אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החיים דרך המשקפיים של גוגל: בעיות הפרטיות והפרודיות ברשת צילום: cc by Thomas Hawk

החיים דרך המשקפיים של גוגל: בעיות הפרטיות והפרודיות ברשת

המשקפיים שחשפה ענקית האינטרנט יציגו מול העיניים מידע רלבנטי, אבל גם עלולים לגרום לשורה של בעיות אבטחה ופרטיות: זיהוי פנים של כל אדם ברחוב, הצגת פרסומות בכל מקום שנסתכל, וגישה של גוגל למידע האישי ביותר שלנו. ברשת, בינתיים, תוהים איך ייראה מוצר דומה מבית מיקרוסופט

08.04.2012, 17:38 | הראל עילם

בשנות השמונים של המאה הקודמת סרטי מדע בדיוני הראו לנו עתיד שבו אנשים מרכיבים משקפיים חכמים שהציגו מידע מזהה. מ"רובוקופ", דרך "שליחות קטלנית", ועד למשקפיים של ג'ורדי לה פורג' מ"מסע בין כוכבים". אף אחד מאיתנו לא ציפה שהעתיד יגיע אלינו כל כך מהר.

גוגל הציגה בשבוע שעבר את פרויקט המשקפיים החכמים שלה שנקרא Google Glass, אבל גם עכשיו מעט מאוד ידוע על הפרויקט, שנחשף לפני כחודשיים לראשונה ב"ניו יורק טיימס". עדיין לא ידוע מה יהיה המחיר, באיזו חומרה מדובר, איך המערכת עובדת ומה יהיה תאריך ההשקה שלה, אם כי ההערכות הן שהמשקפיים יעלו כמה מאות דולרים. ב"ניו יורק טיימס" העריכו כי ההשקה תהיה עד סוף השנה, בעוד שב־Wired מדברים על שנתיים לפחות.

בסוף השבוע כבר פורסמו תמונות של סרגיי ברין, אחד ממייסדי גוגל, מסתובב עם המשקפיים החדשים. ברין אישר לבלוגר רוברט סקובל כי מדובר באב־טיפוס שכבר עובד, וסקובל ציין כי ניתן היה לראות שמידע מוקרן על המשקפיים, אולם ברין סירב לתת לו להתנסות בהם.

בסרטון ההדגמה הקצר של גוגל ניתן לראות משקפיים מתקדמים שמתפקדים כטלפון חכם, ומספקים התראות, שירותי ניווט, שיחות וידיאו ומידע רלבנטי לאזור שבו נמצא המשתמש. רוב התכונות האלו מופעלות באמצעות פקודות קוליות, על פי הסרטון, שמציג שילוב של שירותי גוגל השונים במשקפיים.

בהדגמה של גוגל, המשקפיים עוזרים לצעיר ניו יורקי לנווט ברחבי העיר, לצלם תמונות, למצוא את המיקום של חברו ואף לנהל וידיאו צ'ט. הטכנולוגיה מבוססת הפקודות הקוליות מזכירה את סירי, והיא תאפשר לאנשים לדבר אל המשקפיים בשפה טבעית, כמו "הזכירי לי להזמין כרטיסים להופעה", אחרי שהמשתמש נתקל בכרזת פרסום להופעה.

סרטון ההדגמה עורר, כמובן, עניין רב ברשת - וגם גל של פרודיות ובדיחות. גוגל תצטרך להתמודד עם האיש המסכן שפוגע בעמוד בעת הליכה עם המשקפיים, ועם החשש שהיא תיעזר במוצר כדי להציף את המשתמש בפרסומות. אך המתחרה מיקרוסופט ספגה פרודיה עוקצנית עוד יותר - הלועגת לסרבול ולהודעת המציקות של מערכת ההפעלה ווינדוס.

המשקפיים השקופים

גוגל חשפה גם כמה קונספטים שמראים את המשקפיים כמוצר מוגמר, והתמונות מראות משקפי ראייה שנראים יותר כתותב מאשר כמשהו שכל אחד מאיתנו ירגיש בנוח ללבוש. אבל בהמשך, ניתן להניח, המשקפיים ייראו כמשקפי ראייה לכל דבר ואולי אף כמשקפי שמש.

אפשרות אחרת היא שהמשקפיים יהפכו לעדשה חכמה שאותה ניתן להלביש על כל משקפיים קיימים. העיצוב הוא חלק מהותי - כמה אנליסטים ציינו כי הסיבה למות הטלוויזיה התלת־ממדית היא הצורך במשקפיים מיוחדים, והוסיפו כי קשה להאמין כי משקפיים לא אסתטיים יצליחו לתפוס תאוצה.מעט מאוד ידוע על החומרה מאחורי הטכנולוגיה, ואף לא ברור אם המוצר הסופי יהיה מכשיר נפרד בפני עצמו, או מעין אוזניית בלוטות' מתוחכמת שיודעת להסתנכרן עם הטלפון החכם שנמצא בכיס המשתמש.

המשקפיים הם חלק מפרויקט בשם גוגל X, מיזם שהקימה החברה כדי לחקור טכנולוגיות חדשניות ועתידניות. לגוגל יש מעבדת רובוטיקה סודית בקליפורניה, וכיום גוגל עובדת על יותר מ־100 פרויקטים שונים.

