אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פוליטיקה נגד כדורגל צילום: איי אף פי

פוליטיקה נגד כדורגל

פלאטיני, שרוצה להיות נשיא פיפ"א, צריך את הקולות של ההתאחדויות הקטנות ולכן מתכנן להקריב את איכות ויוקרת ליגת האלופות. כלכליסט מציע מודל NFL לטורניר הכדורגל האיכותי ביותר

10.04.2012, 21:31 | אוריאל דסקל

היומון הגרמני "בילד" דיווח בשבוע שעבר שמישל פלאטיני, נשיא אופ"א, הגיע למסקנה שליגת האלופות משעממת וליגת אירופה משעממת מאוד ולכן צריך לשנות את התחרויות בכדורגל האירופי. וכך עלה לו הרעיון למזג את ליגת אירופה עם ליגת האלופות - כדי לאפשר לקבוצות ממדינות קטנות להשתתף בטורניר כדורגל המועדונים הבכיר בעולם.

על פי התוכנית של פלאטיני, תבוטל ליגת אירופה וליגת האלופות תגדל מ־32 ל־64 משתתפות. זה יקרה ב־2016 וזה יאפשר למדינות קטנות כגון לטביה, בלארוס, ואפילו ישראל להכניס באופן אוטומטי קבוצה אלופה לשלב הבתים בכל שנה. במקביל, למדינות כגון ספרד, אנגליה, גרמניה, צרפת ואיטליה יהיו שש קבוצות נציגות במקום ארבע או שלוש כיום.

מי שתומכות, כמעט אוטומטית, בהצעה של פלאטיני הן המדינות הקטנות, אלו שעזרו לו להתמנות לנשיא אופ"א על חשבון לנהארט יוהנסון ב־2007. מדובר במדינות כדורגל כושלות - שבזכות הרפורמות הראשונות של פלאטיני בליגת האלופות הצליחו להשחיל קבוצות לשלב הבתים. בגלל זה ליגת האלופות סבלה מדילול באיכות הקבוצות. רוב הקבוצות הגדולות מסיימות את המשחקים החשובים שלהן כבר במחזור הרביעי של שלב הבתים, וגם משחקים רבים בשלבי הנוק אאוט הפכו למיותרים.

במקום לעשות את הדבר הנכון מבחינה מקצועית ומסחרית פלאטיני מקדם את עצמו לתפקיד נשיא פיפ"א הבא ומנסה להגדיל את כוחו הפוליטי. ולכן הוא מעניק מתנה להתאחדויות קטנות ובעצם מקריב את איכות הכדורגל על מזבח פוליטי.

כריסטיאנו רונלדו. אופ"א לא מבינה את עוצמת המותגים שיש לה, צילום: רויטרס כריסטיאנו רונלדו. אופ"א לא מבינה את עוצמת המותגים שיש לה | צילום: רויטרס כריסטיאנו רונלדו. אופ"א לא מבינה את עוצמת המותגים שיש לה, צילום: רויטרס

זה הכל במודל

אין ספק שהחדרת מועדונים שאינם ראויים וגם לא מקודמים מקצועית אלא רק פיננסית (אופ"א מעבירה כספים אבל לא ממש אומרת מה לעשות איתם,כפי שניתן לראות מהפועל תל אביב) לליגת האלופות היא מעשה שפוגע ביוקרה ובאיכות של הכדורגל האירופי. וכתוצאה מכך גם בהכנסותיו.

ליגת האלופות אמנם מצליחה לייצר הכנסות של כ־1.1 מיליארד יורו (1.5 מיליארד דולר), אבל מדובר בסכום נמוך מאוד אם משווים בין הטורניר לליגת ה־NFL, שמכניסה 9 מיליארד דולר יותר בשנה מליגת האלופות, אף שאין לה מותגי ספורט בינלאומיים כמו ריאל מדריד, מנצ'סטר יונייטד, ברצלונה, ארסנל, מילאן, יובנטוס ועוד.

אופ"א, ארגון פוליטי ולא מקצועי או מסחרי, לא מצליח להבין את עוצמות המותגים שלו בהשוואה לאלו של ה־NFL ובכך מפספס הכנסות רבות. בנוסף, נראה כי אופ"א הגיעה לשיא הכנסות מהשוק האירופי. מלבד צרפת, שהשוק שם הושפע מאוד מכניסתה האגרסיבית של אל ג'זירה לשוק התקשורת המקומי, כמעט לא היתה עלייה בהכנסות מזכויות שידור ומחסויות (כי מי רוצה לשלם על טורניר משעמם?). וזה בעוד שב־NFL יכולים לחגוג הסכמי זכויות שידור הגדולים בעשרות אחוזים.

המפתח של ההצלחה של ה־NFL הוא במודל המושלם לליגה. הליגה קצרה, כל משחק חשוב, ושלבי הנוק אאוט מרתקים ומאפשרים לקבוצות קטנות להפתיע.

