אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: לבד מול פייסבוק

דו"ח טכנולוגי: לבד מול פייסבוק

מחקר חדש מנסה לברר האם הרשת החברתית הופכת אותנו לבודדים, והתוצאות מעורבות ומעניינות. וגם: 20% מהאמריקאים לא ברשת, גוגל ממשיכה לצחוק על החוק והקשרים בין עמק הסיליקון להוליווד

15.04.2012, 13:56 | יוסי גורביץ

האם פייסבוק מבודדת אותנו?

מלקולם גלאדוול עורר סערה לפני כשנה ומשהו, כשטען שמהפכות לא קורות בפייסבוק: לדבריו, הקשרים שהיו בין מהפכנים בדורות קודמים היו עמוקים – הם הכירו זה את זה היטב. היה בכך צורך כדי שהם יוכלו לעמוד יחדיו נגד סכנה, לעתים סכנת חיים. הקשרים שנוצרים כתוצאה מרשתות חברתיות, בין זרים כמעט גמורים, היו לדבריו רדודים מכדי לעמוד במאמץ אמיתי.

הדברים של גלאדוול משכו אש מצד המאמינים באוטופיה שתביא לנו הרשת, שטענו שקשרים דיגיטליים הם קשרים לכל דבר. זה כנראה לא המצב. בסופו של דבר, האדם הוא חיה חברתית: הוא יונק, והוא זקוק למגע. חילופי דעות ומגע אינטלקטואלי לא מספיקים לרוב בני האדם. אנחנו לא וולקנים, ולא במקרה ספוק (מהסדרה הישנה של "מסע בין כוכבים") נראה תמיד כמו חייזר או רובוט. האינטלקט איננו הכל, הוא לא יכול להיות הכל.

מחקר שנערך לאחרונה באוסטרליה מצא כמה נתונים שצריכים לקבל תשומת לב. גולשי פייסבוק אמנם דיווחו קצת פחות על "בדידות חברתית", החשש שהם לא מצליחים להתחבר לחבריהם, אך היה לכך מחיר. הם הציגו שיעור גבוה הרבה יותר של "בדידות משפחתית", הקושי ליצור קשר עם בני משפחה.

יותר מכך: למרות הנתון לגבי ה"בדידות החברתית", לאנשים שהוגדרו בימי עורכי המחקר "בודדים" או "נוירוטיים" היתה נטיה לבלות זמן רב יותר בפייסבוק. אנשים שמבלים יותר זמן בקריאה של ההודעות של החברים שלהם או בכתיבת הודעות משלהם, אבל פחות בתגובה ודיון עם אחרים, סובלים יותר מדיכאון.

עכשיו, אנחנו לא יודעים מה הביצה ומה התרנגולת. האם אנשים מגיעים לפייסבוק משום שהם בודדים, והרשת החברתית מהווה להם תחליף לחיי חברה אמיתיים, או שחשיפת יתר לפייסבוק עלולה לפגוע בקשרים שלהם עם העולם הסובב אותם? אין מספיק מידע. יש צורך בעוד מחקרים. ואולי צריך לנסח כלל חדש לאישור חברים בפייסבוק: אנשים שיבואו לעזרתך בשעת צרה, שאכפת להם ממך, שישימו לב שלא כתבת משהו כבר כמה וכמה זמן.

ציות לחוק? זה לחלשים
פייג פייג'. לא משתף פעולה | צילום: בלומברג פייג

 

זוכרים את פרשת הריגול בסטריט ויו, שבה גוגל ציידה את מכוניות צילום הרחובות שלה בתוכנה שאפשרה להם לשתות מידע מרשתות WiFi בלתי מאובטחות? זו שאחריה גוגל טענה שמדובר היה באי הבנה, ביוזמה של מהנדס בודד שלא אושרה – אבל סירבה לזהות את המהנדס ולמעשה ניסתה להוציא פטנט על השיטה הזו? לא זוכרים? מצוין. ככה גוגל אוהבת אתכם.

זה היה ב-2010, ורשויות החוק פועלות לאט מאוד. בסוף השבוע פסקה ה-FCC – רשות התקשורת הפדרלית בארה"ב – שגוגל "פגעה ועיכבה במכוון" את החקירה שלה בנושא. בשנתיים האחרונות גוגל פשוט לא הגיבה לדרישות שהופנו אליה להעביר את המידע הרלבנטי, וסירבה לזהות את העובדים המעורבים בפרשה בפני הרשויות.

