד לאחר מסיבת העיתונאים, אך אז החלו להתעורר השאלות הקשות.

מלבד הספק ביכולתה של החברה להעניק שירות במחיר שכזה ולהרוויח, במיוחד בעת שהיא פונה ללקוחות כבדים ונדרשת להעביר תשלום עבור כל דקת שיחה ו-SMS לרשתות הסלולר שיארחו אותה, התברר כי להיל"ת אין למעשה כרגע תשתית לספק את השירות. מפעיל וירטואלי נדרש לחתום על הסכמי אירוח עם חברות סלולר בעלות אנטנות, ובהתאם למודל הפעילות שבחר, הוא מחזיק תשתית חלקית הכוללת מערך מיתוג וחיוב, ומסתמך על רשת הסלולר הפיזית לשינוע התעבורה ללקוחות ומהם, או מסתמך באופן מוחלט על תשתית חברת הסלולר הגדולה (כך עשה רמי לוי).

במסיבת העיתונאים טענה היל"ת כי תחל לפעול על רשתות פלאפון ופרטנר בהסתמך על הסכמים שנחתמו עם חברות אלה בידי חברת סלראן, אותה רכשה היל"ת. לאחר מסיבת העיתונאים הבהירו שתי החברות כי הסכמים שכאלה לא קיימים – פלאפון מסרה כי ההסכם עם סלראן בוטל מספר ימים לפני מסיבת העיתונאים, ואילו פרטנר הודיעה כי הסכם שכזה לא נחתם עמה כלל.

ההכרזה Hallo מבטיחה: 99 שקלים לשיחות ו-SMS ללא הגבלה החברה לא תמכור מכשירים ותציע גם מחירים זולים לשיחות מחו״ל לישראל בסלולר. ההוצאה הראשונית: 116 שקלים לכרטיס ה-SIM גילעד נס, 56 תגובותלכתבה המלאה

אחד בוטל, אחר לא קיים

 

בהיל"ת נאלצו להודות כי אכן לא נחתם הסכם עם פרטנר, אך טענו כי המגעים בין אנשי סלראן לפרטנר התקדמו לקראת הסכם שכזה. הטענה לא שכנעה את פרטנר, המסרבת עד כה לדון עם אנשי היל"ת בטענה שהאחרונה אינה מחזיקה כלל ברישיון מפעיל וירטואלי, ולפיכך פרטנר אינה נדרשת לחתום עמה על חוזה.

מול פלאפון הפך המצב לסוער יותר – היל"ת טענה כי פלאפון ביטלה את ההסכם באופן חד צדדי, ואילו בפלאפון טענו כי הביטול נבע מחוסר הסכמה בין הצדדים לגבי מספר סעיפים. מאוחר יותר התברר כי בפלאפון, שעד אז ניהלה מגעים במשך חודשים רבים מול אנשי סלראן, חששו כי היל"ת, העתידה לרכוש את סלראן, לא תעמוד בחלק מהתניות החוזה, והחליטו להעלות את סכום הערבות. בהיל"ת סירבו לסכום הערבות החדש, ולאחר נסיונות להגיע לעמק השווה ביטלה כאמור פלאפון את החוזה. בהיל"ת טוענים כי מבחינתם ההסכם היה שריר וקיים בעת קיומה של מסיבת העיתונאים, ורק לאחריה שמעו כי פלאפון ביטלה אותו עוד קודם לכן.

היל"ת פנתה למשרד התקשורת בבקשה לעזרה – על פי החוק, כאשר מפעיל וירטואלי ומפעיל סלולרי קיים מתקשים להגיע להסכם, והמפעיל הוירטואלי יכול להוכיח כי המפעיל הסלולרי פועל בדרך שמטרתה לעכב או למנוע את כניסתו לשוק, יכול שר התקשורת לכפות את ההסכם ותנאיו על המפעיל הסלולרי. אך כשפנתה היל"ת למשרד התקשורת נמסר לה כי כל עוד לא השלימה את רכישת סלראן, היא אינה מחזיקה ברישיון סלולר וירטואלי, ולפיכך אינה יכולה להיעזר בכוחו של שר התקשורת.

הנגב מפריח את סלראן

 

בשלב זה החל הנושא להסתבך, בעת שהתברר כי מנכ"ל סלראן יחיאל בן שושן טוען כי העסקה לא הושלמה, כיוון שהיל"ת טרם העבירה לו את הסכומים שעליהם התחייבה בעת חתימת החוזה לרכישת החברה. בהיל"ת, מאידך, טענו כי בן שושן עצמו לא עמד בתנאי החוזה, שכן הוא נדרש על פיו לספק להיל"ת הסכמים חתומים מול פלאפון ופרטנר והללו, כזכור, לא הוצגו.