ולכן ה-ECA, ארגון המועדונים האירופיים, צריך להבין שיש מודל שיכול להביא לגידול בהכנסות וברווחים של הכדורגל האירופי בכללותו ולהציב אותו נגד התוכנית ההזויה של פלאטיני.

בכל מקרה, הנה רעיון שה־ECA יכול להציע לאופ"א. רעיון שבבסיסו אמור להפוך את הליגה לאיכותית ומעניינת יותר. זה יוביל להכנסות גבוהות הרבה יותר, וגם, בעזרת רגולציה נכונה, לכך שלכדורגל האירופי בכללותו יהיה יותר כסף.

אז הנה ההצעה שלי לסופרליג אירופי, שמבוססות על מודל של ה־NFL ותאפשר לקבוצות הגדולות להרוויח כסף גדול עבור הכדורגל האירופי.

ליגת האלופות החדשה (הצעת כלכליסט) ליגת האלופות החדשה (הצעת כלכליסט) ליגת האלופות החדשה (הצעת כלכליסט)

סופרליג A

- 40 קבוצות מ־40 מחוזות אזוריים. 10 קבוצות בכל בית מחוזי.

- כל קבוצה משחקת תשעה משחקים נגד יריבות אזוריות ושבעה משחקים נגד קבוצות ממחוזות אחרים בעלות דירוג דומה. 16 משחקים בסך הכל. לא יהיו שני משחקים נגד כל קבוצה (בית וחוץ) אלא משחק בית או חוץ נגד קבוצה (וזה מתחלף כל שנה). כמו ב־NFL.

-  16 הקבוצות הטובות ביותר — 4 בכל מחוז — יעפילו לשלב הנוק אאוט, שגם בו לא יהיו משחקים של בית וחוץ אלא משחק אחד.

יתרונות עיקריים

- כל קבוצה תארח 8 משחקי בית לפחות, לא כמו היום (3).

- כל משחק יהיה הרבה יותר מעניין בגלל סיבות ספורטיביות. כל משחק גם קשור למעמד הקבוצה בדירוג של השנה הבאה ולכן לאף קבוצה לא "תיגמר העונה".

- הליגה הקצרה מאפשרת לקבוצות קטנות להפתיע (כפי שקורה ב־NFL מדי שנה).

-  משחק נוק אאוט אחד מאפשר לקבוצות קטנות להפתיע במשחקים הגדולים (על פני שני משחקים קשה יותר לנצח את הקבוצה הגדולה), מה שגם יעניין את הצופים הניטרליים יותר (הכסף הגדול).

רגולציה

 

- קבוצות לליגה הזאת אמורות להיבחר על פי מספר האוהדים שלהן, בסיס האוהדים הגלובלי, דירוג אופ"א, הישגים היסטוריים, גודל השוק, אצטדיון, מתקנים ומבנה בעלות.

- הכנסות הליגה מזכויות שידור ומספונסרשיפ יחולקו בין קבוצות.

- כל קבוצה תהיה חייבת לרשום 25 שחקנים לתחרות ששווי החוזים שלהם לא יהיה יותר מ־250 מיליון יורו. תקרת שכר המינימום לתחרות תהיה 35 מיליון יורו כדי לשמור על רמה גבוהה.

-  הסופרליג תהיה חייבת להעביר תשלומי סולידריות שילכו לשורשי הכדורגל באירופה — 10%–15% מההכנסות הכלליות.

סופרליג B

- תהיה ליגת משנה לליגה הבכירה שבה קבוצות יתחרו במשך ארבע שנים על מקום בסופרליג. בכל ארבע שנים שמונה קבוצות חדשות שהצטיינו בסופרליג B יחליפו את שתי הקבוצות הגרועות ביותר בכל מחוז לאורך ארבע השנים.

-  הסופרליג B תקבל קבוצות שהצטיינו בליגות המקומיות לאורך ארבע שנים.

לצפייה ברזולוציה גבוהה יותר על ההצעה: http://go.calcalist.co.il/pic/sport/superleague.pdf

