אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האבטחה הגדולה של הרשת צילום: גלעד קוולרצ'יק, shutterstock

האבטחה הגדולה של הרשת

מניות חברות אבטחת המידע זינקו בשנה החולפת בעשרות אחוזים, כשברקע התרחבות הסייבר טרור שמבטיח את המשך צמיחת הענף. בין המתחרות בשוק המיליארדים בולטות צ'ק פוינט, היציבה והדומיננטית, סורספייר, הכוכבת העולה, ואימפרבה הצומחת שמתמודדת בהצלחה מול ענקיות התוכנה

08.04.2012, 07:43 | רמי רוזן ויוני אבישר

אחת ההנפקות המוצלחות ביותר בקרב החברות הישראליות בשנה האחרונה היא ההנפקה של חברת אימפרבה (Imperva). החברה הונפקה במהלך נובמבר האחרון בבורסה בניו יורק, ומחיר המניה טיפס מאז בכ־120%. אימפרבה פועלת בתחום אבטחת המידע לארגונים, והיא מתמחה בנישה ספציפית בתוך העולם המורכב הזה, אשר צומח בקצבים מהירים יותר משמעותית מכל נישה אחרת בתחום אבטחת המידע. אבל היא לא לבד, מניות חברות אבטחת מידע רבות רשמו עליות מרשימות החל מתחילת שנת 2011.

המומנטום החיובי של מחירי מניות חברות האבטחה המידע איננו מפתיע על רקע איומי הסייבר טרור שהולכים ומתרבים וצפויים להמשיך ולגדול גם בעתיד. מצד אחד, הולכת וגדלה החשיבות של הסייבר טרור כחלק מארסנל הנשק של פעילי הטרור ברחבי העולם, ומצד שני, תחום אבטחת המידע הוא מורכב מאוד ואף על פי שקיימים בו פתרונות שונים ותפיסות רבות, רשת המידע העולמית עדיין רחוקה מלהיות בלתי פריצה, ולחברות המובילות בתחום מצפות שנים רבות של "פרנסה טובה". על רקע מאפיינים ענפיים אלה ננסה לבחון האם מחירי המניות בתחום נמצאים היום בשיא או שמא עדיין ישנה הזדמנות השקעה.

כאמור, תחום אבטחת המידע הוא תחום רחב ביותר, כאשר רשת המידע מורכבת משורה של מקטעים שכל אחד מהם צריך להיות מאובטח בפני עצמו. בנוסף, ארגונים מנהלים כיום פעילות "פתוחה" של מידע מול לקוחות וספקים באמצעות האינטרנט, כשמספר הפרצות הפוטנציאליות אל תוך רשת המידע של הארגון הולך וגדל ככל שהאינטראקציה הזאת מתפתחת. בעולם אידיאלי הדרך להקטין את הפרצות ברשת המידע היא לסגור את הארגון בפני העולם החיצוני, אבל ברור שהדבר איננו מתיישב עם הצורך בדיאלוג כלכלי עם לקוחות וספקים, הצורך להתייעל והכורח להתחרות ולשווק.

נתחיל בהסבר קצר ושטחי לגבי סוגי הפתרונות בשוק אבטחת המידע והיקף השווקים של אבטחת המידע. השכבה הראשונה של ההגנה היא שכבת ה־Firewall שמונעת חדירה של גורמים לא מורשים לתוך רשת המידע של הארגון. שכבה נוספת היא ה־VPN, שמספקת הגנה על הרשת של הארגון במצבים של גישה מרחוק של משתמשים באמצעות האינטרנט.

שני סוגי ההגנות הללו שייכים למה שנקרא ההגנה ההיקפית על רשת הנתונים, והיקף השוק שלהם מוערך ב־6 מליארד דולר בשנה. בתחום זה פעילות חברות כמו צ'ק פוינט, סיסקו, ג'וניפר, פורטינט (Fortinet) ופאלו אלטו רשתות.

שוק נוסף של הגנה על רשת המידע הארגונית הוא ה־SPI (Intrusion Prevention Solutions) שמטרתו להגן על נכסי המידע של ארגון, לאחר שהתבצעה חדירה לתוך הרשת, שהצליחה להתגבר על מעטפת ההגנה ההיקפית סביב רשת המידע הארגונית. שוק זה הוא חדש יותר והיקפו, על פי הערכות, עומד על 1.2 מיליארד דולר בשנה. השחקניות המרכזיות בתחום הנן חברות כמו סורספייר (Sourcefire), מקאפי (MCAFEE), סיסקו, יבמ ו־HP.

חלק מהחברות הפעילות בתחום אבטחת המידע (כמו סיסקו), פעילות בתחומים רבים בעולם תקשורת הנתונים, ותחום אבטחת המידע הוא נדבך משלים, אם כי חשוב, לפעילותן הכוללת. סוג אחר של שחקנים הוא אלה שמתמקדים בנישה או במספר פעילויות בעולם אבטחת המידע, וכאן מדובר על חברות כמו צ'ק פוינט, סורספייר, אימפרבה, פורטינט ואחרות.

