אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שני צעירים תוניסאים נשפטו למאסר על הפצת קריקטורה של מוחמד ברשת צילום: רויטרס

שני צעירים תוניסאים נשפטו למאסר על הפצת קריקטורה של מוחמד ברשת

אחד מהצעירים עונה על ידי כוחות המשטר בעוד שהשני נמלט ליוון. רק לפני שלושה שבועות המדינה חגגה את "יום חופש האינטרנט"

06.04.2012, 16:34 | הראל עילם

מספר ימים לאחר שחגגה את יום חופש האינטרנט הלאומי, ממשלת תוניסיה הטילה צווי מאסר על שני צעירים מקומיים באשמת כפירה, על הפצת תמונות פוגעניות ברשתות חברתיות. כך דיווחה אמש (ה') סוכנות הידיעות רויטרס, למרות שהמשפט עצמו נערך כבר לפני כשבוע. צ'וקרי נפטי, דובר שר המשפטים, אמר שהם נענשו על "עבירות מוסריות, פגיעה בשם ופגיעה בסדר הציבורי".

שני הצעירים בגילאי ה-20 הפיצו בדף הפייסבוק שלהם תמונות קריקטורה בהן הנביא מוחמד מופיע עירום. הם גם פרסמו קריקטורות נוספות שיצאו נגד בכירים בממשל התוניסאי. לפי הדיווחים, שניהם גרים בעיירה מהדייה, בדרום המדינה, ומגדירים את עצמם כאתאיסטים.

ג'אביור מרג'י, מורה לאנגלית, נעצר באמצע מרץ בעוד שהנאשם השני, גהאזי בג'י, מהנדס מזון שכתב גם ספר ביקורתי בשם "אשליית האיסלם", הצליח להמלט מהרשויות ונשפט בהעדרו. הוא נמצא כעת בצורה בלתי חוקית ביוון, והגיש בקשה למחסה מדיני. על שניהם נגזר שבע שנות מאסר וקנס בסך 800 דולר. עורך הדין המייצג את השניים, הממומן על ידי ארגוני זכויות אדם במדינה, הגיש ערעור.

בראיון טלפוני עם סוכנויות ידיעות יווניות, בג'י אמר כי: "לפני המהפכה, המערכת הייתה כלי שריסן את הקיצוניים הדתיים, אבל עכשיו היא כלי כנגד הציבור החילוני, האינטלקטואלים. אנחנו ביצענו את ההפיכה על מנת לשחרר את עצמנו אבל עכשיו זה רק גרוע יותר". בג'י טוען כי הוא נמלט מהמדינה לאחר ששמע שחברו מרג'י מסר את שמו תחת עינויים.

מספר בלוגרים ועיתונאים במדינה מחו על העונש הכבד, במיוחד בהתחשב בגיל הצעירים. רבים הגישו פניות אישיות לנשיא המדינה הנכנס, והצהירו שמדובר בתקדים מסוכן. הבלוגר נביל זגבדוד אמר: "ההחלטה מיועדת להשתיק את חופש הביטוי, גם באינטרנט. זאת הדרך של הממשלה להשתיק את כולם. זאת התקפה על חופש הביטוי ועל חופש הדת".

שופטים ובוכים

 

תוניסיה מנסה להתמודד בימים אלו עם שינויים חברתיים רחבים במיוחד. מהפכות האביב הערבי החלו במדינה האפריקאית לאחר שצעיר מקומי הצית את עצמו באש. המחאות הובילו להדחתו של הנשיא בן אלי, ששלט במדינה במשך 14 שנה. בדצמבר האחרון, בבחירות הדמוקרטיות הראשונות במדינה, נבחר לנשיאות פעיל זכויות האדם הותיק מונק מרזוקי. מרזוקי עומד בראשות קואליציה איסלמית הנחשבת למתונה יחסית.

למרות זאת, הצנזורה בתוניסיה עדיין פעילה ויש עליה ניכרת בחודשים האחרונים בכוח הפוליטי של ארגונים דתיים. ארגוני זכויות אדם וחופש העיתונות מגדירים את המצב במדינה האיסלמית כ"רע במיוחד".

הממשל הקודם גם העביר חוקים האוסרים על יצירת דפי פייסבוק פוגעניים ועל פורנוגרפיה שעדיין לא בוטלו ונרשמה עליה בהיקף המאסרים על "עבירות מוסריות". בפברואר האחרון, חודשים לאחר הבחירות, עורך צהובון מקומי נאסר לאחר שפרסם תמונת עירום של כדורגלן מפורסם וחברתו בעמוד הראשי בעוד שמפיק בכיר בתחנת טלוויזיה מקומית ממתין למשפט באשמת כפירה לאחר שהפיק תוכנית טלוויזיה שכללה יצוג של אללה.

תגיות