אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: העיקר שהקוקטייל של 2011 לא יחזור צילוןם: בלובמרג

השורה התחתונה: העיקר שהקוקטייל של 2011 לא יחזור

המחצית הראשונה של 2011 היתה חלומית עבור בנקאות ההשקעות האמריקאית, אולם ככל שהחודשים חלפו ההנפקות פחתו ועמן גם ההכנסות. כעת, כשכלכלת ארה"ב מראה סימני התאוששות ולקראת ההנפקה הצפויה של פייסבוק, בנקי ההשקעות שומרים על אופטימיות זהירה בנוגע ל־2012

15.04.2012, 07:09 | דון קופצקי, בלומברג

שנת 2011 היתה סוערת במיוחד עבור בנקי ההשקעות האמריקאיים: המחצית הראשונה החלה בקול תרועה רמה, עם זינוק חד בעמלות מחיתום הנפקות וייעוץ בעסקאות מיזוגים ורכישות, אולם ככל שחלפו החודשים היקף העמלות הלך וירד, עד לסיום חלש במיוחד.

בסך הכל הסתכם היקף העמלות שגרפו חטיבות ההשקעות במוסדות הפיננסיים בשנה החולפת ב־49.1 מיליארד דולר, סכום זהה לזה שנרשם ב־2010. גם הנפח הכולל של העסקאות היה זהה, ועמד על 6.9 טריליון דולר. אולם, כאשר יורדים רזולוציה רואים כי שמונה מתוך עשרת הבנקים הגדולים ביותר הרוויחו הרבה פחות כסף מעמלות אשתקד. לפי נתוני בלומברג, במקרים של ג'יי.פי מורגן ו־UBS, מדובר אף בירידה של מיליארד דולר.

בראש דירוג בלומברג, הכולל את 20 בנקי ההשקעות המרוויחים ביותר מעמלות ל־2011, גולדמן זאקס מככב במקום הראשון, זאת אף שהיקף העמלות שגבה נחתכו אשתקד ב־4% ל־3.46 מיליארד דולר. כוכב הדירוג ל־2010, ג'יי.פי מורגן, ירד אשתקד מהמקום הראשון לשלישי, בעוד שמורגן סטנלי שמר על המקום השני לאחר שגרף 3.26 מיליארד דולר בעמלות, ירידה של 11% בהשוואה ל־2010.

המגמה השלילית לא פסחה גם על ההכנסות ממסחר, שנפלו אף הן. עבור חמשת הבנקים הגדולים ברשימת ה־20 של בלומברג, נרשמה בין הרבעון הראשון לרבעון הרביעי של 2011 ירידה של 53% בהכנסות ממסחר ל־13 מיליארד דולר. הירידה נבעה מהחשש בנוגע למצב באירופה, מחוק וולקר, שיגביל במידה ניכרת את המסחר של הבנקים, ומהגבלות ההון החדשות (המוכרות בשם "באזל 3"), שמגבילות את רמות המינוף שהבנקים יכולים לקחת על עצמם.

הבנקים, מצדם, הגיבו לירידה בהכנסות בקיצוץ מסיבי בהיקף המשרות, וכמובן בשכר: ברחבי העולם פוטרו במהלך 2011 יותר מ־230 אלף בנקאים. בסיטיגרופ, בקרדיט סוויס ובמורגן סטנלי, אותם עובדים ש"ניצלו" נאלצו להתמודד עם ירידה בשכר, ובחטיבת הבנקאות להשקעות נרשמה ירידה של 30% בשכר. בנק אוף אמריקה, למשל, קיצץ את השכר ב־40% בחלק מחטיבות ההשקעות שלו, וחילק בונוסים המורכבים מיותר מניות ופחות מזומן.

הבנקאים מודים שהיום הם נזהרים יותר כשהם מוסיפים נכסים למאזנים בעסקאות מסוימות, כולל חוזי נגזרים ארוכי טווח.

"התחושה היתה שאמריקה מקרטעת"

 

ג'יימס אמינה, ראש חטיבת ההשקעות העולמית בבנק השוויצרי קרדיט סוויס (שמדורג במקום השביעי בדירוג בלומברג לאחר שגרף 2.26 מיליארד דולר בעמלות), מבהיר כי "שתינו בשנה החולפת קוקטייל קטלני שכלל גירעון אמריקאי, הורדת דירוג למדינה ועוד 'ריקושטים' שנבעו ממשבר החובות הממשלתיים באירופה".