מטבע הדברים, רמת התמחור של החברות המתמחות באבטחת מידע היא מייצגת וטהורה יותר עבור התחום. אולם, גם כשאנו בוחנים את החברות הללו, רמת השונות בין מכפילי הרווח שלהן היא גבוהה כאשר מצד אחד, חברות "בוגרות" כמו צ'ק פוינט נסחרות ברמת מכפילים נמוכה יחסית לענף, בעוד שחברות "צעירות" שמתמחות בנישות יותר ספציפיות כמו אימפרבה וסורספייר, נסחרות ברמות מכפילים גבוהות משמעותית.

ממקסמת את הרווח

 

צ'ק פוינט היא החברה שהמציאה את קונספט ה־Firewall, והיא בעלת נתח השוק השני בגודלו בתחום אחרי סיסקו. צ'ק פוינט מציגה שיעורי רווחיות פנומנליים (ב־2011 הציגה שיעור רווח גולמי של 86%, רווח תפעולי של 58% ורווח נקי של 49%), ועושה את זה באופן עקבי כבר קרוב ל־20 שנה. למיטב ידיעתנו, אין עוד חברות ציבוריות שמציגות נתונים כאלה, כך שאין פלא שחברות אבטחת מידע אחרות מנסות לאמץ חלק מהאלמנטים שהביאו את צ'ק פוינט לשיעור רווחיות כה גבוה תוך שמירה על צמיחה דו־ספרתית בהכנסות מדי שנה.

צ'ק פוינט, כמו יתר חברות האבטחה, מרחיבה את הפעילות שלה לפיתוח פתרון אבטחת מידע כולל לארגון באמצעות מערכת אבטחה שנקראת UTM. מערכת זו כוללת אלמנטים ופתרונות אבטחה נוספים לצד ה־Firewall וה־VPN, כמו אנטי־וירוס, הגנה על יחידות קצה, סינון אתרים, IPS שמסופק על ידי סורספייר, ועוד מספר רחב של פתרונות אפשריים. נזכיר כי צ'ק פוינט עמדה לרכוש את סורספייר ב־2005, רכישה שטורפדה בסופו של דבר על ידי הרגולטור בארצות הברית מטעמים שקשורים בביטחון שדה.

במהלך השנים האחרונות ניתן לראות בצ'ק פוינט תהליך של התרחבות מכפילי הרווח. שיעור הצמיחה של החברה נשאר פחות או יותר קבוע ועומד על כ־12% בשנה, כאשר שיעורי הרווחיות הם כל כך גבוהים עד שהיכולת להעלות אותם עוד כמעט ולא קיימת. למעשה, הדרך היחידה להגדיל את הרווח האבסולוטי עוברת דרך העלייה בשיעור הצמיחה.

מצד שני, החשיבות של צ'ק פוינט בעולם אבטחת המידע והמוצרים החדשים שהיא מציגה שמקנים לה את המשך הדומיננטיות בשוק ה־Firewalls (ההובלה שלה בתחום הדור הבא של ה־Firewalls היא דוגמה מצוינת) מספקים למשקיעים את הביטחון לרכוש את המניה גם במכפילי רווח גבוהים יותר מבעבר. זאת, במיוחד כאשר התופעה של התרחבות מכפילי הרווח מתרחשת אצל חברות רבות בתחום אבטחת המידע.

השקעה במניות צ'ק פוינט היא השקעה בטוחה יחסית בחברה שהיא pure play של תחום ה־Firewalls על שלל נגזרותיו. ניתן לראות שמכפיל הצמיחה של צ'ק פוינט גדל במהלך השנים האחרונות (צפוי לעמוד על 1.8 ב־2012), וייתכן שהדבר הבא שיקפיץ את שווי החברה באופן משמעותי יהיה מהלך של רכישה עתידית של טכנולוגיות משלימות. עם קופת מזומנים עשירה של כ־2.9 מליארד דולר נטו במאזן, ויכולת ייצור של מזומן בהיקף של כחצי מליארד דולר בשנה וזאת לאחר ביצוע רכישה חוזרת, אפשרויות הרכישה של צ'ק פוינט הן רבות ומגוונות.