גוגל, שכידוע מבינה משהו בחיפוש, טענה בפני ה-FCC שחיפוש בתיבות הדואר האלקטרוני של העובדים כדי למצוא את המיילים הרלבנטיים יהיה בגדר "מטלה מעמיסה ודורשת זמן". גוגל טענה עוד שהיא לא יכולה לסייע ל-FCC כי המהנדס שהיה אחראי לסיפור, שאותו היא המשיכה שלא לזהות בשמו, עמד על זכותו על פי התיקון החמישי לחוקה להמנע מהפללה עצמית.

החברה נמנעה מלענות על השאלה של "הניו יורק טיימס" האם המהנדס האחראי – כאן המקום להזכיר שאין לנו שום סיבה טובה להאמין שהוא באמת קיים – עדיין עובד אצלה. התמנון החייכן ממשיך גם לשמור את המידע שהוציא בגניבה מרשתות ה-WiFi.

בין המידע שגוגל שמה עליו יד אפשר למצוא, קבע רגולטור אירופי, מיילים בין זוגות נשואים שמנהלים רומן, שבהם אפשר היה לזהות את שמותיהם של המעורבים וכתובות המייל שלהם. אם זו אכן היתה תקלה, כפי שגוגל טוענת בעקשנות, ולא מדיניות רשמית חשאית שלה, היה אפשר לצפות ממנה לשתף פעולה עם החקירה.

ואולי היא פשוט יודעת שאין לה ממה לפחד: ה-FCC המתוסכלת קנסה את גוגל ב-25 אלף דולר. קראתם נכון: לא 25 מיליארד, לא 25 מיליונים, רק 25 אלף. בשביל סכום כזה, לארי פייג' לא טורח לצאת מהמיטה.

חמישית מהאמריקאים עוד לא ברשת

 

בעוד חלק ניכר מהאוכלוסיה – צעיר ועשיר, בדרך כלל – שועט קדימה, חלק ניכר נשאר מאחור. סקר שנערך על ידי מכון Pew מצא שכ-20% מהאמריקאים אינם מחוברים

לאינטרנט.

הדו"ח מצא שקשישים, דוברי ספרדית, מבוגרים נטולי תעודת בגרות ובתי אב שמכניסים פחות מ-30 אלף דולר - הם אלה שסביר פחות שיתחברו לרשת. אנשים הסובלים מנכויות מתקשים יותר להתחבר לרשת ממבוגרים אחרים, כששני אחוזים מהם לא מסוגלים לכך מבחינה פיזית.

עם זאת, סמארטפונים (הידועים גם בתור שחנבונים) מסייעים לסגירת הפער הדיגיטלי, כשיותר ויותר צעירים משתמשים בהם כדי להתחבר לרשת. לכ-46% מהאמריקאים כבר יש סמארטפון, כששאר האוכלוסיה משתמשת בטלפונים טיפשים (שיכונו מעתה כסילופונים). המכשירים הסלולריים מדרבנים עוד ועוד אנשים להתחבר לרשת.

כ-20% מאוכלוסיית ארה"ב הם יותר מ-60 מיליון אנשים. לידיעת מי שחושב שאפשר פשוט לדלג דור אחד קדימה, ולקוות שהמבוגרים והעניים יסתדרו כלשהו. זה לא עבד במהפכה התעשייתית, ואין סיבה להניח שזה יעבוד עכשיו.

ריאליטי בעמק 
רנדי צוקרברג, צילום: בלומברג רנדי צוקרברג | צילום: בלומברג רנדי צוקרברג, צילום: בלומברג

רנדי צוקרברג, אחות של, הביאה על עצמה לא מעט קיתונות של בוז בשבועות האחרונים. היא הודיעה לפני כמה חודשים על כך שהיא עוזבת את פייסבוק לטובת מיזם חדש. המיזם התברר כתכנית ריאליטי של מפורסתמי עמק הסיליקון, וכל מיני אנשים מצאו לנכון לתקוף את אחותו הגדולה של מנכ"ל פייסבוק על כך.

ואז הגיע גוקר, שעשה לעצמו למנהג לדקור את הבועות של אנשי עמק הסיליקון, עד כדי כך שמייקל ארינגטון ייבב פעם שזה ייגמר בהתאבדות. האתר מציין שלפחות חלק מהמבקרים של צוקרברג היו מעורבים בעצמם במיזמי ריאליטי על סלבריטאי העמק.

