אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": משה שחל ינסה לקנות את חובות דלק אנרגיה צילום: שאול גולן

בלעדי ל"כלכליסט": משה שחל ינסה לקנות את חובות דלק אנרגיה

עו"ד משה שחל מייצג משקיעים זרים שמעוניינים להשתלב כשותפים בתגליות הגז הטבעי הישראליות. השיטה: לקנות במרוכז אג"ח דלק אנרגיה מהבנקים ומהמוסדיים, להפוך לנושה הגדול ואז אולי לשותף

16.04.2012, 06:59 | ליאור גוטמן

עו"ד משה שחל מוביל קבוצת משקיעים לרכישת חובות דלק אנרגיה מידי בנקים וגופים מוסדיים, כך נודע ל"כלכליסט". שחל מתכוון לפנות בנושא לבנקים מקומיים, לרבות הפועלים, לאומי ודיסקונט, כמו גם למגדל ולמנורה.

דלק אנרגיה שבשליטת יצחק תשובה (87.6%) פועלת בתחום חיפוש והפקת גז טבעי ונפט. היא שותפה מרכזית במאגרי הגז הטבעי הישראליים תמר ולווייתן ובמאגר בלוק 12 שבקפריסין, באמצעות שתי חברות־בנות - דלק קידוחים ואבנר. שלושת המאגרים האלה מחכים לפיתוח לשם הפקת הגז הטבעי שנמצא בהם.

שחל קיבל מהמשקיעים ייפוי כוח של 2 מיליארד דולר

שחל, לשעבר שר התשתיות, פועל לקידום הנושא בשקט יחסי כדי לשמור בסוד את זהותם של המשקיעים הזרים, שלהם יש אינטרסים במדינות השכנות לישראל. בידי שחל ייפוי כוח בהיקף של 2 מיליארד דולר שניתן לו על ידי המשקיעים. בכוונתו להציע למחזיקי איגרות החוב של דלק אנרגיה, שהיקפן נכון לסוף 2011 הוא 1.5 מיליארד שקל, למכור ללקוחותיו את האג"ח.

כך בכוונתו של שחל להפוך את שולחיו לנושים הראשיים של דלק אנרגיה. בשלב השני מתכוון שחל לפנות גם לגופים שהעניקו הלוואות לדלק אנרגיה, לרבות ברקליס ו־HSBC .מקורבים למהלך מעריכים שדלק אנרגיה תתקשה לגייס את ההון שעדיין דרוש לה להשלמת פיתוח שלושת שדות הגז העיקריים שלה, וכך רכישה מרוכזת של האג"ח שכבר הונפקו תאפשר ללקוחות שחל להיכנס כשותפים בשלושת המאגרים.

הלחץ הכלכלי העיקרי צפוי ביוני מכיוון שותפות תמר

המאגר הראשון שיצטרך למצוא מקורות מימון בהקדם הוא תמר שמול חופי חיפה. עלות פיתוחו נאמדת ב־3 מיליארד דולר, והיא צריכה להתחלק בין השותפות דלק אנרגיה, נובל אנרג'י, ישראמקו ודור גז. לפני כשנתיים ביוני 2010 דלק אנרגיה נטלה הלוואה של 380 מיליון דולר מבנקים זרים.

ההלוואה נלקחה ל־18 חודשים מתוך הנחה שעד סוף שנת 2011 ייקבע מיקומו של מתקן קליטה לגז בחופי ישראל, אחריו ייחתם חוזה הענק של שותפות תמר עם חברת החשמל, וניתן יהיה להחזיר את החוב.

בניגוד למצופה, מיקום מתקן הגז היבשתי טרם נקבע, והחוזה עם חברת החשמל טרם אושר על ידי רשות החשמל והממונה על הגבלים עסקיים. על רקע זה דלק אנרגיה האריכה את ההלוואה עד ליוני 2012.

במקביל, דלק אנרגיה נטלה בדצמבר האחרון הלוואה של כחצי מיליארד דולר מ־HSBC עבור פיתוח לווייתן, שעלות פיתוחו מוערכת ב־8 מיליארד דולר. בבלוק 12 שבקפריסין טרם בוצעה השקעה מכיוון שהקידוח יחייב הקמת מתקן הנזלה ליצוא הגז, שעלותו כ־6 מיליארד דולר.

שחל סירב להתייחס לידיעה. מדלק אנרגיה, לאומי, מנורה ומגדל לא נמסרה תגובה. מדיסקונט ומהפועלים נמסר כי לא התקבלה פנייה בנושא.

תגיות