אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם השפל במחירי הסחורות מאחורינו? צילום: סיון פרג'

האם השפל במחירי הסחורות מאחורינו?

מדד הסחורות סיכם שבוע של ירידות, בהובלת רכז התפוזים. אנליסטים: המחירים יעלו ב־5%–20% במחצית השנייה של 2012

16.04.2012, 07:24 | אורי בירמן

בסיכום שבוע המסחר רשם מדד הסחורות (CRB) ירידה של 1.2%, כאשר הירידות הבולטות היו ברכז תפוזים (-7.7%), גז טבעי (-5.3%), תירס (-4.8%) ונחושת (-4.5%). בעליות בלטו קקאו (4.4%), זהב (1.8%), כותנה (1.5%) ובקר חי (0.2%). במקביל, החוזים על הנפט מסוג WTI ירדו גם השבוע, ומאז השיא שנרשם השנה ב־23 בפברואר כבר איבדו כ־6%, כאשר כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות, כפי שפורסם על ידי ה־CFTC, המשיכה לרדת גם בשבוע שהסתיים ב־10 באפריל.

הנתונים שפורסמו בספר הבז' הצביעו על התקדמות הכלכלה בקצב מתון, כשמחד מחירי האנרגיה הגבוהים מחלחלים לצרכנים וליצרנים, ומאידך גיוס העובדים נותר יציב וקיים מחסור בעובדים מיומנים. הנתונים משאירים פתח לתקווה שהפדרל ריזרב יחיל תוכנית תמריצים שלישית.

 

אל תספידו את סין

הכלכלה הסינית צמחה בקצב מתון של 8.1% לעומת תחזית ממוצעת של 8.4%. קצב הצמיחה נמוך מזה שהורגלנו אליו בשנים האחרונות, אך בהתחשב בהאטה בשוקי העולם שמשפיעה על היצוא הסיני, מדובר במספרים נאים מאוד. בנוסף, התפוקה התעשייתית בסין עלתה ב־11.9% במרץ, מעל ההערכות המוקדמות של 11.6%, וגם המכירות הקמעונאיות עלו בקצב שנתי של 15.2%. אף ההשקעה בנכסים קבועים עלתה בקצב משביע רצון של 20.9%. תפוקת הנחושת בסין טיפסה לשיא של שבעה חודשים, על רקע ההערכות לגידול בביקושים הפנימיים. אף שמדובר בגידול עונתי המאפיין את מרץ, הדבר עשוי ליצור השפעה שלילית על יבוא סיני של נחושת.

העליות לפנינו

הכיוון העתידי של הסחורות כנראה ברור למעריכים השונים, אם כי הם חלוקים בדעתם אם מחירי הסחורות כבר הגיעו לשפל. בסקירה של קרדיט סוויס נטען כי מחירי הסחורות צפויים לעלות ב־5%–20% במחצית השנייה של השנה, על רקע התגברות הביקושים מארה"ב ומסין, ובכך לסמן את רמת המחירים של הרבעון הרביעי ב־2011 כשפל. בסקירה של בית השקעות אחר מצוין כי מחירי הסחורות יגיעו לשפל רק במהלך הרבעון הנוכחי, והמחירים יתחילו לעלות ברבעון השלישי.

החששות פגעו בצריכה

מחירי החוזים על רכז תפוזים ירדו זה השבוע השישי ברציפות, ורשמו ירידה של כ־33% מאז השיא שנרשם בינואר האחרון. במקביל, הספקולנטים הקטינו את פוזיציות הלונג שלהם לשפל של יותר משנה וחצי, כשבחודש האחרון לבדו ירדה כמות הפוזיציות בכ־40%.

מזג האוויר בברזיל, המגדלת הגדולה בעולם של תפוזים, צפוי להיות נוח עד לתחילת הקטיף בסוף יוני, ואילו בפלורידה, המגדלת השנייה בעולם, התפוזים לא חשופים לטמפרטורות מקפיאות שעשויות לפגוע ביבול. כמו כן, התחזית למלאי התפוזים אצל שלושת המגדלים הגדולים בברזיל עומדת על כמות כפולה בהשוואה לשנה שעברה.