עמק הסיליקון, בקצרה, עדיין מנסה להעמיד פנים שהוא לא זול וזנותי כמו הוליווד, שהוא לא מעוניין בתהילה ובכסף, אלא רק ב"מוצרים קסומים ומהפכניים". יאללה, יאללה. גוקר כותב זאת היטב: תאוות בצע נזקקת לתחפושות, ובעמק הסיליקון מרבים להסוות את התאוות שלהם לכסף ופרסום במעטה צדקני. אחרי הכל, כולנו זוכרים אדם ידוע אחד שגרף מיליארדים על חשבון ילדים בסדנאות יזע בסין, אבל הקפיד להגדיר את עצמו כבודהיסט.

קצרצרים

יצרני מנועי חיפוש מדברים כבר כמה וכמה שנים על "מנוע חיפוש סמנטי", שלא רק יזהה סימנים אלא גם יוכל להבין את המשמעות שלהם ולספק לגולש תוצאות טובות יותר. עד כה אף חברה לא הצליחה להגיע לגביע הקדוש הזה. בידיעה שבגוגל ודאי לא יאהבו, מסתבר שאת הפעולה הבסיסית שמנוע החיפוש שלה מסוגל לבצע עושים גם בבונים: אחרי שישה שבועות בלבד של אימון, הם מסוגלים לזהות בדיוק של 75% אם מילה היא מילה אנגלית תקינה. הם לא מבינים אותה, כמובן, אבל הם מזהים אותה. מסתבר שכדי להגיע לתוצאות כמו של גוגל, צריך רק כמה קופים. אפילו בלי מקלדות.

ועוד קצת גוגל: המנכ"ל לארי פייג', טען שגוגל+ היא "עמוד השדרה החברתי" של גוגל, וטען עוד שהרשת החברתית "צומחת במהירות", שיש "מגע מרשים" בין המשתמשים ובין גוגל+, ושים המלח מלא בדגים נפלאים. הציפייה היתה שגוגל תספק מספרים מדויקים על פרק הזמן שהמשתמשים מעבירים בגוגל+, ועל מספר הפוסטים שהם מפרסמים שם. זה לא קרה, ופייג' כנראה יודע למה.

גוגל+. הכל בשליטה! גוגל+. הכל בשליטה! גוגל+. הכל בשליטה!

לפייסבוק יש צרות משלה: דו"ח שיצא לאחרונה, שהתבסס על סקר בקרב אלף הורים בארה"ב, מצא שכ-38% מהילדים בפייסבוק הם מתחת לגיל 12. על פי הכללים של פייסבוק – שנשענים על הוראות נוקשות של הרגולטורים – כדי להתחבר לפייסבוק אתה צריך להיות בן 13 ומעלה. זה מיועד, כמובן, לוודא שלפייסבוק תהיה היכולת לטעון שהמשתמשים מבינים מה היא עושה למידע שלהם. אלא שבפועל, כך לפי הדו"ח, ארבעה מכל מאה ילדים בפייסבוק הם בני שש(!) ומטה. איפה ההורים שלהם ומי נתן להם רישיון לזה, זו כבר שאלה אחרת.

"אפליקציות הפתיון" של אפל – שהיו מיועדות לילדים ואפשרו רכישה באמצעותן, כשהן לא דורשות סיסמה – מגיעות עכשיו לבית המשפט. הורים זועמים טוענים שהפרצה המשונה למדי בהגנות של אפל, שאפשרה רכישה מתוך האפליקציה רבע שעה אחרי רכישתה ללא סיסמה, הובילה לעבירה על חוקי הגנת הצרכן. שופט פדרלי קיבל ארבע מתוך חמש טענות של התובעים כנגד אפל, והחברה תצטרך להגן על עצמה בסוף חודש מאי.

האקר טמבל רצה להתגרות ברשויות, ועל כן פרסם תמונה של החברה שלו מתכופפת בפרובוקטיביות כשהמצלמה מתמקדת בשדיים שלה. בתמונה הופיע שלט עילג שמהלל ומפאר את ההאקר. רק שהאידיוט צילם את החברה שלו באייפון ושכח לשנות את ההגדרות, כך שהתמונה הכילה Geo-Tagging. מכאן הדרך היתה קצרה למצוא את המצולמת, וממנה הדרך אל הפושע עצמו היתה קצרה. עכשיו הוא במעצר.  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

תגיות