בין היתר, אמינה מדבר על הסאגה שהתרחשה בתחילת אוגוסט: המחוקקים האמריקאים התמהמהו בהחלטה להעלות את תקרת החוב של המדינה, מהלך שהעלה חשש שדווקא ארה"ב לא תכבד את חובותיה. "הסיפור הזה העיב על הפתיחה החיובית של 2011", הוא אומר. "הכלכלנים הורידו את תחזיות צמיחה, וחלקם אף חזו מיתון כפול הן בארה"ב והן באירופה. התחושה ברבעון השלישי היתה שהכלכלה האמריקאית מקרטעת", אומר אמינה.

בהסתכלות ענפית, התחום שרשם דווקא עלייה היה תחום הייעוץ לעסקאות מיזוגים ורכישות, שרשם אשתקד עלייה של 13% מעמלות בתחום ל־20.3 מיליארד דולר. עם זאת, על נתונים אלו האפילה ירידה בעמלות מעסקאות אג"ח ומניות. כמו כן, הם מסווים את הקיפאון במיזוגים ורכישות, שאפיין את המחצית השנייה של השנה, אז הנפח של העסקאות שהוכרזו צנח ל־1.03 טריליון דולר, ירידה של 18% בהשוואה למחצית הראשונה.

מי שרכב על העלייה בתחום המיזוגים היה גולדמן זאקס, שאחת הסיבות להובלתו בדירוג נובעת מכך שהוא הגדיל את נתח השוק שלו בתחום זה. הבנק שימש כיועץ ב־23% מעסקאות בתחום לעומת 19.7% ב־2010. גולדמן זאקס הצליח לגבור על שאר הבנקים בכך ששימש כיועץ בכמה עסקאות גדולות שהושלמו ברבעון הרביעי, כולל המכירה של יצרנית הבירה האוסטרלית פורסטר לסאב־מילר תמורת 13.1 מיליארד דולר, והמכירה של גלובל קרוסינג ללבל 3 קומיוניקיישנס תמורת 3.2 מיליארד דולר.

אולם, למרות המגמה הכללית, מנכ"ל גולדמן זאקס לויד בלנקפיין והצוות שלו לא היו חסינים מסינדרום מחצית ראשונה חזקה ומחצית שנייה חלשה. בין ינואר ליוני, הבנק גרף 2.7 מיליארד דולר בהכנסות הנובעות מהענקת ייעוץ במיזוגים ורכישות וכן מעסקאות חיתום, אולם נתון זה צנח ל־1.6 מיליארד דולר במחצית השנייה של השנה.

"חלק מהעסקאות שיפורסמו ב־2012 החלו כדיונים ב־2011 אך לא צלחו, מכיוון שהאווירה בשווקים לא היתה טובה במיוחד", מסביר דיוויד סלומון, שמנהל את חטיבת ההשקעות העולמית של גולדמן זאקס עם ריצ'רד נודה וג'ון ויינברג. יש לציין שקרוב למחצית מהיקף המיזוגים והרכישות של תעשיית הבנקאות ב־2011, שהסתכמו בטריליון דולר, נבעו מעסקאות בינלאומיות.

ז'ק ברנד, מראשי חטיבת ההשקעות בדויטשה בנק, סבור שהעלייה בפעילות הבינלאומית בתחום המיזוגים והרכישות תימשך. "חלק ניכר מפעילות המיזוגים והרכישות נובע מהרצון לגיוון גיאוגרפי, וחלק מהלקוחות שלנו שואפים להגדיל את הגישה הפיזית למוצרים שלהם". לדבריו, כחלק ממאמצי החברות לחפש אחר רכישות מחוץ למדינה־האם שלהן, הן יפנו לבנקי ההשקעות כדי שינווטו את התנודות החדות בשערי המט"ח ואת מחירי הסחורות.

כדוגמה, ברנד מציין את רשת וולמארט שנדרשה לגדר את המט"ח וסיכונים נוספים, לאחר שרכשה ביוני אשתקד 51% ממאסמארט הולדינגס, סיטונאית המזון הגדולה ביותר בדרום אפריקה, תמורת 16.5 מיליארד ראנד אפריקאי (2.1 מיליארד דולר). ג'יי.פי מורגן ורוטשילד שימשו כיועצים לוולמארט, בעוד שדויטשה בנק ייעץ למאסמארט בעסקה.

