אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי משלם על ההצלחה הספרדית באירופה? צילום: איי פי

מי משלם על ההצלחה הספרדית באירופה?

נכון, מחלקות הנוער של הקבוצות הספרדיות הן הטובות בעולם, אבל ההצלחה של הקבוצות הספרדיות באירופה באה על חשבון משלמי המסים הספרדים והגרמנים. עד מתי?

16.04.2012, 09:24 | אוריאל דסקל

שלוש מארבע הקבוצות בחצאי גמר ליגת אירופה ושתיים מארבע הקבוצות בחצאי ליגת האלופות הן ספרדיות. מדובר בהישג כביר לכדורגל הספרדי, הוכחה ליכולת הספרדית לגדל שחקנים איכותיים, והשראה טהורה למדינה שמצויה בעיצומו של משבר כלכלי עצום.

אבל האם ההצלחה הספרדית הוגנת? לא כולם חושבים כך. לאחרונה, בעקבות החלטה ממשלתית על "חנינה לחובות מס", ייתכן שימחקו למועדונים הספרדיים חוב קולקטיבי של 752 מיליון יורו (למרות שראש הממשלה מתנגד לכך). לפחות 90% ממנו. ספרד, יש לציין, מקבלת חבילות סיוע מהאיחוד האירופי מכספי משלמי המסים של מדינות במצב כלכלי טוב יותר. כשדיברו על מחיקת החוב של הקבוצות הספרדיות למס הכנסה המקומי, באירופה המערבית זעמו. בצהובון הגרמני "בילד" אפילו שאלו עוד כמה זמן יצטרכו משלמי המסים הגרמנים לממן את משכורותיהם של ליאו מסי וכריסטיאנו רונלדו. הזעם התעצם כיוון שהקבוצות הספרדיות - נגד יריבות גרמניות ואנגליות, שבאופן מסורתי מביאות הרבה קהל למשחק חוץ - העלו את מחירי הכרטיסים למשחקים בליגת אירופה ובליגת האלופות לרמות מגוחכות. אוהדי שאלקה, שקבוצתם הודחה על ידי בילבאו, אף הציבו שלט שבו נכתב "כדורגל הוא לא סקס טלפוני", ואוהדי באיירן זועמים מאחר שכרטיס ממוצע למשחק חצי גמר ליגת האלופות באליאנץ ארנה עומד על 120 יורו ובסנטיאגו ברנביאו על 325 יורו.

קרלס פויול. החוב של ברצלונה לעם הספרדי עומד על 48 מיליון יורו. וזה רק החוב הישיר, צילום: איי אף פי קרלס פויול. החוב של ברצלונה לעם הספרדי עומד על 48 מיליון יורו. וזה רק החוב הישיר | צילום: איי אף פי קרלס פויול. החוב של ברצלונה לעם הספרדי עומד על 48 מיליון יורו. וזה רק החוב הישיר, צילום: איי אף פי

חובות ללא עונשים

כן, בעוד שאזרחי האיחוד האירופי מחלצים את הכלכלה הספרדית, קבוצות ספרדיות לא עומדות במחויבויות שלהן למס הכנסה הספרדי. אמנם לריאל מדריד אין חוב למס הכנסה הספרדי (אבל יש חוב של 170 מיליון יורו לבנקים, שבעצמם חיים על תמיכה ממשלתית. ואגב, לפני מספר שנים עיריית מדריד חילצה את ריאל מדריד ממשבר עמוק על ידי רכישת שטח נדל"ן במחיר מופקע), וגם לאתלטיק בילבאו, שהותירה את מנצ'סטר יונייטד מאחור בגביע אירופה, אין חובות לעם הספרדי; אבל לברצלונה יש חוב של 48 מיליון יורו למס הכנסה (מתוך חוב של כ־578 מיליון יורו, שהרבה ממנו הוא לבנקים שחייבים כסף לעם הספרדי); לאתלטיקו מדריד יש חוב של 155 מיליון יורו למס הכנסה (וזה אחרי שכל הסכום ממכירת סרחיו אגוורו, 50 מיליון יורו, הועבר ישירות לרשויות המס הספרדיות); וולנסיה חייבת 6 מיליון יורו בלבד.

