אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התיקון בשווקים מייצר דילמה: האם כדאי למכור במאי ולצאת מהשוק? צילום: בלומברג

התיקון בשווקים מייצר דילמה: האם כדאי למכור במאי ולצאת מהשוק?

מתחילת השנה נרשם ראלי מרשים בוול סטריט, והמשקיעים היו אופטימיים לגבי אירופה. אלא שנתוני המאקרו בשבועיים האחרונים קטעו את המגמה. האם הגיע הזמן למכור או שכדאי לחכות?

16.04.2012, 07:41 | שניר הנדלר

בסוף השבוע האחרון רשמו בורסות וול סטריט את השבוע הגרוע ביותר מתחילת השנה ונראה כי השוק הפך סקפטי לגבי המשך הראלי שחווה השוק האמריקאי מתחילת אוקטובר. אמירה ידועה בוול סטריט היא "Sell in May and Go Away".

אמירה זו מבוססת על בחינה סטטיסטית של מדד דאו ג'ונס משנת 1950 שהצביעה על כך שהשקעה במדד מ־1 בנומבר ועד 30 באפריל העניקה תשואה שנתית ממוצעת של יותר מ־7% בשנה, בעוד השקעה במדד מ־1 במאי ועד סוף אוקטובר הסבה למשקיעים תשואה שלילית.

אך האם אמירה זו נכונה גם ל־2012? מאז תחילת נובמבר האחרון, זינק מדד דאו ג'ונס ביותר מ־10% לאחר שנראה כי המשקיעים הפכו אופטימיים יותר לגבי יכולתן של מדינות אירופה להיחלץ מבעיות החוב לאחר שורה של מהלכים שבוצעו ביבשת הישנה ובהם החלפת ממשלות יוון ואיטליה ורכישת אג"ח מצד הבנק המרכזי באירופה (ECB). בארה"ב נראה כי חילוקי הדעות בין הרפובליקנים לדמוקרטים כבר לא גורמים לתנודתיות במדדים ודו"חות כספיים שפרסמו תאגידים אמריקאים - שהצביעו על המשך צמיחה בארה"ב – רמזו גם הם כי החששות למיתון בכלכלה הגלובלית אולי היו מוגזמים.

ואולם, בשבוע האחרון, פרסומם של נתוני מאקרו מאכזבים הגביר את חששות המשקיעים והביא לתיקון בשוקי המניות בארה"ב ובאירופה. בסין נרשמה האטה בקצב הצמיחה השנתי ברבעון הראשון של השנה ובאירופה גברו החששות כי ממשלת ספרד תיאלץ לבקש סיוע מהאיחוד האירופי כדי לעמוד בהתחייבויותיה. זאת, לאחר שבחודש מרץ הבנקים הספרדיים כמעט הכפילו את היקף הלוואות החירום שנטלו מה־ECB לעומת פברואר. גם בארה"ב נרשמה ירידה באופטימיות לאחר שסנטימנט הצרכנים רשם במרץ האחרון ירידה מפתיעה.

מהלך אגרסיבי בשווקים

האם התיקון שנרשם בשוק המניות בארה"ב ובאירופה מרמז כי האמירה הידועה בוול סטריט תחזור על עצמה גם ב־2012?

אלדד תמיר, מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, מסביר כי למרות הסטטיסטיקה בוול סטריט, משקיעים שמנסים לתזמן כניסה להשקעה לרוב מבצעים החלטות שגויות. "אם נסתכל על ביצועי המדדים השונים בעולם בשלושת החודשים האחרונים, אז ראינו מגמה חיובית כמעט בכל השווקים. השווקים עשו מהלך אגרסיבי בחודשים האחרונים וזה לגיטימי שאחרי עליות חדות יגיע תיקון. אני חושב שהפאניקה מכיוון ספרד מוגזמת. גם דו"ח התעסוקה שפורסם לאחרונה בארה"ב היה חלש אבל אם בוחנים את מצב שוק התעסוקה בארה"ב בהסתכלות רחבה יותר, רואים כי המצב שם משתפר.

"לכן, אני חושב שהתיקון שחווים שוקי העולם מוגזם וזה נראה כמו היסטריה נקודתית. תיקון שכזה ראינו לא מעט בשנים האחרונות, כך שהלקח הוא לא למכור אלא להפך – לקנות. אני לא מתיימר להיות נביא גדול אבל בדרך כלל משקיע שידע לנצל ירידות כמו אלה הרוויח. התקופה הכי קצרה שאני יכול להעריך לגבי המגמה בשווקים היא עד סוף השנה. אני צופה כמה ימים של תנודתיות ואז התייצבות שלאחריה המגמה תמשיך להיות חיובית, כשאני מעדיף השקעה בחברות אמריקאיות גדולות", מציין תמיר.