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הצעה מעולה !
ברור שיכולים להיות תיקונים קטנים פה ושם, שיפורים או תוספות, אבל חאלס עם השמרנות והפלצנות הזאת - זה לא יעבוד פה, בלה בלה בלה. הליגות המקומיות בארופה וליגת האלופות הן 80 % פח, 10% משחקים בינונים ורק 10% משחקים טובים, וזה בעונה טובה. במבנה הזה היריבות המקומיות הגדולות עדיין פוגשות אחת את השנייה, כלומר המשחקים הטובים שקיימים בשיטה הנוכחית ממשיכים להתקיים ובמקום לפגוש ב-90% הנוספים את צ'סזנה, ספורטינג גיחון, נורוויץ' בליגות המקומיות, או ניקוסייה, הפועל תל אביב, וכאלה בליגת האלופות\ ועוד כל מיני כלום ושום דבר כאלה הן יפגשו קבוצות גדולות אחרות מרחבי היבשת, מה שיצור עונה שלמה מלאה במשחקים טובים שבוע אחרי שבוע. יותר גרוע מעכשיו כבר לא יכול להיות. במקרה הטוב כשיש זמן רואים את התקצירים, מי יכול לראות משחק שלם משעמם כזה ? ב-NFL נשארים מרותקים לכל משחק כל שבוע מהרגע הראשון ועד האחרון.
מבלבלים בשכל  |  11.04.12
7.
כל היום דוחפים פה את השיטה של הNFL
ושוכחים שזה מצליח כי זה בארה"ב ושם אין משמעות למסורת וקבוצות כל הזמן עוברות ערים, בניגוד לאירופה שם יש משמעות לדרבי ולהסטוריה. בארה"ב יש גם חלוקה די מאוזנת של עוגת ההכנסות, ואי אפשר להשוות את הזכויות שידור שתקבל פנרבחצ'ה למשל לעומת מכבי חיפה או דינמו זאגרב. אפילו בספרד עצמה אין איזון בזכויות שידור בין ריאל ובארסה לשאר הליגה. וחוץ מזה שכל הקבוצות דרג ביניים בליגות הגדולות יעלמו. בתכנון שלכם מחקתם קבוצות כמו סביליה שלקחו 2 גביעי וופא לפני כמה שנים, טוטנהאם מאנגליה גם לא נכנסו למרות שאם לא הכסף של סיטי ב3 שנים האחרונות כנראה שבתק' הזו הם היו קבוע באלופות. והרגתם בכללי את הענף, למשל הבית הצפוני יהיה בעצם ליגה אנגלית עם איאקס ותוספת של קבוצות ליגה אירופית שאולי יגרדו נק' פה ושם. הבתים האחרים קצת יותר מאוזנים אבל גם שם לא יהיו הפתעות.
אבישי , טכניון  |  10.04.12
6.
אחחח... רגשות מעורבים.
פוטבול, בעצם היותו אמריקאי, נשען על השוק השלישי הגדול ביותר בעולם (ארה"ב, 300 מיליון איש), ושוק רווי - לאנשים יש כסף לבזבז. אני לא מתפלא שהם מרוויחים והרבה. מצד שני, הפוטבול מרתק והשיטה בה הוא מאורגן מצויינת, ובהחלט יש לה חלק לא קטן במקסום הרווחים של הענף לעומת ענפי ספורט אחרים המאורגנים דומה. .. מצד שלישי, בלי ניקיון יסודי של הרגולציה על ניהול והחזקת קבוצות כדורגל, רק תחשוב לאיזה אנשים הכסף הענק הזה יפול לידיים. לא הייתי רוצה שעוד טביבים יבואו כי פתאום הרווחים זה לא 30 מיליון שקל, אלא 300... מצד רביעי זה גם מה שקורה עכשיו, אז מה זה משנה אם הקבוצה לא רואה את ה- 30 מיליון או את ה- 300 מיליון שמגיע לה. אבל... בשורה התחתונה... מה יעזור למקסם רווחים?! הכסף מגיע מהאנשים, אז ביום שאופ"א תעשה משהו חיובי עם כל הכסף שהיא מגלגלת ע"ח האנשים האלה כבר עכשיו אני אחשוב שלשדוד את האוהדים מהכסף הזה (ולהגדיל את הנתח כמו שאתה מציע) זה מוצדק.
לאכס , חיפה  |  10.04.12
5.
הנה הרעיון שלי
לקחת 4 קבוצות מ5 הליגות הבכירות צרפת,אנגליה,ספרד,איטליה וגרמניה ולהם להוסיף 4 קבוצות שעולות מהמוקדמות ולעשות 4 בתים בהגרלה בלי דירוג ו4 הקבוצות שסיימו במקומות הראשונים יפגשו את 4 הקבוצות שסיימו במקום ה6 4 הקבוצות שסיימו במקום השני יפגשו את מקום 5 ומי שסיימו במקום 3 יפגשו את מי שסיים מקום רביעי והקבוצה שסיימה מקום גבוה יותר בבתים תארח את המשחק ומי שתנצח תעלה לשלב הבאה שזה אומר שנשאר 12 קבוצות ולעשות הגרלה ומי שהיה לו תמאזן הכי טוב בבתים יארח את המשחק ואחריי שישארו רק 6 קבוצות יעשו בית חדש שכל אחת תארח את השנייה ו4 הראשונות יעלו לשלב הבאה ומי שסיים מקום ראשון יפגוש את מקום 4 ומי שסיים מקום שני יפגוש את מקום שלישי בשיטת בית חוץ והשניי קבוצותשניצחו יעלו לגמר שיתקיים במגרש ניטרלי שקבעו בתחילת העונה. מה שהצעתי יצור מתח כי כל משחק יהיה חשוב וגם יהיה הרבה משחקים וזה אומר הרבה כסף בסך הכל לשני הקבוצות שיגיעו עד לגמר יהיה 25 משחקים
מכביסט קטלוני , קיסריה  |  10.04.12
לכל התגובות