חובות לרשויות המס הם לא תופעה ספרדית בלבד - פורטסמות' האנגלית וגלזגו ריינג'רס הסקוטית חייבות מיליונים למס הכנסה הבריטי - אבל הן נענשו על כך. זאת בניגוד לקבוצות ספרדיות - שעכשיו אפילו מדברות על מחיקת החובות, מה שיאפשר להן לרכוש שחקנים. זה "סימום פיננסי" מהסוג הגרוע ביותר, סימום פיננסי על חשבון משלם המסים.

בנוסף, בספרד לרוב משתמשים בכספים של משקיעים פרטיים מקרנות גידור כדי לרכוש שחקנים - דבר שאסור במדינות רבות אחרות. אתלטיקו מדריד, למשל, רכשה את פאלקאו ב־40 מיליון יורו, ורוב הכסף הגיע מגורם שלישי.

החוב הכללי של הקבוצות בספרד עומד כיום על כ־3.5 מיליארד יורו, ולפי חוסה מריה גאיי דה לייבנה, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת ברצלונה: "הכדורגל הספרדי הוא ראי למצב הכלכלי בספרד. במשך שנים הוצאנו יותר כסף מאשר היינו יכולים להרשות לעצמנו, וזה אומר שהחוב גדל".

בנוסף, קבוצות ספרדיות השקיעו את כספן בצורה לא טובה בשוק ההעברות או בפרויקטים כושלים - כמו "המאסטייה החדש" של ולנסיה. כמו כן, בקרה תקציבית חלשה לצד רגולציה לא קיימת הביאו את הכדורגל הספרדי למצב הכלכלי הרעוע שלו. קבוצות אף השתמשו בחוק הספרדי כדי להגיע למצב של כינוס נכסים ועדיין להמשיך לפעול בליגה הראשונה (ללא הורדת נקודות) בעוד שהן מוגנות מנושים.

"רק ב־2012 נכנס חוק שמאפשר להוריד נקודות לקבוצות ליגה בפשיטת רגל", אומר עו"ד ספרדי, חואן דה דיוס קרספו. אבל הרשויות לא יעשו זאת בכל מקרה, בגלל חשש מתגובה ציבורית קשה. "ההצלחה של הכדורגל הספרדי באירופה היא חדשות רעות עבור האנשים הספרדים", אמר גורם באופוזיציה הספרדית. "אלו חדשות רעות עבור כל האנשים הספרדים שאיבדו את ביתם, סבלו משחיקה בשכר, ולא מבינים מדוע יש כזאת נדיבות כלפי קבוצות כדורגל".

הפגנה במדריד על רקע הקיצוצים בתקציב המדינה.  "ההצלחה של הכדורגל הספרדי באירופה היא חדשות רעות עבור האנשים הספרדים", אמר גורם באופוזיציה הספרדית. "אלו חדשות רעות עבור כל האנשים הספרדים שאיבדו את ביתם, סבלו משחיקה בשכר, ולא מבינים מדוע יש כזאת נדיבות כלפי קבוצות כדורגל", צילום: איי אף פי הפגנה במדריד על רקע הקיצוצים בתקציב המדינה. "ההצלחה של הכדורגל הספרדי באירופה היא חדשות רעות עבור האנשים הספרדים", אמר גורם באופוזיציה הספרדית. "אלו חדשות רעות עבור כל האנשים הספרדים שאיבדו את ביתם, סבלו משחיקה בשכר, ולא מבינים מדוע יש כזאת נדיבות כלפי קבוצות כדורגל" | צילום: איי אף פי הפגנה במדריד על רקע הקיצוצים בתקציב המדינה.  "ההצלחה של הכדורגל הספרדי באירופה היא חדשות רעות עבור האנשים הספרדים", אמר גורם באופוזיציה הספרדית. "אלו חדשות רעות עבור כל האנשים הספרדים שאיבדו את ביתם, סבלו משחיקה בשכר, ולא מבינים מדוע יש כזאת נדיבות כלפי קבוצות כדורגל", צילום: איי אף פי

פערים ועוד

לפחות אופ"א מענישה. ריאל בטיס, ריאל סארגוסה, ראסינג סנטאנדר, לבאנטה ומאיורקה לא קיבלו אישור לרישיון אופ"א בגלל חוב כללי של יותר מ־118 מיליון יורו. כעת בספרד ישנן קריאות לא לאפשר לקבוצות בעלות חובות למס הכנסה לשחק בליגה הראשונה — חוק שעבר באיטליה (אגב).