בחודשים האחרונים נפתח פער בין בורסות ארה"ב ואירופה לבורסה בתל אביב ובזמן שבחו"ל נרשמו עליות נאות, הבורסה המקומית דווקא דשדשה. "אני חושב שבעתיד הקרוב נראה שחלק מהפער ייסגר, אבל חלק מהפער גם מוצדק", מסביר תמיר, "הבורסה בתל אביב סובלת מהמצב הגיאו־פוליטי במזרח התיכון, וחברות ציבוריות סובלות מגזירות כלכליות.

למעשה, נראה כי כל מה שיצא מהמחאה החברתית הוא שחיקה ברווחים של החברות הציבוריות. יש משקיעים שחוששים מהתחדשות המחאה הציבורית בקיץ הקרוב אבל אני חושב שרמת המחירים כבר משקפת חדשות רעות בכל המגזרים האלה. אם יהיו עוד גזירות הן כבר מתומחרות במניות. שיהיה ברור: למהפכות יש מחיר. אם צריך עוד כיפת ברזל מישהו צריך לשלם על זה. זה נכון גם לתחום הסלולר: האזרח הרוויח מהשינויים הרגולטורים האחרונים בתחום הסלולר, אבל האזרח המשקיע במניות תקשורת נפגע".

רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג ראשי של בית ההשקעות מיטב, מסכים עם האמרה: "Sell in May and Go Away", אך הוא לא חושב שהמגמה החיובית שנרשמה בחודשים האחרונים בת"א צפויה להתהפך. "בגדול, אני מאמין בעונתיות בשווקים. לרוב חודש אפריל הוא חודש טוב למשקיעים, ראינו כבר עכשיו מימושים אז נראה שאפריל השנה יהיה פחות מוצלח. התיקון שחווינו הוא תוצאה של הצטברות של אינדיקטורים שליליים מסין וארה"ב שפגעו באופטימיות המשקיעים, כשגם החדשות מספרד הוסיפו לפסימיות. אבל שאני מסתכל על הפעילות המאקרו כלכלית בארה"ב, אני חושב שאם תקנה היום ותמכור בסוף השנה, אז תמכור ברווח. הואיל והחדשות באירופה הן פקטור משמעותי, סביר שתהיה רגיעה בשווקים. אבל בכל מקרה, אני חושב שיהיה נכון לחזור לשוק בחודשים ספטמבר או אוקטובר", אומר אייכל.

"לדעתי שוקי המניות בארה"ב מתומחרים כעת במחירים סבירים למדי. אין בעיה של בועה וגם הדו"חות הכספיים שפרסמו החברות שם עמדו ביעדי הרווחיות והריבית הנמוכה תומכת המשך השקעה בארה"ב. גם השווקים המתעוררים נמצאים בנקודת כניסה טובה להשקעה, אך צריך להתרגל לעובדה שמדי פעם נשמע חדשות שליליות מאירופה שיעיבו על השווקים. המשבר באירופה לא יגמר מחר והיבשת תמשיך לחוות קשיים בעשור הקרוב. לכן, אני חושב שהסביבה תומכת בנכסים מסוכנים ומשקיעים בעלי אורך נשימה של שנה ויותר בהחלט יכולים לראות תוצאות חיוביות", הוסיף אייכל.

"ניטרלי על אחד העם"

לגבי הפער בין הביצועים של שוק המניות בישראל לשוקי העולם, אייכל מעריך שישראל תתקשה לקזז את הפער. "אולי עכשיו נראה בבורסה המקומית מגמות דומות לשוקי העולם אבל לדעתי הפער לא יכול להיסגר. יש לנו גורמי סיכון משלנו: לא ברור מה יהיו תוצאות המחאה החברתית – אם תפרוץ כזו בקיץ. לא ידוע כיצד ימומנו מסקנות ועדת טרכטנברג. בשנה הבאה גם צפויות בחירות בישראל ועדיין לא ידוע אם הכנסת החדשה שתקום תחליט לחוקק חוקים נוספים שיפגעו ברווחים של החברות הציבוריות. לכן, יש אי־וודאות בשוק ההון המקומי ומחירי המניות פחות ברורים כרגע. אם בכל זאת רוצים להשקיע בישראל אז צריך לבחור פה חברות בקפידה. אני ניטרלי על הבורסה בת"א ומעדיף לפזר בין כמה נכסים", מסכם אייכל.

