אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - ההסכם המסתמן - זיסר יקבל שנתיים של שקט מבנק הפועלים צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט" - ההסכם המסתמן - זיסר יקבל שנתיים של שקט מבנק הפועלים

תשלום החוב של אירופה ישראל יחל ב־2014 ויסתיים ב־2022 - שלוש שנים אחרי המועד המקורי, כשהחוב לא ישתנה ויסתכם ב־900 מיליון שקל. המחלוקת: האם הבנק יפוצה על ידי העלאת הריבית או באופציה למניות אלביט הדמיה

10.04.2012, 07:06 | גולן חזני

בנק הפועלים ומוטי זיסר הגיעו להסכמות על פריסת החוב של זיסר לבנק, כך נודע ל"כלכליסט". הבנק הסכים לדחות את תשלומי החוב של אירופה ישראל, החברה שבאמצעותה מחזיק זיסר ב־47% ממניות אלביט הדמיה, עד 2022, לעומת 2019 במקור.

הפועלים לא צפוי לספוג תספורת משמעותית, אם בכלל, שכן תשלומי החוב ייוותרו כפי שהיו במקור - כ־50 מיליון שקל בשנה, בתוספת ריבית, ותשלום נוסף של 450 מיליון שקל בסוף התקופה. ההבדל היחיד יהיה במועד התשלומים - במקום שישולמו בין 2011–2019, נדחו המועדים ל־2014–2022.

משמעות הדחייה: זיסר יקבל גרייס של שנתיים, עד ל־2014, לתשלום הבא של הקרן. כלומר, הוא ייהנה משנתיים של שקט במטרה לנסות ולהתמקד בהתאוששות החברה, באמצעות המשך בניית הקניונים בהודו ומימושם והמתנה להתאוששות במזרח אירופה.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי הנושא היחיד שטרם נפתר הוא שאלת הפיצוי שיקבל הבנק: האם יהיה זה בהעלאת הריבית, או האפשרות שנראית מעשית יותר במו"מ - אופציות ל־3%–5% ממניות אלביט הדמיה שאותן יקבל ויוכל לממש עד להחזר מלוא החוב. ייתכן גם שהפיצוי יהיה מורכב משילוב של שתי האפשרויות. בסך הכל ישלם זיסר קרן וריבית של 900 מיליון שקל, כשההלוואה המקורית עמדה על 870 מיליון שקל בריבית פריים + 0.6%, ריבית נוחה ששימשה את זיסר לרכישת השליטה באלביט הדמיה.

את המו"מ מובילים מטעם הבנק המנכ"ל ציון קינן ומנהל החטיבה העסקית שמעון גל. בשבועות האחרונים מקיים גל פגישות רצופות עם זיסר, לאחר תקופה ממושכת של נתק ועוינות בין הצדדים. על פי ההערכות, הבנק מחק למעשה את כל החוב בדו"חות השנתיים האחרונים.

הוויכוח בין הצדדים החל לאחר שזיסר לא פרע קרן של 120 מיליון שקל לבנק. הפועלים ראה בצעד זה הפרה של תנאי ההלוואה, אם כי הסתפק בריבית חריגה על הסכום. בסופו של דבר פרע זיסר את סכום הקרן לפני כחודש וחצי, בתשלום אחרון של 80 מיליון שקל לאחר שהחברה הפרטית ההולנדית של זיסר, ביפארט אן.וי, מימשה חמישה בתי מלון בבלגיה ובהולנד. מניותיה של החברה ההולנדית שועבדו בידי זיסר לטובת הבטוחות לבנק הפועלים כנגד החוב, כשבעבר איים הפועלים איים להשתלט על בטוחה זו ולמכור את המלונות בעצמו.

על פי ההערכות, ההסכם המתהווה הוא הרקע לזינוקים שרשמה אלביט הדמיה בימים האחרונים - המניה עלתה ב־20% ויותר בשלושה ימים ואילו האג"ח שיפרו את התשואות מ־70% לכ־30%. בשבועות האחרונים מימשה אלביט הדמיה אחזקות במלונות באירופה, וכן חתמה על עסקה למכירת 47 מרכזים מסחריים בארה"ב לקרן הפרייבט אקוויטי בלקסטון תמורת תזרים נטו של 90 מיליון דולר.

בבנק הפועלים סירבו להגיב וכך גם דובר אלביט הדמיה.

תגיות