לפרויקט המשקפיים יש לא מעט אתגרים טכנולוגיים להתמודד איתם, והממשק הוא אתגר נוסף - היכולת לספק למשתמש את המידע החשוב לו, אבל ללא הצפתו במידע לא רלבנטי - במיוחד פרסומות שיכולות להיות מבוססות על מיקום המשתמש, או אפילו על המוצרים שהוא מסתכל עליהם. מומחים מזהירים כי אם גוגל תנסה לשלב פרסומות בתוך הממשק, היא תאבד את כל לקוחותיה. מצד שני, ללא פרסומות גוגל תאבד את מקור הכנסתה העיקרי.

משתמשים שהתנסו במשקפיים טוענים שהם אינם פולשניים, אלא דווקא עוזרים לאדם להתנתק מהתלות בטכנולוגיה. "אם אני רוצה לצלם תמונה, אני לא צריך להוציא את הטלפון. אני יכול ללחוץ על כפתור או לדבר, וזהו", סיפר ל"ניו יורק טיימס" אדם שכבר התנסה במוצר.

המשקפיים של גוגל. איך בדיוק זה יעבוד?, צילום מסך: Google המשקפיים של גוגל. איך בדיוק זה יעבוד? | צילום מסך: Google המשקפיים של גוגל. איך בדיוק זה יעבוד?, צילום מסך: Google

סוגיית הפרטיות הופכת לחמורה יותר

המשקפיים החדשים פותחים תיבת פנדורה של בעיות בתחום האבטחה והפרטיות. אם בעבר לפחות ידענו מתי האדם העובר ברחוב מצלם אותנו, בקרוב מאוד גם ההגנה הבסיסית הזאת תיעלם - נראה שהמצלמה במשקפיים של גוגל פועלת כל הזמן.

בהתחשב בהתקדמות של טכנולוגיות זיהוי פנים, מדובר בבעיה משמעותית. תארו לעצמכם מה יקרה כשהמשקפיים של גוגל יוכלו להצמיד לכל אדם ברחוב את המידע שקיים עליו ברשת.

בשירותים הקיימים של גוגל, דוגמת ג'ימייל, תנאי השימוש מבהירים שלחברה יש גישה למידע האישי שנשמר באותו שירות. כך למשל, האלגוריתם של גוגל מנתח את הודעות הדוא"ל כדי להציג פרסומות שמותאמות לגולש. אפשר להניח שלגוגל תהיה גישה לתכנים שייקלטו על ידי המצלמה שנמצאת על המשקפיים החדשים.

משקפיים חכמים הם גם כלי עזר, כפי שציינו לאחר הפרסום של גוגל מספר גולשים. הם יכולים לעזור לחירשים להתמצא בסביבה או לעזור לתיירים להתמצא בסביבה זרה. כולם יוכלו לדעת בכל רגע היכן הם נמצאים, והכל כמובן בעזרת מגוון השירותים של גוגל.

גוגל אינה היחידה שחושבת על כך. מוטורולה סולושנס כבר עובדת על מחשבים לבישים שמיועדים לכוחות המשטרה השונים. בראיון ל"כלכליסט" אמר פול שטיינברג, סמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה, כי משקפיים חכמים המיועדים לשוטרים ומסוגלים לבצע זיהוי פנים ולאתר חשודים כבר נמצאים על שולחן התכנונים.

בסרטון שמציג את החזון הטכנולוגי שלה הציגה מיקרוסופט משקפיים שמתרגמים שלטים בשפה זרה. אם גוגל לא תשיק את המשקפיים בעצמה, חברה אחרת תעשה זאת. בינתיים גוגל רק מבקשת לשמוע מהציבור הרחב דעות על הטכנולוגיה, ולא בטוח שהיא תהיה הראשונה להציע מוצר מסחרי כזה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
איזה סוגיית פרטיות?
תראו לי פיצ'ר אחד במשקפיים האלו שלא קיים לכם כבר היום באנדרואיד או אייפון. מה הציגו שם שאין היום? המיקום שלכם ידוע כמעט כל הזמן (צ'ק אין פעמיים ביום זה מספיק כדי לדעת המון עליכם), מי החברים שלכם, איך אתם נשמעים, עם מי אתם מדברים, המרחק בינכם לבין חברים שלכם. הכל. זה סה"כ ממשק שמתלבש על משקפיים. החידוש היחידהוא ניתוח תמונה בזמן אמת. גם אז, אגב, סביר שהניתוח ברובו ייעשה על המכשיר עצמו ולא יזרים תמיד הכל לגוגל, כיוון שלא תמיד הרוחב פס יחזיק (כן, גם בעוד כמה שנים טובות). ההתלהטות הזאת סביב הפרטיות מעצבנת. היא מורידה מערכה האמיתי של הבעיה כשהמתלוננים העיקריים משתמשים בעצמם בסמרטפונים.
מסטר צ'יף  |  08.04.12
2.
תשובה למגיב מס' 1
מי ירצה להשתמש במוצר כזה? סביר להניח שאתה... עוד סביר להניח שכשסטיב ג'ובס הציג את האייפון בפעם הראשונה הגבת באותה צורה... זה לא אומר שאנו באמת זקוקים למוצר הזה, אבל סביר להניח שבעוד כמה שנים לא נוכל לחיות בלעדיו. משום מה על שאלה אחת אף אחד עדיין לא ענה, זה לא מסוכן? ראינו כבר אנשים שנכנסו בעמודים, עשו תאונות דרכים קטלניות ואפילו נפלו לים וטבעו בגלל שהיו עסוקים עם הסלולר, עכשיו התוכן פשוט יידחף לנו מול העניים (שלא לדבר על פרסומות מושכות) ופשוט יסתיר או יבלבל אותנו באמצע הפעולה...
08.04.12
לכל התגובות