אך הביקוש האמריקאי לתפוזים לא מצליח להתרומם, מה שלוחץ על המחיר כלפי מטה. בתחילת השנה נסק מחיר רכז התפוזים לשיא לאחר שמינהל המזון והתרופות בארה"ב מצא שרידים של קוטל פטריות אסור לשימוש בחלק מהמשלוחים מברזיל, ועצר את היבוא. בהמשך הותר היבוא תוך שה־FDA מבצע בדיקות מדגמיות למשלוחים, אך הציבור האמריקאי נותר עם החששות והקטין את הביקוש לתפוזים.

 

סעודיה תומכת במחיר

לאחר הפסקה בת יותר משנה, בשבת האחרונה התקיימו שיחות בין איראן לבין שש המעצמות בנושא תוכנית הגרעין האיראנית. בכיר אירופי הגדיר את השיחות כקונסטרוקטיביות, וב־23 במאי צפויים הצדדים לחזור ולהיפגש. אף שהשיחות הניבו רק הצהרות, ההסכמה לשבת ולדון לבדה יכולה לגרום להמשך הירידה במחיר הנפט, כאשר חזרתו של הנפט האיראני תוסיף עוד היצע לשוק. בנוסף, הכלכלה הסינית צמחה פחות מהתחזיות והורידה בכך את הביקוש לנפט.

החשש הגדול של ארגון אופ"ק הוא שמחיר נפט של יותר מ־100 דולר לחבית יעודד מעבר לאנרגיה חלופית, ולכן סעודיה דואגת להודיע שיש מספיק נפט לכולם. הפקת הנפט בעיראק גדלה ומצליחה לפצות על אובדן הנפט האיראני, ובמקביל הסעודים מפיקים כבר קרוב ל־10 מיליון חביות ליום. אם מגמות אלו יימשכו, אנו צפויים לראות עוד ירידה במחירי הנפט. הספקולנטים נערכו לכך כבר מתחילת מרץ, והקטינו פוזיציות לונג נטו.

אך בניגוד לנתונים אלו, התחזיות בשוק מצביעות דווקא על עליית מחיר הנפט עד ל־103.48 דולר לחבית בסוף הרבעון השני ו־105.05 דולר בסוף השנה, לעומת 102.83 דולר לחבית כיום.

 

חוסר הכדאיות מכריע

הסיפור המעניין של התקופה האחרונה מתרחש לחופי סקוטלנד, שם דולפת אסדת קידוח גז של חברת טוטאל הצרפתית בגלל כשל טכני. בניגוד לדליפת נפט שיש לה אפקט ויזואלי חזק (קורמורנים, חופים מזוהמים), דליפת גז היא בלתי נראית, אך גורמת לנזק מהותי ביותר כיוון שהגז הטבעי מכיל בעיקר מתאן, גז חממה מזיק ביותר.

בינתיים, מחיר החוזה על הגז הטבעי הנסחר בניו יורק צלל ל־1.98 דולר למיליון BTU. מתחילת השנה איבד הגז הטבעי כ־33% ממחירו, ומאז השיא שנרשם ביולי 2008 הספיק לאבד החוזה כ־85% ממחירו. כפי שנכתב כאן בעבר, הסיפור נוגע כרגיל להיצע וביקוש.

בתחילת השנה אמר הנשיא האמריקאי כי ארה"ב היא ערב הסעודית של הגז הטבעי. תגליות הגז וטכנולוגיות הקידוח האופקי יצרו שפע של גז בארה"ב, וכיוון שרוב התעשייה עדיין לא משתמשת בגז טבעי, הרי שההיצע עולה על הביקוש ולוחץ את המחיר כלפי מטה. אגב, מלאי הגז הטבעי עומד על 2.49 TCF, לעומת הממוצע הרב־שנתי לתקופה שעומד על כ־1.6 TCF בלבד. חברות שונות אף החלו להקטין את הפקת הגז הטבעי בשל חוסר כדאיות.

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

תגיות