אתמול הכריזה היל"ת כי העסקה הושלמה, וכי היא מחזיקה כעת בכל נכסיו של המפעיל הוירטואלי סלראן. בעקבות הודעה זו גם פנתה החברה בשנית למשרד התקשורת בבקשה להתערבות בסכסוך עם פלאפון.

בן שושן, מאידך, מתעקש כי היל"ת עדיין חבה לו כספים. בדיקת "כלכליסט" מעלה כי הסיבה העיקרית לגרסאות הסותרות בין היל"ת לבן שושן נעוצה בעובדה שהעסקה לרכישת סלראן בידי היל"ת הורכבה משני הסכמים נפרדים, שהתייחסו לשתי חברות שונות – סלראן ונגב. נגב היא החברה הנמצאת בבעלותו של בן שושן, ושדרכה ניהל את עסקיו בתחומי התקשורת בישראל.

ביולי 2010 קיבלה חברת איתוראן, המוכרת בעיקר בזכות פעילותה לאיתור רכבים ורכוש אחר בישראל ובעולם, רישיון מפעיל סלולרי, ובאמצע 2011, לאחר שהחליט שלא להתמודד במכרז התדרים, חבר אליה בן שושן, והחל לנהל את הפעילות שקיבלה את השם "סלראן". את החברה הפעיל בן שושן בין השאר באמצעות ציוד שנרכש ועובדים שהועסקו בידי נגב, ומעטפת הפעילות הינה סלראן.

בנובמבר 2011, לאחר שבן שושן כבר התקדם במגעים מול פלאפון ופרטנר לקראת הגעה להסכמי אירוח, החליטה איתוראן לנטוש את התחום, והציעה לבן שושן לקבל את השליטה בסלראן. בן שושן החל לתור אחר משקיעים שיאפשרו לו לרכוש את אחזקות איתוראן בסלראן, אך במקביל המשיך לקדם את פעילות סלראן בשטח, ובדצמבר כבר כינס מסיבת עיתונאים והכריז כי החברה, שתפעל תחת המותג Five, תשיק את שירותיה בשלהי ינואר. בסוף דצמבר אף התקיים אירוע השקה בעיר הולדתו שדרות, שם אף חשף פרטים נוספים אודות חבילות התקשורת שתשווק החברה.

בינואר, בעת שסלראן היתה מצויה בהכנות לקראת השקתה, היא קיבלה הצעה לרכישה מצידה של היל"ת, שבאותה תקופה נכנסה לשוק כמפעילת שיחות בינלאומיות, אך ראשיה הכריזו כי תרחיב את תחומי התקשורת גם לפעילות סלולרית. בן שושן השהה את התוכניות להשקת Five, ובינו לבין איתוראן והיל"ת התקיימו מגעים לקביעת תנאי העסקה.

בן שושן. טוען כי היל"ת חייבת לו מיליונים, צילום: אוראל כהן בן שושן. טוען כי היל"ת חייבת לו מיליונים | צילום: אוראל כהן בן שושן. טוען כי היל"ת חייבת לו מיליונים, צילום: אוראל כהן

בן שושן דורש 7 מיליון שקל ומאיים בפירוק

 

ב-23 בפברואר נחתם הסכם בין היל"ת לבין בעלת איתוראן, שלפיו מכרה איתוראן את הבעלות המלאה בסלראן להיל"ת. במקביל נחתם הסכם בין נגב של בן שושן לבין היל"ת וסלראן, לפיו במועד העברת המניות של סלראן ואיתוראן להיל"ת תרכוש האחרונה את פעילות נגב. בכך אמורה היתה העסקה כולה להיות מושלמת – היל"ת רוכשת מאיתוראן את הישות המחזיקה ברישיון המפעיל הוירטואלי, ומבן שושן את הישות המחזיקה בציוד, בידע ובעובדים להפעלת אותו מפעיל וירטואלי.

היל"ת שילמה לאיתוראן כ-600 אלף שקל עבור מניות סלראן, אך בן שושן טוען כי תמורת העסקה אמור היה לקבל בסך הכל כ-7.7 מיליון שקל, מתוכם מיליון שקל כמקדמה, כ-3.2 מיליון שקל במועד השלמת העסקה, וכ-2.77 מיליון שקל ב-12 תשלומים שווים מדצמבר 2012. הסכום כולל גם החזר של כ-411 אלף שקל בגין הלוואה שהעמיד לסלראן, וכ-421 אלף שקל בגין חוב של סלראן כלפיו. בנוסף אמורה היל"ת לשלם לנגב את עלות העובדים שעברו אליה, בסך של כ-340 אלף שקל.