"הכלכלה באירופה תמשיך לסבול"

 

נתון מעניין נוסף שעולה מסקירת פעילות הבנקים הוא ש־63% מהיקף העסקאות הבינלאומיות וההנפקות הגדולות ביותר שבוצעו ב־2011 הגיעו מאירופה. ענקית המסחר בסחורות, גלנקור, השיקה את ההנפקה הגדולה ביותר של השנה בשווי של 10.1 מיליארד דולר, לאחר שנרשמה בבורסות של לונדון והונג קונג. הצעת הרכש שלה לאקסטרטה השוויצרית השנה לא הפתיעה איש, מאחר ש־34% מהחברה כבר בבעלותה.

ויקראם פנדיט, מנכ"ל סיטיגרופ. ההכנסות מעמלות עלו ב-2% ב-2011, צילום: בלומברג ויקראם פנדיט, מנכ"ל סיטיגרופ. ההכנסות מעמלות עלו ב-2% ב-2011 | צילום: בלומברג ויקראם פנדיט, מנכ"ל סיטיגרופ. ההכנסות מעמלות עלו ב-2% ב-2011, צילום: בלומברג

בתחילת 2012, המשקיעים הביעו אמון רב יותר בכך שאירופה תצליח להתגבר על משבר החובות שלה. "להערכתנו, אנשים מתחילים להרגיש יותר בנוח עם מה שמתרחש באירופה ועם הסיכונים הנלווים לכך", אומר יו מקגי מברקליס.

"אירופה מהווה אתגר", מוסיף ברנד מדויטשה בנק. "עם זאת, לאחרונה שימשנו כיועצים בעסקה שבה היתה מעורבת מפעילת הטלפונים הניידים הפולנית פולקומטל. זו היתה הרכישה הממונפת (LBO) הגדולה ביותר באירופה מאז 2007". פורנה סגורטי, ראש חטיבת הבנקאות העולמית בבנק אוף אמריקה, צופה שהחולשה באירופה תימשך עוד זמן מה. "איני חושב שיש מי שמצפה שהפעילות של העסקאות באירופה תחזור בזמן הקרוב", הוא אומר. "הכלכלה כאן סובלת ותמשיך להיאבק".

עם זאת, החל מאמצע פברואר חברות ומשקיעים הפסיקו לדאוג בנוגע לקריסה ממשמשת ובאה של גוש היורו. לדברי טאובמן ובנקאים אחרים, הבנק האירופי המרכזי מנע בדצמבר משבר בנקאות חמור, לאחר שהכריז על תוכנית להעניק לבנקים האזוריים הלוואות לשלוש שנים בריבית נמוכה של 1%. "התנודתיות בשווקים פחתה בצורה בולטת", אומר פול טאובמן. "מדד התנודתיות (VIX, שמכונה גם "מדד הפחד") ירד בחדות מאז ימי השיא של אוקטובר. לדעתי, זהו תנאי הכרחי להשקות בלוח השנה של שוק המניות".

מדד ה־VIX, שעוקב אחר התנודות במחיר האופציות על מדד S&P 500, טיפס באוגוסט לשיא של שנתיים וחצי, ונשאר גבוה עד להכרזה על תוכנית ההלוואות של הבנק המרכזי ב־8 בדצמבר. אמינה מקרדיט סוויס טוען שהמשקיעים והלקוחות מעריכים שהכלכלה האמריקאית תוכל להתנתק מהמערכת האירופית ולרשום השנה צמיחה של 2.5%, זאת גם במידה שהצד השני של האוקיינוס ייקלע למיתון רחב היקף. הוא מוסיף כי רק לשינוי דרסטי בדמות חדלות פירעון יוונית "מבולגנת" או פירוק של גוש היורו, עשויה להיות השפעה משמעותית.

"צמיחה שלילית בתמ"ג באירופה לבדה לא אמורה להספיק כדי לדרדר את ארה"ב", אומר אמינה, "אולם, אם אכן תהיה חדלות פירעון במערכת הפיננסית והיא תזלוג הלאה, השוק האמריקאי יושבת".