לדברי דורון צור, מנכ"ל קומפס מקבוצת פסגות, "ניתן למצוא בארה"ב פערים גדולים בין תמחורים של חברות שנתפסות משעממות אך עם רווחיות יציבה ונסחרות במחירים סבירים להשקעה לעומת חברות שנסחרות במחירים יקרים מאוד כמו חברות שפועלות בתחום מחשוב ענן ונסחרות במכפילים של 40 או כמו הנפקתה הצפויה של פייסבוק. גם באירופה ניתן למצוא היום חברות אירופיות שנסחרות במכפילים של 7־8 ונותנות למשקיעים תשואת דיבידנד של 4% ולפעמים יותר. כלומר, בעולם בו התשואה האלטרנטיבית היא אפס, ניתן לאתר הזדמנויות בשווקי המניות בעולם אך צריך לזכור שהשווקים תנודתיים".

"משקיעים פותחים עיתונים ונתקלים בכותרות מפחידות, אבל אף אחד לא יודע מה יהיה המצב בשווקים בעוד שלושה חודשים. לכן, מי שלא יכול לסבול את החום שלא ייכנס למטבח. התנודתיות בשוק המניות צפויה להימשך ואנשים ימשיכו להיבהל מכותרות ולמכור את הסחורה שלהם – לרוב בתזמון לא נכון מבחינתם.

לכן, השקעה במניות מתאימה למשקיעי ערך – משקיעים לטווח ארוך שלא מסתכלים כל יום אם מחיר המניה עלה או ירד. משקיעים כאלה יוכלו לאתר הזדמנויות השקעה רבות כמו חברות נפט שנסחרות היום במכפילים של 8 ו־9.

גם השוק הישראלי דומה מאוד לשווקים בחו"ל. יש אנשים שטוענים שנפתח פער מול השווקים בחו"ל, אבל צריך לזכור שאצל חברות הנסחרות במדדים ת"א־25 ות"א־100 כמו חברות הסלולר ואסם נרשמה ירידה ברווחים, כך שאנחנו לא זולים משוקי חו"ל מבחינת רמות מחירים. לכן, לא נמצא בישראל חברות חלום שנסחרות במחירים גבוהים אבל ניתן למצוא היום במניות היתר הזדמנויות השקעה אטרקטיביות. מניות יתר זה איזור שאף אחד לא רוצה להיות בו, וגם המוסדיים יוצאים ממנו, כך שמשקיעים לטווח ארוך יוכלו למצוא מציאות במניות היתר".

"מיתון דו שנתי באירופה"

מאיר מזוז, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של בית ההשקעות אקסלנס, לא הופתע מהבעיות שהתעוררו בסוף השבוע מכיוונה של ספרד וגררו את המדדים המובילים בעולם לירידות שערים. "המצב הכלכלי הוא שהמשק באירופה הולך למיתון דו־שנתי", אומר מזוז. "מדי פעם הלהבות עולות ויורדות וכעת עולה הסיפור של ספרד".

"עד לפני שבוע – אז התפרסמו נתונים חלשים משוק העבודה בארה"ב – נתוני המאקרו שפורסמו בארה"ב הצביעו על שיפור במצבה של הכלכלה האמריקאית. הירידות שראינו בוול סטריט בשבוע שעבר הן תיקון שבא בעקבות נתוני התעסוקה, כך שלפני שמחליטים אם לקנות או למכור, כדאי להמתין לדו"חות התעסוקה הבאים. המשקיעים צריכים לזכור שהבנק המרכזי בארה"ב (הפד) יכול להשתמש בנשק ההקלה הכמותית (QE). הפד אמר שהוא לא יכיל את זה כרגע כך שהוא חושב שהמשק יכול להתאושש לבד, וזה מעודד. אם יהיה צורך ב־QE זה יאותת שהשוק האמריקאי חלש ממה שחושבים כרגע אך מצד שני זה ייתן תמריץ מוניטרי, ובפעמים הקודמות שהבנק המרכזי בארה"ב פנה לתוכנית תמריצים, השוק עלה ב־20%—25%", מבהיר מזוז.

"למרות שלאחרונה נראה כי ביצועי השוק בישראל התנתקו מאלה של ארה"ב ואירופה, לדברי מזוז, השוק המקומי צפוי בקרוב לקזז את הפער בביצועי המדדים.

"מאז שהמפקח על הבנקים הגדיר את רף הלימות ההון שבו הבנקים יאלצו לעמוד, השוק הישראלי תיקן יותר מהשוק בחו"ל. מבחינת נתונים כלכליים, אנחנו נראים יותר טוב מהמשק האמריקאי. לכן, אני חושב שאנחנו נראה שהשוק המקומי יניב תשואות עודפות על שוקי חו"ל", מסכם מזוז.

תגיות