במכתב ששלח ביום שלישי השבוע משרד עו"ד שיבולת, המייצג את בן שושן, להיל"ת, טוען בן שושן כי עד כה קיבל רק את מיליון השקלים שהוגדרו כמקדמה, וכ-141 אלף שקל כחלק מעלות העובדים שעברו להיל"ת. בן שושן טוען כי למרות פניות רבות בדרישה להסדרת החוב, היל"ת התעלמה מהדרישה. לפיכך, טוען בן שושן, ובמיוחד לאור הכרזת היל"ת כי העסקה הושלמה, נדרשת היל"ת להעביר לו כ-4.2 מיליון שקל נוספים באופן מיידי, ובנוסף 12 צ'קים המגלמים את התשלומים העתידיים שאמורה החברה להעביר לבן שושן.

שוק הסלולר בא לברך ויצא מקלל הממונה על ההגבלים העסקיים העניק לחברות הסלולר הגדולות מתנה, והרע את מצבם של המתחרים החדשים גילעד נס, תגובה אחתלכתבה המלאה

בן שושן דורש מהיל"ת להעביר לו את הסכום עד היום (ה'), ומאיים כי אם הסכום לא יועבר, הוא ישקול לנקוט הליכי פירוק כנגד היל"ת, ואף מדגיש כי פנייתו בנושא מהווה התראה לפני הגשת בקשת פירוק, הנדרשת לפי החוק בטרם נקיטת צעד זה בפועל.

בהיל"ת מקווים שכחלון יתערב

 

המצב כעת בעייתי מאוד מצידה של היל"ת – החברה טוענת כי בן שושן יקבל את כספו כאשר יספק לה הסכמים חתומים מול פלאפון ופרטנר, אך בן שושן טוען כי ההתחייבות לאספקת הסכמים אלו ניתנה בידי סלראן, ואילו הוא אינו חלק מהחברה, שכן פעילותו התנהלה באמצעות נגב. בן שושן, מצידו, דורש את הסכומים המגיעים לו, לטענתו, על פי אחד משני ההסכמים שנחתמו בעסקה, ואינו מתכוון לקדם חתימת הסכמי אירוח מול פלאפון ופרטנר עד להשלמת העברת הכספים, אם בכלל.

פלאפון ממתינה לראות האם שר התקשורת יפנה אליה, בעקבות בקשת היל"ת, ויבקש הסברים לסיבת סירובה לקיים את ההסכם שנחתם מול סלראן, ובוטל בהמשך. הודעתה של היל"ת מאתמול על כך שכל נכסיה של סלראן, כולל הרישיון הוירטואלי, בידיה, מקשה על פלאפון לטעון כי לא תבוא בדברים מול היל"ת, וייתכן שהצדדים ימצאו עצמם מנהלים מו"מ מחדש. עם זאת, לפני יומיים הציגה פלאפון חבילה ללא הגבלה משלה – אמנם במחיר גבוה מזה שעליו הצהירה היל"ת, אך תוך אספקת מכשירי סלולר בעסקת חיוב-זיכוי, בעוד היל"ת טענה כי לא תמכור מכשירים.

פרטנר אינה מחויבת כעת לעשות דבר – היל"ת הודתה כי בין הצדדים אין הסכם, ואם תפנה היל"ת בניסיון ליצור הסכם שכזה, תחל פרטנר את הדיונים מנקודת ההתחלה. הן פלאפון והן פרטנר בוודאי נהנות מהעיכוב שנוצר בפעילותה של היל"ת/Hallo, אך יכולות גם לטעון כי בניגוד להאשמות בכירי Hallo בתקשורת, הן אינן גורמות לעיכוב בכוונה. בהיל"ת טוענים כי יש לקחת בחשבון את המגעים שניהלה בעבר סלראן עם חברות אלו – שר התקשורת יכול, על פי החוק, להתערב בנושא רק אם חלפה חצי שנה ממועד הפנייה הראשונה של מפעיל וירטואלי למפעיל סלולרי, ובהתחשב בהתקדמות שהשיגה סלראן מול שתי חברות הסלולר והזמן שחלף תוך כדי דיונים אלו,השר אמור להתערב באופן מיידי.

בינתיים העיכוב בפעילות Hallo משרת גם את המפעילות הווירטואליות האחרות – YouPhone והום סלולר, הצפויות להשיק את פעילותן לאחר הפסח, ומירס וגולן טלקום, המקימות רשתות חדשות, ויעלו לאוויר בחודשים הקרובים.

תגיות