זה יפגע, ככל הנראה, בברצלונה, אבל היא תוכל לשלם את החובות (48 מיליון יורו) די בקלות על ידי מכירת שחקנים. ואולם עבור אתלטיקו מדריד (150 מיליון יורו) חוק כזה עשוי להיות קטלני.

וזה מביא אותנו לעוד נקודה לא הוגנת בהצלחה הספרדית, או לפחות ההצלחה של ריאל ובארסה. בעוד שהליגות הבכירות האחרות מחייבות את הקבוצות למכור את זכויות השידור שלהן בהסכם זכויות שידור קולקטיבי, בספרד זכויות השידור נמכרות באופן אינדיבידואלי - מה שיוצר פערים עצומים בין ברצלונה וריאל מדריד לשאר הקבוצות, ובהרבה מובנים בין ברצלונה וריאל מדריד לשאר המתחרות שלהן בליגת האלופות. זאת כי בעוד שריאל מדריד ובארסה מכניסות כל אחת כ־110 מיליון יורו בשנה מזכויות שידור, מנצ'סטר יונייטד מכניסה כ־70 מיליון יורו ובאיירן מינכן כ־30 מיליון יורו. אלו פערים גדולים, אבל לא גדולים כמו בלה ליגה - שם קבוצות בכירות שהן לא בארסה או ריאל מכניסות כ־40 מיליון יורו מזכויות שידור, קבוצות בינוניות פחות מ־30 מיליון יורו, וקבוצות קטנות בין 8 מיליון יורו ל־15 מיליון יורו.

הפערים הללו הפכו את הליגה הספרדית ל"ליגה הסקוטית הלטינית", וראשי הקבוצות הקטנות מתלוננים על כך כבר זמן רב. "לה ליגה גוססת", אמר לואיס מנואל רוביאלס, נשיא ארגון השחקנים הספרדי; "אני חושש שתהיה קריסה של הליגה בקרוב", אמר פאטשי איסקו, נשיא אוסאסונה; "האם יש אוהד שלא חושב שהליגה הזאת שווה משהו?", תהה חוסה מריה דל נידו, נשיא סביליה.

אז נכון, מעטות האומות שמייצרות שחקנים כל כך טובים וכל כך רבים מהם - מה שמעניק איכות ועומק אדירים לנבחרות הספרדיות וגם לקבוצות הספרדיות; אבל מלבד ברצלונה, ריאל מדריד ומלאגה, שלה יש בעלים מקטאר, קבוצות לא מצליחות לשמור על הכוכבים הגדולים שלהן לטווח הארוך. וסביר להניח שגם כישרונות כגון איקר מוניאין, חאבי מארטינס, סרחיו קנאלס ואחרים יעזבו את הקבוצות שלהם ויישאבו על ידי בארסה או ריאל - או קבוצות אנגליות.

וכאמור, מאחורי ההצלחה השנה יש עולם שלם ואפל של חובות, בעלויות שחקנים על ידי גורם שלישי, והטבות ממשלה על חשבון משלמי המסים הספרדים - וכיוצא מכך גם על חשבון החינוך והעבודה של צעירי המדינה (50% אבטלה בקרב צעירים), ועכשיו גם על חשבון הגרמנים, הצרפתים והאנגלים.

אולי הנס, נשיא באיירן מינכן שקבוצתו תפגוש את ריאל מדריד בחצי גמר ליגת האלופות, לא בחל במילים כדי לתאר את העצבים על ההצלחה הספרדית: "זה בלתי נתפס. אנחנו משלמים מאות מיליונים כדי להוציא אותם מהחרא - והמועדונים שלהם אפילו לא משלמים את החובות שלהם".

תגיות