חברה מעניינת נוספת היא סורספייר, חברת אבטחה שנחשבת לשחקן עולה בשוק. אף שנתח השוק שלה עומד על קצת יותר מ־5% ורק בשוק ה־IPS, היא נחשבת לשחקן היחיד שמתמחה בתחום הצומח והחשוב. לכל שאר החברות שפעילות בתחום אבטחת מידע יש אמנם פתרון IPS, אבל הוא חלק ממגוון מוצרים רחב שהן מוכרות, ולכן הן לא מזוהות עם התחום כמו סורספייר. החברה הציגה בשנים האחרונות שיעורי צמיחה של כ־30% בממוצע, והיא צפויה לצמוח בשנים הבאות בקצב של יותר מ־20%. למרות הצמיחה החזקה החברה שומרת על שיעור רווח גולמי גבוה של 80%, ושיעור הרווח התפעולי מתקרב לכיוון ה־20%. החברה הרוויחה בשנה שעברה קצת מעל ל־20 מיליון דולר, וצפויה להרוויח קרוב ל־30 מיליון דולר השנה. לאחר זינוק של 50% במניה מתחילת השנה, נסחרת כעת החברה בשווי של 1.4 מיליארד דולר ומכפיל הרווח הנקי החזוי שלה ל־2012 עומד על כ־70.

ראש בראש מול הענקיות

 

חברת אימפרבה, שאותה ציינו בתחילת הכתבה ונמצאת תחת ניהולו של שלמה קרמר, ממייסדי צ'ק פוינט, משתייכת לתחום חדש יחסית בעולם אבטחת המידע של אבטחה ברמת בסיסי הנתונים של הארגון ורמת האפליקציה. לדוגמה, המערכת שמציעה החברה מנסה להגן על החברה במצב שבו אחד מעובדיה, שהוא בעל הרשאה לשימוש בנכסי המידע שלה, מנסה להוריד מרחוק את רשימת הלקוחות של הארגון במטרת זדון.

דוגמה נוספת לתחום הפעילות של אימפרבה היא המידע המובנה והבלתי מובנה בארגון שנוצר ברמת הקבצים שנוצרים באמצעות תוכנות כמו וורד, אקסל, PDF וכדומה. היקף השוק של אימפרבה מוערך בחצי מליארד דולר בשנה, והוא צומח בקצבים גבוהים יותר מאשר תחומים אחרים בעולם אבטחת המידע מאחר שמדובר בתחום חדש יחסית ולא בשוק בוגר כמו שוק ה־Firewall או ה־VPN.

מאז שהונפקה בסוף השנה שעברה, הספיקה החברה להכפיל את שווייה, זאת לאור המומנטום החיובי שעובר על התעשייה, התוצאות חזקות שהציגה ב־2011 ותחזית חיובית לשנה הנוכחית. במהלך 2011 הגדילה אימפרבה את הכנסותיה ביותר מ־40%, והיא צפויה להציג עלייה של 25% לשנה בשנים הקרובות.

אימפרבה ממשיכה לזכות בחוזים כאשר היא מתמודדות ראש בראש מול ענקיות תוכנה כמו יבמ ואורקל, זאת בשל הפתרון הכולל של החברה שנותן מענה להגנה על המידע המובנה והלא מובנה. הפתרונות של החברה נותנים הגנה במקומות שעד היום לא ניתן היה להגן אליהם בצורה יעילה וטובה.

ניתן לראות שמאז שאימפרבה הפכה לחברה ציבורית, היא מצליחה לסגור חוזים מהר יותר. בנוסף, לאחר ההנפקה גם הלקוחות מביעים ביטחון רב יותר בכל הנוגע למצבה הפיננסי הנוכחי של החברה.

שווי החברה עומד כיום על כ־900 מיליון דולר, והחברה צפויה למכור השנה בהיקף של קרוב ל־100 מיליון דולר, אולם השורה התחתונה תמשיך ככל הנראה להיות שלילית, ורק בשנה הבאה החברה תעבור לרווח.

לסיכום, ניתן לומר כי כל חברות האבטחה מנסות למכור מוצר כולל שייתן מענה רחב לארגון, ולכן הן רוכשות ומפתחות טכנולוגיה משלימה כל הזמן. יש היגיון רב במודל שארגון יקנה פתרון מספק אבטחה אחד שיאפשר לו לשמור על הרשת מפני ניסיונות מבפנים ומבחוץ. ולכן נשאלת השאלה מי מהחברות תיתן בשנים הקרובות את הפתרון הרחב ביותר, אך כמובן מבלי להתפשר על איכות מוצרי האבטחה בפתרון הכולל.

לכן, להערכתנו, כל חברות הנישה שנותנות מענה חלקי ונישתי לאבטחת הארגון יתקשו בשנים הקרובות להתחרות בענקיות האבטחה כמו צ'ק פוינט וסיסקו (אלא אם הן יצליחו לשמור על הפער הטכנולוגי גם בעתיד), ויצטרכו למלא את ארסנל הפתרונות שלהן. כמובן, שרמת המכפילים שלהן גבוהה משמעותית מזו של ענקיות האבטחה, ולכן גם הסיכון בהשקעה בהן הוא גבוה יותר.

רמי רוזן הוא אנליסט טכנולוגיה ומנהל מחלקת המחקר Sell Side בהראל פיננסים. יוני אבישר הוא מנהל קרנות חו"ל בהראל פיא מקבוצת הראל פיננסים

תגיות