הבנקאים מדגישים כי באופן כללי תאגידים לא פיננסיים בארה"ב ובאירופה נמצאים במצב טוב. לדברי מקגי, ההערכות בנוגע ליעדי רכישה פוטנציאליים נותרו הגיוניות למדי, והעלות הפיננסית לתאגידים גדולים מצויה בשפל היסטורי. "ישנן סיבות לאופטימיות, אך אנו לא בונים על חזרה בזמן הקרוב לרמות של 2006 או 2007", הוא מוסיף.

הבטחה בשוק האג"ח

 

עם זאת, הבנקאים כן מצפים לשוק אג"ח בריא. החברות הנפיקו בשנה שעברה אג"ח בשווי 2.9 טריליון דולר, הנפח השני הגבוה ביותר אחרי הנפקות של 3.2 טריליון דולר ב־2009. בעקבות החלטת הפד לשמור את שיעורי ריבית ההלוואות קרוב לאפס לפחות עד סוף 2014, החברות הוצפו באפשרויות מימון זולות.

"חברות רבות ניצלו את ההזדמנות לממן מחדש את החובות שלהן בריבית נמוכה יותר", מסביר ג'ים קייסי, שמנהל את דסק שוקי האג"ח בג'יי.פי מורגן עם אנדי אובריאן.

ג'יי.פי מורגן היה החתם המוביל של אג"ח ב־2011. כ־65% מהחברות שלוו בשווקים בששת החודשים הראשונים של השנה השתמשו בהון שגייסו למימון מחדש של החובות שלהן. מהלך זה השתנה במחצית השנייה של השנה, כאשר 61% מההלוואות הממונפות שימשו לרכישות ולמימון השתלטויות. "מדובר בסכום מרשים של הון שעליו התחייבו במחצית הראשונה ולא נוצל עד המחצית השנייה", אומר קייסי. "במחצית השנייה, כשהשווקים נחלשו, המנפיקים שרצו לממן מחדש חובות הבינו שהשווקים היו במצב לא קל, ונסוגו".

בינתיים, בעוד שהחשש סביב מיתון בארה"ב התפוגג, הבנקאים מודים ש־2012 ממשיכה להיות מאופיינת באתגרים רבים. "ארה"ב במצב מעט טוב יותר, אך אירופה נותרה בעייתית", אומר מקגי מברקליס. "עשויה עוד להיות הפתעה לטובה, אך היא מחייבת שחלק מחוסר הוודאות ייעלם".

בעוד שהבנקאים שומרים על אופטימיות מתונה בנוגע ל־2012, הם מסייגים את התחזיות עם שורה של חששות. לטענתם, אם האיחוד האירופי ימצא דרך להציל את יוון מחדלות פירעון — ובתוך כך התהליך יצליח לייצב גם את המימון הציבורי של איטליה, אירלנד, פורטוגל וספרד — אז אירופה תשוב לצמיחה והשווקים ימריאו מחדש".

עם זאת, איש אינו מצפה באמת להשתלשלות מושלמת. "אנחנו עדיין חיים באווירה המאופיינת בחוסר ודאות, שבה ביטחון המשקיעים משתנה ללא הרף, הנזילות עשויה להתייבש והשווקים, גם אם הם פתוחים כעת, יכולים להיסגר במהירות", אומר פול טאובמן ממורגן סטנלי. "במקביל, שווקים סגורים יכולים להיפתח בן לילה. באווירה זו, שנותרה תנודתית וחסרת ודאות, אני חושב שהתשובה הנכונה היא לשמור על זהירות".

2012 נפתחה לעת עתה ברגל ימין, הרבה בזכות המומנטום שיצרה ההנפקה המתוכננת של פייסבוק שתיערך במאי, וצפויה להעניק לחברה שווי של כ־100 מיליון דולר. בפברואר, ענקית הסחורות גלנקור אינטרנשיונל הודיעה כי הגישה הצעת רכש בשווי 37 מיליארד דולר עבור חברת הכרייה אקסטרטה. הכרזות אלו לוו בעליות חדות בשוקי המניות ברחבי העולם, כשמדד S&P 500 עלה ב־25% מאז השפל באוקטובר.

"ללקוחותינו יש הרגשה טובה לגבי 2012, אך הם עדיין מודאגים לגבי הסיכונים המאקרו־כלכליים", אומר דיוויד סלומון מגולדמן זאקס. 

תגיות