אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיסמוגרף הנדל"ני צילום: עמית שעל

הסיסמוגרף הנדל"ני

כך הקפיא בנק ישראל את שוק הנדל"ן

10.04.2012, 08:44 | שי פאוזנר

אוזלת היד שגילתה הממשלה במלחמתה במחירי הדירות הפכה את בנק ישראל, גם אם לא במתוכנן, לגורם הכי משפיע על הנעשה בענף הדיור בשנתיים האחרונות.

ההחלטות והמעשים של הממשלה יצליחו, אם בכלל, להפחית ישירות את מחירי הדירות רק בעוד מספר לא קטן של שנים. בינתיים, ההוראות של בנק ישראל לבנקים בעניין רמת המינוף וגובה ההלוואות שהוא מאפשר להם להעמיד לשוק הדיור הותירו את הענף קפוא לאורך יותר מעשרה חודשים ברציפות. נכון, היו שם גם מחאה חברתית, מכירת קרקע בהיקף גדול על ידי המדינה, אבל בשורה התחתונה, מי שיוצרים את קו השקט בסיסמוגרף הנדל"ני הם אותם רוכשי דירות וקבלנים שנתקעו ללא הלוואה.

הגבול כבר נחצה

קבלנים שרכשו קרקע מהמדינה או מבעלים פרטיים והגיעו אל הבנקים לאחרונה, נתקלו בחומה בצורה — "אנחנו לא יכולים לתת הלוואות לנדל"ן", אמרו שם. "בנק ישראל לא מאפשר זאת", הסבירו. רוב הבנקים הגיעו או חצו את הגבול שסימן להם המפקח על הבנקים של 20% מהיקף ההלוואות הכולל שלהם אשר ניתן להפנות לנדל"ן בלי "להיענש" בריתוק הון שלהם כנגד ההלוואות יתר ליזמים.

לצדם הגיעו לא מעט זוגות צעירים, אלה שעבורם היה אמור הבנק להילחם, ונדחו כשביקשו משכנתה כי לא הצליחו להעמיד הון עצמי גבוה כנדרש. התוצאה היתה צפויה לכל מי שעיניו בראשו: הבנקים חסמו את זרם הכסף, הרוכשים החליטו לחכות והקבלנים הפסיקו לבנות. מי שמכיר את ענף הדיור בישראל יודע שמצב כזה גורם בסוף לזינוק מחירים. מספר המשפחות החדשות שנוצרות פה בכל שנה קרוב ל־40 אלף. בשנה שעברה, אף שמדובר בעלייה לעומת השנה שלפניה, החלו להיבנות פה דירות במספר הקרוב לחצי מזה. השנה הנוכחית נראית כחלשה אפילו יותר.

שיחות עם יזמים מספרות את הסיפור בפשטות. עד לשנה האחרונה, כשיזם היה פונה לבנק כדי לקבל הלוואה, הדבר הראשון שבדקו הבנקאים היתה העמידה שלו בתשלומי הלוואות עבר.

כיום בודקים הבנקאים אם לאחר קבלת ההלוואה מהם, הוא עדיין יהיה מסוגל לקבל הלוואות מגשרות או משלימות מגופים חוץ־בנקאיים (לגיטימיים, כמובן). "מחיר הכסף שאני לווה יכול לחתוך לי כיום את המרווח שעליו אני עובד לרמה שמסכנת את הרווח היזמי שלי ויכולה לחסל אותו לגמרי, אם חס וחלילה המשק ייקלע לתקופה קשה של חצי שנה עד עשרה חודשים. אני פה כדי לבנות בתים אבל גם לי יש גבול", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל של אחת מחברות היזמות הגדולות. ואם זה המצב בחברות הגדולות, מה יאמרו הקבלנים הקטנים? אצלם עוצר ההלוואות הוא גזר דין מוות עסקי.

זינוק מחירים בפתח

ההפתעה היא כי דווקא באוצר, שם ניסו בכל דרך אפשרית לגרום לנו לחשוב שהנה המחירים יורדים, הבינו שמשהו רע קורה בעקבות התנהלות בנק ישראל והחלו ללחוץ על הפקידים למצוא דרך להקל על מתן ההלוואות ליזמים. אין סיבה שבבנק ישראל לא יישרו קו. אם הרוכשים לא יוכלו לחזור לשוק והקבלנים ימשיכו לתקוע פרויקטים, נתעורר כולנו בעוד שנתיים לשוק עם ביקוש עצום לדירות, ומעט מאוד היצע. גם מי שלא ממש מבין בכלכלה, יודע שהמשמעות היא מחירים בשמים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שטויות - המחירים בירידה
אנחנו בשיא לגבי מספר הדירות למכירה עם משכורת חציונית כמו שיש בישראל - לרוב העם אין כסף לקנות במחירים ההזויים של היום. טוב שיש מגבלה של 40% הון עצמי - גם ככה אנשים לקחו על עצמם חובות שהשד יודע איך הם אי פעם ישלמו אותם. במיוחד שאנחנו במיתון - כל אחד יכול להיות מפוטר מחר. הקבלנים ימשיכו לבנות כי הם חייבים הון לבנק ואם לא יבנו - איך ישלמו? המחירים בירידה - כולם יודעים אבל מנסים לצוד עוד כמה פראיירים שיצילו במו כספם את החזירות של הקבלנים והבנקים. אל תהיו אלו שבנק ישראל יקריב על מנת להציל את החזירים.
שי, מי שילם לך לכתוב?  |  16.04.12
4.
כתבה נכונה לחלוטין
כל הכבוד לבעל הטור על שאמר את האמת. בנק ישראל ניסה לסגור ברז אחד יותר מדי ו... פישל. אופס... זאת הסיבה שהם כעת מנסים להגדיר מחדש אילו הלוואות לא יכנסו לקטגוריה הזאת (ראו כתבה בענין זה על בנק הפועלים שפתאום יכול להגדיל יכולת ליתן אשראי). כולם צריכים להבין שאם קבלנים לא ירוויחו - הם לא יבנו. קבלנים צריכים כסף ואדמה. אז אם הם לא יקבלו אשראי, הם לא יתחילו לבנות ואם לא יקצו להם את האדמות - הם לא יבקשו את האשראי. הכל קשור ואם מפריעים למעגל הזה יותר מדי... זה פשוט לא יקרה. אנשים היו כבר אמורים ללמוד שרק תחרות אמיתית מורידה מחיר. מי שחושב שאפשר להוריד מחיר בלי לתת לכל המעורבים לנסות להרוויח, משלה ומטעה את עצמו ואותנו.
סבסטיאן , באר שבע  |  10.04.12
2.
סליחה מראש על הביטוי החריף מטה.....
הביטוי לא מאפיין ואסור שייאפיין שיח ציבורי או בכלל , אז מתנצלת שוב, אבל גאו המים.... אז מי שחושב שיש קיפאון או ירידת מחירי נדלן הוא אדיוט או עיוור או שניהם השוק טס מעלה ולא בהדרגה. השוק עולה בממוצע 50,000שח בחודש לנכס. אפילו יותר. הבנקים חוגגים. ספסרים חוגגים. שכ"ד עולה עולה עולה. כולם סבבה חוץ מעם ישראל מעמד2.
אנחנו בקאנטים , רחוב  |  10.04.12